Adófórum

Adózási és számviteli információk

Fordított adózás alá esik?

ÁFA

HozzászólásSzerző: Annamariann » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném a véleményeteket kérni a következő problémámban. Ügyfelem, egyéni vállakozó főtevékenysége zár szerelés.Egy cégnél ajtózár cserét végzett és mivel mi úgy véltük, hogy ingatlanhoz kapcsolodó szolgáltatás, ezért a számlát a fordított adózás szabályainak megfelelően állítottuk ki. A sok ügyfél közül egy adóalany nem akarja befogadni a számlát, ezért szeretném megkérdezni tőleztek, hogy jól gondoljuk-e, hogy ez a tevékenység fordítottan adózik? 

Válaszotokot előre is köszönöm.

Annamária

Annamariann

HozzászólásSzerző: M.Éva » szer. jan. 30, 2008 3:02 pm

Szia Annamária! Igazából meg tudom érteni: úgy érzik, hogy egy-két zárcsere nem meríti ki az ingatlan felújítás, karbantartás fogalmát és nem akar egy számlával bajlódni.Biztosan megoszlanak majd a vélemények sima vagy fordított áfa.Véleményem szerint nyugodtan adhat áfá-s számlát!Ezt a munka elvégzése előtt le kellene tisztázni, és ha fordított áfa, egy nyilatkozatot is ki kellene tölteni ! Üdv:Éva
M.Éva

HozzászólásSzerző: haskak » szer. jan. 30, 2008 3:03 pm

Szia Annamari!

A törvény szerint az esik fordított adózás alá, amely szerves részét képezi az ingatlannak, illetve az be van építve oda. A zár pedig meglátásom szerint ilyen.

haskak

HozzászólásSzerző: M.Éva » szer. jan. 30, 2008 3:14 pm

Szia! Ez a téma szerintem 50-50%.Hiszen egy ajtót, vagy ablakot az ingatlan rongálása nélkül le lehet szerelni és bárhol a zárat kicserélni.Főleg a zár nem szerves része az ingatlannak!
M.Éva

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » csüt. jan. 31, 2008 4:37 am

Sziasztok ! Szerintem az Áfa tv.-ben foglalt "az ingatlanhoz kapcsolódó ...,karbantartási, javítási... " meghatározásba bőven belefér a zárcsere, az ajtó jelenleg még az ingatlan elválaszthatatlan része, ezért mivel adóalanynál történt a zár csere fordított adózású , ha az ablakban üveget cserélnek az is fordított szerintem, ezt én így értelmezem. Üdv: Márti
viragmarta60

HozzászólásSzerző: Annamariann » csüt. jan. 31, 2008 11:28 am

Sziasztok!

Mártival értek egyet, mivel az ajtót nem szerelték le ahhoz, hogy kicseréljék a zárat. Mi is abból indultunk ki, hogy az ajtó az ingatlan része, ebből következően a zár is.Más megítélés alá kerülne , ha a zárat bútoron cserélnék ki. 

Továbbra is várom hozzászólásotokat.

Üdv.

Annamária 

Annamariann

HozzászólásSzerző: Annamariann » szomb. feb. 09, 2008 10:58 am

Látom ez a kérdés már nem foglalkoztat benneteket.

Mindenesetre köszönöm a válaszotokat. 

Annamariann

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » szomb. feb. 09, 2008 12:45 pm

Szia Annamariann!  A kérdés továbbra is foglalkoztat mindenkit a fordított adózásokkal kapcsolatosan, véleményem szerint biztos fogunk még egy PM leiratot kapni rá. Amiért most több választ nem kapsz, mert nyakunkon van a 0858,0808,0801 02.12-ig, és 0753-as+0703+0765(éves) 02.15-ig.  Üdv: Márti
viragmarta60

Vissza: ÁFA