Adófórum

Adózási és számviteli információk

Előző év bérleti díja

ÁFA

Előző év bérleti díja

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A számlakibocsájtó részéről könyvelném kettősben a következőt: 2007 . 12.hó (számlázásból kifelejtett) bérleti díjára készpénzes gépi számlát állítottak ki 2008.02.15. nappal.

A bevételt időbelileg el tudom határolni, de az ÁFÁ-val nem tudom mit tegyek? Szerintem a 12.hóra kellene beállítani a fizetőbe. De hogyan? Előre is köszönöm a válaszokat. üdv:Napraforgó

Napraforgó

Előző év bérleti díja

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. feb. 18, 2008 10:04 pm

Szia Napraforgó!

Ez nagyon érdekes amit írsz. Én mindenképp önellenőriznék decemberre, és lekönyvelném oda a számla másolatról átutalásosként a T311-K911,467-re 2008.02.15-i fizetési határidővel. Aztán a kp-s számláról kiegyenlíteném a pénztárból 02.15-én. Igaz így se a leghelyesebb, de nem tudom hogy határolnád el az áfáját decemberre? (ugye maga a bevétel elhatárolás ahogy Te is írod nem lenne gond önmagában). Akkor az áfa analitika ott nem egyezne a főkönyvvel. De hátha lesz valakinek jobb ötlete.

üdv. Kata  

kovalkata

Előző év bérleti díja

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. feb. 18, 2008 10:09 pm

Bár ha szerződés szerint úgy van, hogy a bérleti díjat kifizetheti tárgyhót követő hó ...napjáig, akkor szerintem ne foglalkozz a decemberi áfával. Akkor a kp-s számla rendesen legyen már most könyvelve, és csak a bevételt határold el decemberre. Üdv. Kata
kovalkata

Előző év bérleti díja

HozzászólásSzerző: andulka » hétf. feb. 18, 2008 10:20 pm

Fogós kérdés :)

A bérleti díjnál a teljesítés időpontja megegyezik a fiz. határidővel, ez már tavaly is így volt. De mivel itt egy utólag feltárt hiányról van szó, éni is azt tenném, amit Kata javasol. Lekönyvelném 2007-re vevőszámlaként, és a pénztárból kiegyenlíteném 2008-ban. VAgy ha a szerződés úgy szól, hogy tárgyhót követő hóban fizet a vevő, akkor januárra.

Ebből baj nem lehet:)

Üdv. Andi

andulka

Előző év bérleti díja

HozzászólásSzerző: Napraforgó » hétf. feb. 18, 2008 10:27 pm

Szia Kata! Én is  Áfa önell.-re gondoltam, de ha teljesítés 02.15. akkor "esetleg" maradhat itt az Áfa. De igazándiból átutalásost kellett volna kiállítani 2007.12.31.  teljesítésre, attól még fizethetett volna kp-ben most. Vagy helyesbítessem le, de kp-st átutalásosra és előző évi teljesítésre nem is tudom hogyan kellene. Vagy az Áfát hagyom 2008-ra, és ha mégis hibának találja az Apeh, akkor tul.képpen "csak" 2 hónappal később van a befizetés... még gondolkodom. üdv.

Napraforgó

Előző év bérleti díja

HozzászólásSzerző: Napraforgó » hétf. feb. 18, 2008 10:31 pm

Szia! Ráadásul februári a kp.számla... Üdv.
Napraforgó

Előző év bérleti díja

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd feb. 19, 2008 7:42 am

Szia Napraforgó!

Igen, végül is akkor szerintem az lenne a mérvadó, hogy a fiz.határidő és teljesítés bele fér e az idei dátumba. Ha igen, akkor hagyd így és csak a bevételt határold el. Ha nem, akkor maradjon szerintem az a megoldás, amit az 1. válaszban javasoltam és Andi is egyet értett vele.

Üdv. Kata 

kovalkata

Előző év bérleti díja

HozzászólásSzerző: csesztike » kedd feb. 19, 2008 2:15 pm

Sziasztok!

Én már azzal sem érek egyet, hogy kp-s számla lett kiállítva. Ha hagyod a kp-s számlát, akkor az áfát is hagyd 02. hóra, a bevételt pedig határold el. De hogy ezt megteheted-e az tényleg a bérleti szerződéstől függ. Én helyesbíteném a számlát átutalásosra, 2007.12.31-i teljesítéssel és önellenőrizném az áfát. Már csak azért is, mert a 2007-es beszámolódban a vevőkövetelések között mindenképp ki kell mutatnod a teljes összeget. Másolatról átutalásosként könyvelni, ezt semmiképp ne tedd! De ha nem túl nagy az összeg és a bérleti szerződés sem zárja ki a februári számlázást, akkor hagyd az áfát. Ha egy sasszemű revizor ki is szúrja, akkor is tudsz azzal érvelni, hogy folyamatos szolgáltatásnyújtásnál a teljesítés időpontja = fizetési határidő (vagy elfogadja, vagy nem :-)

Üdv: Csesztike

csesztike

Előző év bérleti díja

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd feb. 19, 2008 2:20 pm

Na, szegény Napraforgó, most aztán megint jól megoszlanak a vélemények. Üdv. Kata
kovalkata

Előző év bérleti díja

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd feb. 19, 2008 6:12 pm

Sziasztok!

Most itt ÁLLOK  az Áfa leadás előtt... A szerződésében lényegében az áll, hogy havonta számláznak és 8 napon belül fizetnek. Ráadásul ez br.3 milliós tétel. Továbbá havi Áfás a cég. Legjobb lenne most helyre tenni, nem utánna sorozatosan önellenőrizni a hónapokat.  Szívem szerint az egész teljesítést visszatenném decemberre.

Azon témázom, hogyan "stornóztassam" a kp-s számlát? Kis technikai manőver..?, a pénztári befizetés marad, csak decemberi teljesítésű átutalásos számlát írnának helyette. Vagy az új  gépi helyett "kézi" azaz nyomdai előállításút készítenénk. Nem tudom ez elfogadható-e? Viszont az Áfa összege túl sok ahhoz, ne a megfelelő helyen legyen. Üdv:Napraforgó

Napraforgó

Következő

Vissza: ÁFA