Adófórum

Adózási és számviteli információk

Áfa körből való kilépés

ÁFA

Áfa körből való kilépés

HozzászólásSzerző: infocica » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Párom 2003-tól Áfá-s volt. December 18-án beadtuk az áfa-nyilatkozatot a kilépéshez. Azóta sem kaptuk meg a határozatot. Felhívtam az Apeh-ot, hogy január vége van, számlázni is kellene már, meg a különböző regisztrációkhoz is kellene az új adószám, most ilyenkor mi a teendő. Készségesek voltak mert megnézték, hogy még tényleg nincs feldolgozva. Végül is nagyon tanácstalanok voltak, de azt ajánlották, hogy mivel nem merik azt mondani, hogy míg a határozat nincs meg addig használhatjuk már az új adószámot, tehát számlázzunk a régivel és ha meg jön a határozat önellenőrzést csináljunk.

Párom állatorvos. Kft-nek és az Önkormányzatnak számláz. Eddig negyedéves bevalló volt.

Még nem csináltam ilyet. Ez most azt jelenti, hogy számlázzunk Áfásan és ha megjön a határozat, - mondjuk 2 hét múlva - ,  azonnal adjak be önellenőrzést, rontsam le a számlákat az Áfát meg fizessem vissza a vevőnek? Vagy ilyenkor mit kell csinálni? 

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv: Éva 

infocica
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Áfa körből való kilépés

HozzászólásSzerző: kohnmari » hétf. feb. 04, 2008 8:41 am

Szia Éva!

Nekem egy ilyen vállalkozóm volt, aki áfásból alanyi mentes lett. December 22-én küldtük be a TAFA-t, s január 30-án kapta meg a visszaigazolást. Megértem, hogy elárasztották az APEH-ot ezek a nyilatkozatok, de ha ránk vonatkoznak a határidők, rájuk miért nem? Ha negyedéves áfás vagy, akkor önellenőrzést nem kell beadnod, mert talán áprilisig megkapod az értesítést, tehát addig bevallás sem megy. Ha nem nagyon sűrgős a számlázás, az lenne a legjobb megoldás, ha várnál még néhány napot.

Üdv. Mari

kohnmari
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Áfa körből való kilépés

HozzászólásSzerző: tepimail » hétf. feb. 04, 2008 8:49 am

Nálam is van ilyen eset és nem csak az idén. Az ügyfeleimnek azt szoktam tanácsolni álljanak át az új Áfa nélküli állapotra, számlázás, adószám változás. Úgy gondolom január 1-től jogos amíg az APEH elutasító határozatát meg nem kapom, hisz bejelentettem a változást. Amennyiben az APEH elutasító határozatot hoz (eddig nem volt rá precedens) ráérek korrigálni. A hivatal határozat nélkül nem is tanácsolhatot mást, az Áfa alóli kilépés a te döntésed és választásod. Nem látok okot arra amiért az APEH elutasíthatná a változást.  
tepimail
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Áfa körből való kilépés

HozzászólásSzerző: infocica » hétf. feb. 04, 2008 9:06 am

Köszönöm!

Azaz igazság, hogy én is erre gondoltam, hogy mégis áttérünk a" számla nélküli állapotra"! CSak nem mertem, míg megerősítést nem kapok. 

infocica
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Áfa körből való kilépés

HozzászólásSzerző: novo14@freemail.hu » hétf. feb. 04, 2008 10:28 am

Szia Infocica! Szerintem ne adjatok ki ÁFA-t tartalmazó számlát. A változásbejelentő be lett adva, adószám 9. számjegye január 1-től 1-es, a vállalkozás alanyi adómentesen értékesíthet amíg el nem éri az 5mFt-ot az árbevétel! Üdv: Éva
novo14@freemail.hu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Áfa körből való kilépés

HozzászólásSzerző: bartane76 » hétf. feb. 04, 2008 12:05 pm

Sziasztok!

Már napok óta meg akartam kérdezni ugyanezt, mert nekem 3 ev-m is van hasonló cipőben. Szerencsére nem gond, ha még csúszik néhány napot a számlázás, de akkor is felháborító, hogy nekünk minden határidőt pontosan be kell tartani, és az APEH-ra ez nem vonatkozik?

Köszönöm a megerősítést, én is úgy gondoltam, hogy áfa nélkül számláztatok velük, hiszen bejelentettük a változtatást.

Köszönöm

üdv. Zsuzsa

bartane76
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Áfa körből való kilépés

HozzászólásSzerző: SZABOILDIKO » hétf. feb. 04, 2008 7:05 pm

Sziasztok  !   Megnéztem a törzsadatokat azokra a vállalkozókra vonatkozóan akiket kiléptettem az Áfa körből, most ezt nem értem az van oda irva 2008.évre éves áfa bevalló a tárgyévet megelőző második évi forgalom alapján, és az adószámuk sem változott meg 2-ről - 1-esre, vagy csak ez elirás lehet részükről. Holnap megbróbálok valakivel beszélni. üdv. Ildikó
SZABOILDIKO
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Áfa körből való kilépés

HozzászólásSzerző: jános123 » hétf. feb. 04, 2008 7:16 pm

Sziasztok!

A törzs adat nem az aktuális adatokat tartalmazza, ne bízzatok benne.

Éva!

Nehogy áfa-san számlázz. Nyugodtan állítsd ki számlát alanyi mentesként. Az adószámod, -2- -es számjegye, -1- -re változik. Ezt írd a számlára. Én a következő képpen jártam el. Bevittem a bejelentő lap másolati példányát személyesen, és kértem az azonnali feldolgozást. Megtették. Nem tudom, hogy Te ezt megtudod-e tenni a távolság miatt. Ha nem, én akkor is kizárólag ALANYI MENTESként állítanám ki a számlát. Gondolj bele mi történhet a kilépéssel kapcsolatban. Nem tudsz olyan indokot mondani, ami miatt elutasítani az Apeh a kilépést. Tehát ez már nem is kérdés!

Nyugodj meg, és számlázz áfa mentesen.

Jó éjt !

János

jános123
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Áfa körből való kilépés

HozzászólásSzerző: infocica » hétf. feb. 04, 2008 7:30 pm

Köszönöm szépen mindenkinek a megerősítést! Így fogok eljárni.

Örülök, hogy feltettem ezt a kérdést, (már régebben meg kellett volna tennem), mert így kiderült, hogy más is került már ilyen helyzetbe. És ez nem a mi hibánk. Én is még december 18-án beadtam a változás bejelentőt és nem igaz, hogy februárban még nincs határozat! Erre azért számítaniuk kellett volna, hogy  ha hoznak egy ilyen intézkedést, arra a szokásosnál több változás jelentő fog érkezni. Erre fel kellett volna készülniük!

infocica
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am


Vissza: ÁFA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron