Adófórum

Adózási és számviteli információk

Közös őstermelők adószáma

ÁFA

HozzászólásSzerző: Jeszyné » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Ujabb "gond" az őstermelőkkel. Megjött az adószám annak az őstermelőnek akinek az igazolvány a nevére szól. Az asszony is szerepel az igazolványon. Érvényesiteni volt az igazolványt a falugazdásznál és közölte, hogy neki külön adószám kell. Mindketten külön-külön szoktak értékesiteni. Én eddig ugy értelmeztem elég egyiknek. Az Apeh-nál (helyi kirendeltség) az az infot adták, hogy hivatalosan nem jelent meg semmi, de fü alatt ugy mondják, hogy ha ellenőrzés van csak az árulhat akinek adószáma van, illetve minden egyes alkalommal bizza meg az asszonyt az értékesitéssel. Na akkor most mi van??? Kérjek minden egyes embernek aki a közös őstermelőin van külön-külön adószámát, mert ki tudja hogy a nyár folyamán melyikük fog eljutni a piacra?

Jesziné

Jeszyné

HozzászólásSzerző: agro-mester » kedd márc. 04, 2008 3:06 pm

Szia!

Ezt én is így tudom, hogy hiába van közös őstermelői igazolványuk, ha külön értékesítenek, külön adószám kell. De akkor a számlatömb vagy nyugta is külön névre szólóan megy (szigorú számadású nyomtatvány)?

agro-mester

HozzászólásSzerző: Jeszyné » kedd márc. 04, 2008 4:20 pm

Köszi a reagálást!

Az utolsó mondat az kérdés?? Ha külön adószám, külön számlatömb, külön nyugtatömb, külön nyilvántartó, és évvégén csapom össze a kettőt együtt és készitem az adóbevallást. Igy müködne??? HÁt....nem tudom, de ha ez igy igaz, akkor sürgösen ujabb adószámokat kell kérnem.

Jesziné

Jeszyné

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » kedd márc. 04, 2008 4:28 pm

Sziasztok ! Ez tényleg így van, ha külön helyen akarnak árusítani, de ahogy az apeh is tájékozatott meghatalmazással, árulhatnak egy adószámmal is, két szla tömböt vásárolnak. Üdv: Márti
viragmarta60

HozzászólásSzerző: Jeszyné » kedd márc. 04, 2008 5:57 pm

Szia Márti!

Akkor ha nem akarom tovább bonyolitani az életem, irok egy meghatalmazást az asszonynak és ő ennyivel több papirral jár a piacra??

Jól értem ugye??

Habár egy uj adószám kérés sem a világ, csak félek akkor nagyobb lesz a keveredés. Összekeverik az adószámokat stb.

Jesziné

Jeszyné

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » szer. márc. 05, 2008 6:09 am

Szia Jesziné! Igen jól érted, egy meghatalmazással , szerintem egy állandó egész évre szóló meghatlamazással megoldható.

Egy új adószám kérése , ahogy írod az sem a világ én ezzel egy kicsit azért kétkedéssel vagyok, az elszámolások tekintetében ,mert ugye az adószám eddig erősebb volt mindennél. Ez egy -egy két külön elszámolást követelő, de mégis együtt kezelendő eset lesz, amire szerintem előbb-utóbb rájönnek , hogy így nem lehet tisztán vizsgálni az őstermelőket, túl sok lesz az olyan adószám ami visszélésre ad lehetőséget. Az ellenőrök, majd nem tudják a közös bevételnél, illetve a közös költségnél kezelni. Eddig az ingatlan bérbeadásoknál is a közös tulajdon két adószám, de külön adószám szerint számoltunk el , ebből ha összegyúrjuk mit tudnak majd kihozni , ezt még nem lehet látni, vagy majd kapkodunk a későbbi értelmezés miatt, erre meg a jövedéki adó igénylés volt az egyik évben a példa, amikor terület közösre lehetett egy főre benyújtani a fő őstermelőre, majd a köv.évben már csak aki a földet regisztrálta hiába van közös őstermelői és a nevére kellett a számla csak akkor igényelhettük. Hát megint megjelent és kétes törvényi rendelkezés.

Üdv: Márti

viragmarta60

Vissza: ÁFA