Adófórum

Adózási és számviteli információk

83-as vagy 85-ös sor?

ÁFA

83-as vagy 85-ös sor?

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az új áfa nyomtatványban Ti hová tennétek az saját beruházáshoz beszerzett anyagok levonható áfáját? Egy kissé másképp is van megfogalmazva a kitöltésiben, mint eddig volt. Szerintem továbbra is a 83-as, mert a 85. ezt írja (és azt nem is értem): Itt kell szerepeltetni a saját vállalkozásban megvalósuló, még nem aktivált beruházás összegét.

Engem ez zavar, mert ha még nem aktiválom a saját beruházást, akkor nem kell betenni az áfa bevallásba. Ha meg már aktiválom, akkor már nem minősül "nem aktivált" beruházásnak. Lehet, hogy már csak én komplikálok a sok hülyeség miatt.

Szóval szerintetek melyik sor a beruházáshoz beszerzett anyag?

Előre is köszönöm, Kata 

kovalkata

83-as vagy 85-ös sor?

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd feb. 19, 2008 12:49 pm

A
kovalkata

83-as vagy 85-ös sor?

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd feb. 19, 2008 5:34 pm

SENKI??? Egy havi áfás kollégámnak sincs most ilyen esete a bevallásban?
kovalkata

83-as vagy 85-ös sor?

HozzászólásSzerző: M.Éva » kedd feb. 19, 2008 7:30 pm

Szia Kata! Pár órát nem engedett fel a honlapra a rendszer. A 83-ba tárgyi eszköz, szerintem az egyediek, a 85-be a beruházáshoz kapcsolódóak valók.Igaz a kitöltésit még nem olvastam el,de a sorok megnevezése erre utal. Üdv:Éva
M.Éva

83-as vagy 85-ös sor?

HozzászólásSzerző: M.Éva » kedd feb. 19, 2008 7:35 pm

"A 83-85. sorokban csak a 2008. évet megelõzõ bevallási idõszak önellenõrzése, pótlása esetén szerepelhet adat, tekintettel arra, hogy ezek a sorok a 2008. január 1-jét megelõzõ idõszakok visszaigénylési jogosultságának meghatározásához voltak szükségesek"NEKED EZ MIATT KELL????
M.Éva

83-as vagy 85-ös sor?

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd feb. 19, 2008 7:43 pm

Szia Kata!

Nincs ilyen esetem, de szerintem az uj szabályozás szerint abban az esteben ha a beruházás teljes adóköteles tevékenységhez kapcsolódik, akkor folyamatosan beállítható- illetve levonható az áfája. Ebből az elgondolásból a 83-as továbbra is jó, ha eddig ezt alkalmaztad. A kitöltésit én sem néztem meg még ezzel kapcsolatban ( de mindjárt bepótolom- nem igérem hogy okosabb leszek) A 85-ös talán arra vonatkozik, mikor van olyan része a beruházásnak, ami nem adóköteles tevékenységet szolgál és csak akkor tudod az arányosítást elvégezni, ha aktiválod, akkor van előzetes és befizetendő adód, amiből ugye a gyüjtések alapján az előzetesnél lesz levonható rész és le nem vonható. Szilvinek ajánlottam az adófórum extrán az áfa előadás anyagot, abban van szó a sajátrezsis beruházásról is, szerintem ha nem olvastad még akkor olvasd el, sok hasznos dolog van benne. Én meg elmegyek tanulmányozni a kitöltésit. ( a link: www.adoforum.extra.hu - Csátaljay Zsuzsanna áfa előadás pdf formátum 29-30 oldal)

Üdv.

garbo50

83-as vagy 85-ös sor?

HozzászólásSzerző: M.Éva » kedd feb. 19, 2008 7:47 pm

A saját vállalkozásban végzett beruházás összegét a 83. sorban sem szabad szerepeltetni! Ez is a kitöltésiben van!!!Remélem más is segít! Üdv:Éva
M.Éva

83-as vagy 85-ös sor?

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd feb. 19, 2008 8:05 pm

Szia !

Most olvastam a kitöltésit. Szerintem a 83-85 sorba 2008-as adat nem írható, itt csak akkor szerepel adat, ha 2007 évre vonatkozóan önellenőrzést végzel. A 79 sorban kellene szerepeltetni a sajátrezsis beruházás levonható adóját, de itt az aktiválás is feltétel, a 81 sor szolgál arra amit írtam, ha arányosítani kell. Nos én a kérdésedből azt szürtem le, hogy símán anyagbeszerzések történnek, amiknek az áfáját a beszerzéskor levonod. Erre elkülönített sort én nem találtam,  lehet nem is kell elkülöníteni, de hátha valakinek van jobb ötlete.

Üdv.

garbo50

83-as vagy 85-ös sor?

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd feb. 19, 2008 8:09 pm

Sziasztok!

Először is Garbo, köszönöm, hogy megnézted. Valóban logikus amit írsz, hogy a 85. sor talán arra vonatkozik ahol nem lehet folyamatosan vonni az áfát. Nálam lehet, mert 100%-ig a váll. érdekében felmerülő beruházás, és azt az Önadozó is taglalta, hogy ilyen esetben maradnak a tavalyi levonási szabályok.

Éva, azt hol olvastad, hogy a 83-85. sorban csak önellenőrzés esetén szerepelhet adat? Én ilyet nem láttam. (persze már lehet néha vak az ember...) Nekem nem az van, rendes januári beruházási anyag áfa van, csak még nincs üzembe helyezve a saját rezsis beruházás. De valóban az is zavaró amit írsz, miszerint a 83. sorban azt nem lehet szerepeltetni. Most aztán megint ott vagyok ahonnan elindultam. Melyik a helyes sor? Azt hiszem alszok rá egyet és reggel "friss" fejjel nekiugrok. A bevallás kész, csak emiatt nem mertem még küldeni. Pedig el akartam ma, mert múltkor is egy napig keringett az éterben, és mivel másnap délelőtt érkezett be az apehhoz, késett-nek tüntetik fel. Ez nagyon nem tetszik, mert én időben elküldöm, és ha az ügyfél véletlenül ránéz a folyószámlára azt hiszi hogy én vagyok a ludas benne. Na mindegy.

Üdv. Kata

kovalkata

83-as vagy 85-ös sor?

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd feb. 19, 2008 8:17 pm

Sziasztok!

Nahát tényleg vak vagyok. Ott van feketén-fehéren hogy csak 2008 előtti ügyletekre vonatkozóan szerepelhet ott adat. De azt nem értem, hogy akkor a sima tárgyi eszköz beszerzést sem kell idéntől tájékoztató adatként feltüntetni??? Mert most akkor én is azt szűrtem le, hogy sehova sem kell ezt nekem beírni. Na mostmár még jobban elvagyok.

üdv. Kata

kovalkata

Következő

Vissza: ÁFA