Adófórum

Adózási és számviteli információk

üzlethelyiség bérbeadása magánszemélyként(e.v. is)

ÁFA

üzlethelyiség bérbeadása magánszemélyként(e.v. is)

HozzászólásSzerző: crashbandicoot » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A következő a problémám:

Adott egy egyéni vállalkozó, aki - mint magánszemély - üzlethelyiséget ad bérbe már évek óta. 2008.01.01-től  bejelentkezett ingatlan bérbeadás szempontjából "áfás"-nak a 08TAFA-E jelű nyomtatványon.

A kérdésem az volna, hogy ilyen esetben 2008.01.01-től a magánszemélyként kiállított bérleti díjas számlát is áfásan kell-e kiállítani? Én úgy gondolom, hogy igen, de szeretném, ha megerősítenétek ebben, ugyanis nem tudom hogy a jogszabályban - egyáltalán melyikben (új áfa,SZJA) - hol találnám meg ezt leírva. 

Mellékesen megjegyzem - mint könyvelő - általában amit keresek egy joganyagban, az szinte sosem egyértelmű. :-)

Előre is köszönöm a válaszokat!

 

 

crashbandicoot
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

üzlethelyiség bérbeadása magánszemélyként(e.v. is)

HozzászólásSzerző: lelik.istvan » kedd feb. 12, 2008 7:23 pm

 

Kapcsolatosan a még le nem zárt "Lakásbérbeadás" témában sok vélemény olvasható.

Az egyéni vállalkozónak ugye  van egy adószáma, hogyan kaphatott másikat magánszemélyként, hogy üzlethelyiséget adjon ki már évek óta?  Itt valami nem stimmel.

Azt jól tette, hogy a jelzett nyomtatványon január 1-től bejelentkezett, feltételezem, hogy egyéni vállalkozói igazolványában a főtevékenység mellett egy tevékenységi körnek a bérbeadás is szerepel.  Ha igen, adhat ÁFÁS számlát a bérbeadásról. De  ha tevékenységi körként nem szerepel, akkor az ÁFÁS bejelentkezés csak a főtevékenységre érvényes.

Mivel két adószáma nem lehet, igy azt se értem, hogyan akar ezévtől egyéni vállalkozása mellett magánszemélyként ÁFÁS számlát kiadni.  Gondolom az egyéni vállalkozót nem magánszemélyként kezeled.

Üdv: Pista 

 

 

lelik.istvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

üzlethelyiség bérbeadása magánszemélyként(e.v. is)

HozzászólásSzerző: crashbandicoot » szer. feb. 13, 2008 5:22 am

Kedves Pista!

Ahogy írtam, nem lakásbérbeadásról van szó, ami eddig nem is lehetett áfás, csak 2008-tól (mivel már nem tesz különbséget az új áfa tv. lakás és nem lakás között, együtt ingatlannak nevezi őket).Üzlethelyiséget ad bérbe, a tavalyi évben tárgyi adó mentesen számlázta, mint magánszemély,levonta a kifizetői SZJA-t is,ahogy kell.

Természetesen nincs 2 adószáma, mivel ahogy te is írod, az APEH nem ad, csak egyet.

Az illető már kb.10 éve egyéni vállalkozó, és ezzel az adószámmal,(mivel nem kaphatott másikat) számlázza le a  magánszemélyként tulajdonában lévő üzlet bérbeadását. A vállalkozói igazolványában így szerepel: magánszemélyként végzett tevékenység - üzlethelyiség bérbeadása.  

Az én problémám az, hogy mivel egyéni vállalkozásában áfásnak választotta az ingatlan bérbeadást, akkor mint magánszemély is áfásan állítja-e ki a számlát?

Régen ez úgy volt, ha egy e.v. áfás, akkor bármilyen tevékenységet végez mint magánszemély, csak áfásan végezheti, és az egyéni vállalkozóként beadandó áfa bevallásába állítja be ezeket az adatokat.  Arre szerettem volna megerősítést kapni, hogy ez 2008-ban is így van.

Remélem most már érthetőbb, hogy mi a gondom, és hogy egyáltalán miről is van szó.

Üdv: Kata 

crashbandicoot
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

üzlethelyiség bérbeadása magánszemélyként(e.v. is)

HozzászólásSzerző: lelik.istvan » szer. feb. 13, 2008 6:37 am

Szia! 

Ha vállalkozásában szerepel és ÁFÁ-snak jelölte, oké.  De véleményem az, hogy ha ő egyéni vállalkozó, akkor mindent,  ami a  vállalkozói igazolványában szerepel, mint egyéni vállalkozó végzi,  és még csak részben sem végezheti magánszemélyként  /még 10 évvel korábbantól sem végezhette/, mert akkor kellene  /kellett volna/ neki 1-es adószám is. Szerintem ez esetben ne használd a magánszemély kifejezést.

Tehát vállalkozásán belül bármilyen tevékenységet végez, azt  egyéni vállalkozóként, nem pedig magánszemélyként végzi.

Egyébként jó uton van: amit leirtál jónak látszik. Csak a fogalmak tartalmi értelmezése döcögött...

Üdv: Pista

Ja és elfelejtettem:

A vállalkozói igazolvány  első oldalán áll: "Fő tevékenységi köre": kód és megnevezése. A második oldalon található: "Tevékenységi körök"  E rovatban az okmányiroda   elég furcsa fogalmazást használt a bérbeadásra,  itt a következő szabályos beirásnak kellene szerepelnie/érdemes leellenőrizni/:

682002  Gazdasági épitmény bérbeadása

A magántulajdonban lévő üzletének hasznositását  tehát  be lehet vonni a  vállalkozásba, a magántulajdon megmarad. Persze annak idején be lehetett volna vonni a vételt is, hogy az ÁFÁ-t visszaigényelhesse, de akkor  feltételezésem szerint sokáig veszteséges lett volna, ez pedig manapság nem jó ómen.

Bocsi ezen néhány dolog később jutott  eszembe, ezért módositottam észrevételemet.

Üdv:

Pista 

lelik.istvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: ÁFA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég