Adófórum

Adózási és számviteli információk

Bérbadott személygépkocsi ÁFA

ÁFA

HozzászólásSzerző: kitty-81 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Személygépkocsit érintő Áfá-val van egy kis problémám.

Cégünk időszakonként bérbeadja egyik személygépkocsiját, a bérbeadást minden időszak végén elszámolják (változó időszakokról van szó 1-2 hét de 5-6 hét is előfordult)

Ha nincs bérbeadva a gépkocsi akkor a cégünk használja. Tavaly év végén kiszámlázásra került a bérbevevőnek a bérbeadás utolsó időszaka alatt felmerült javítási költség (szerviz munkadíj és anyagköltség) is.

(Tevékenységi körünkben az autójavítás is benne van, így azt saját magunk végeztük el.)

Adott autó javításához szükséges alkatrészek beszerzésekor az ÁFA-t nem igényeltem vissza mivel személygépkocsiról volt szó. (Csak következő hónapban 2007. 12 hóban került kiállításra a javítási költségről szóló számla.)

Ha cégünk kiszámlázta az alkatrészeket a javítási költségben akkor tulajdonképpen visszaigényelhettem volna az Áfá-t a beszerzéskor?

kitty-81

HozzászólásSzerző: andulka » kedd márc. 11, 2008 8:13 am

Szia!

Régi Áfa tv. szerint:

33.§)
(1) Nem vonható le az előzetesen felszámított adó, ha az adóalany a terméket és a szolgáltatást

(2)  f) személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához kapcsolódó termékek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele,

(3) A (2) bekezdés F) pontja nem vonatkozik a személygépkocsi-kölcsönzéssel (SZJ 71.10.10.0-bólÖ foglalkozó adóalanyra, a kölcsönbe adott személygépkocsi tekintetében, továbbá ...

De mindettől függetlenül. ha ÁFÁ-san továbbszámláztad a felhasznált anyagot, akkor levonható a beszerzés ÁFÁ-ja is, mivel a terméket értékesítetted. 

De várom a többiek véleményét :)

Andi

andulka

HozzászólásSzerző: validitas » kedd márc. 11, 2008 8:55 am

Sziasztok!

Egyetértek Andival, az áfát visszaigényelhetted volna, akár a hivatkozott áfa-tv. miatt, akár azért, mert ti nem személygk. üzemeltetéséhez szereztétek be, hanem továbbértékesítésre. Akinek továbbszámláztad, ők nem igényelhetik vissza a (2) bek.értelmében (hacsak ők is nem számlázzák tovább, de ezt kétlem).

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: fgy_ado » kedd márc. 11, 2008 11:52 am

Szervusz !

A bérbeadáshoz, vagy javításhoz felhasznált áfá-t levonásba helyezheted, ahogy az előbb mondották volt.

Ugyanakkor, én - az óvatosság elve alapján is - megosztanám visszaigényelhető és vissza nem igényelhető részre, mégpedig vagy futásteljesítmény (km), vagy időteljesítmény (napok) alapján, mivel a járművet saját (akár üzleti) célra is használjátok.

Egyik (elképzelhető) arányszám lehet pl. bérben futott km/összes futott km, vagy bérbeadott napo száma/365.

Üdvözlettel:

fgy_ado 

fgy_ado

HozzászólásSzerző: validitas » kedd márc. 11, 2008 12:03 pm

Ha kiszámlázta, azaz továbbértékesítette, akkor miért kellene megosztani? A levonási tilalom alól kivétel az is, ha továbbértékesítés történik.
validitas

HozzászólásSzerző: fgy_ado » kedd márc. 11, 2008 12:11 pm

Szervusz:

Véleményem szerint a következőkért:

- nem minden ügyfélnek számlázta ki, hanem csak ennek, és csak ezt

- a gk. karbantartása a teljes futásteljesítmény miatt merül fel, nem csak az utolsó bérbeadási alkalom miatt (tehát a saját használatban is kopik az autó)

- ha van bérbeadási és nem bérbeadási ciklusa a járműnek, akkor az áfa részének is kell, hogy legyen visszaigényelhető és vissza nem igényelhető része

- ha pl. a kiszámlázás káresemény miatti javítás átterhelése (nemm ezt írta a kérdező), akkor annak átterhelése, és a levonható áfa más kérdés, akkor nincs "osztozkodás"

Most hirtelen ennyi okot gondoltam, amiért (ahogyan írtam is) én megosztanám a levonható áfát.

Üdvözlettel:

fgy 

fgy_ado

HozzászólásSzerző: andulka » kedd márc. 11, 2008 12:46 pm

Szia!

Szerintem valamit félreértettél.

Arról van szó, hogy azoknak az anyagoknak levonhatja-e az ÁFÁ-ját, melyet tovább is számláz ÁFÁ-san.

Erre mondtuk azt, hogy igen, levonhatja, mivel továbbszámlázta (erre az egyetlen ügyletre vonatkozóan).

Én még ide kevertem a kölcsönadásra vonatkozó szabályt is, mely alapján lehetőség lenne a többi anyag ÁFÁ-ját arányosítva elvonni, itt jön be a futásteljesítmény stb.

Én fenntartom azt, hogy ha továbbszámlázza, akkor nem kell arányosítani. 

Üdv. Andi

andulka

HozzászólásSzerző: validitas » kedd márc. 11, 2008 12:46 pm

Szia!

Én azoknak az alkatrészeknek az előzetes áfa-levonásáról írtam, amelyeket kiszámláztak más vevőnek, bérbevevőnek - nem azon alkatrészekről, amelyeket megvásároltak, és továbbszámlázás nélkül felhasználták a járművek karbantartásához.

Ami a kimenő számlán - vagy a számlához csatolt munkalapon - szerepel alkatrész, azok áfája levonható. Ha már a beszerzés pillanatában tudom, hogy értékesíteni fogom, akkor a beszerzés időszakában már le is vonom.

Ha a beszerzés továbbértékesítési céllal történik, az Áfa levonható még az egyébként tiltott esetekben (pl.üzemanyag, alkatrész, stb.) is. Ez benne volt a régi áfa-tv-ben is, meg benne van az újban, a 125.§-ban!  Ez teljesen független attól, hogy egyébként a gk-t használtam más célra is, nem csak bérbeadásra!  Természetesen a gk. azon karbantartási, alkatrész- és egyéb költségeinek áfáját, amelyet nem számláztam ki egy-az egyben a bérbevevő felé, annak áfáját nem vonhatom le.

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: andulka » kedd márc. 11, 2008 12:47 pm

És még azt hozzátenném, hogy mivel továbbszámlázza az anyagot, így az 51-esről át kell könyvelni az ELÁBÉ-re.
andulka

HozzászólásSzerző: validitas » kedd márc. 11, 2008 12:52 pm

Ha a javítási szolgáltatással együtt számlázza, akkor nem, mert akkor a szolgáltatáshoz felhasznált anyag a kiszámlázónál, és egyéb igénybevett szolgáltatás (52) a vevőnél. Üdv: Böbe
validitas

Következő

Vissza: ÁFA