Adófórum

Adózási és számviteli információk

Fordított ÁFA ?

ÁFA

Fordított ÁFA ?

HozzászólásSzerző: jános123 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Szerintetek egy állattartó telep épületében felszerelt hálózati fejő berendezés javítása fordított adózás alá esik vagy nem? A hálózati fejő berendezést, úgy kell elgondolni, hogy van egy helyiség ahol a központi egység van telepitve, és az épületen belül csőhálózat található. ami a központi egységhez csatlakozik.

Mi a véleményetek az átalánydíjas szerződésekkel kapcsolatban? 2007-ben átalánydíjas szerződés keretében végezte az ügyfél a javítást, és külön leszámlázta az anyagot.

Előre is köszönöm a véleményeteket!

Üdv: János

jános123

Fordított ÁFA ?

HozzászólásSzerző: M.Éva » kedd jan. 15, 2008 7:58 am

Szia János!

Tudni kellene, hogy a karbantartóval új szerződést köttök?

Ha nem, amíg fenn áll a régi szerződés és 2007-ben ez alapján már számla volt kibocsátva( úgy értelmeztem, hogy igen!) akkor a régi áfa tv. szerint kell számlázni, mint eddig! Erről szól az átmeneti rendelkezés! De választhatjátok a fordított adózást is (mindketten ezt akarjátok), de erről bejelentést kell tenni az APEH-hoz!

Üdv:Éva

M.Éva

Fordított ÁFA ?

HozzászólásSzerző: jános123 » kedd jan. 15, 2008 3:24 pm

Melcsi 62, Kohnmari, Cininéni és a TÖBBIEK!

Várom a véleményeteket!

Üdv: János

jános123

Fordított ÁFA ?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd jan. 15, 2008 4:00 pm

János, az a gond, hogy én inkább vegyipar, ingatlanhasznosítás, kereskedelem területén járkálok, a mezőgazdasági dolgok teljesen távol állnak tőlem, mint azt már többször leírtam. 

Ezt a fejő berendezésedet úgy gondolom felfogni magamnak, mint ahogy nekem is vannak különböző vegyianyag gyártását szolgáló  gyártástechnológiai gépeim/berendezéseim, azok természetesen egy nagy ingatlan épületben vannak, s az egyes malmokat,stb. technológiai vezetékek kötik össze.  Ha nekem javítanák valamelyik malmomat, vagy annak az irányítástechnikai berendezését - az nem fordított. Szerintem a te fejőberendezésed javítása/karbantartása sem.

De, ha egy újabb berendezéssel akarom bővíteni ezt a technológiai sort, s ahhoz alapozást rendelek meg, akkor az alapozási munka, amihez az alapozó vállalkozó adja az anyagot is, az fordított lesz, 

A véleményemet pedig az ilyen karbantartási szolgáltatási (akár átalányról) már korábban, mikor még nem volt APEh tájékoztató stb leírtam más kérdéseknél - s továbbra is fenntartom, lehet, hogy a karbantartó cég a számla mögé fog nekem tenni egy mellékletet, hogy mik az általa beépített anyagok, s azokat milyen értéken vette számításba, s mennyi munkaórát tett ki míg javított, valamint mennyi a kiszállása - a számlán egyösszegű akármilyen javítási szolgáltatási díjat kell, hogy számlázzon, mert ha a cserélt csövet, csapágyat,stb-t számlázza -, azt ha kérném tőle nem tudná nekem csőként, csapágyként, stb. ide adni. S egyébként is nem anyagot vettem és kértem tőle, hanem egy javítási szolgáltatást.

És erre továbbra is az autós példát tudom felhozni, ha bemegyek a szervízbe és veszek egy olajszűrőt, akkor olajszűrőt fognak a kezembe adni - vagy nem, mert nem értek hozzá - s akkor egy olajszűrőt fognak nekem (árueladás) kiszámlázni.  Ha a kocsit beviszem olajcserére, akkor az olajcserét, mint szolgáltatást fogják nekem számlázni, saját céljaik miatt lehet, hogy szerepelni fog a számlán a saját anyagfelhasználásuk, vagy külön mellékletként, de amit csináltak az szolgáltatás, s én igénybevett szolgáltatásként számolhatom el, nem tehetem a könyvelésbe külön az anyagktsg-et és külön aszolgáltatást, függetlenül attól, hogy esetleg tudom melyik mennyi.

Én így fogom meg a kérdést, lehet, hogy mások másként -, ki ki saját belátása és felelőssége szerint. 

melcsi62

Fordított ÁFA ?

HozzászólásSzerző: jános123 » szer. jan. 16, 2008 5:30 pm

Sziaztok!

Aki szereti a különböző tejtermékeket, amelyek az ügyfelem által nyújtott szolgáltatás nélkül nem jöhettek volna létre, legyenszíves elolvasni a kérdésemet, és leírni a véleményét.

Köszi: János

jános123

Fordított ÁFA ?

HozzászólásSzerző: kati1012 » szer. jan. 16, 2008 6:00 pm

János!

Hétfőn voltam egy előadáson, és az előadó úgy fogalmazott, abban az esetben forditottan adózik, ha a fejő berendezés leszerelés után nem töltené be az eredeti funkcióját. Pl: útépités, padlózásnál aljzatbetonozás. Az utat ha felszednéd megsemmisülne. Ha ez a fejőberendezés leszerelés  és ismételt összeszerelés után ugyanazt képes nyújtani akkor nem FA.

kati1012

Fordított ÁFA ?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. jan. 16, 2008 9:09 pm

Szia János!

Úgy gondolom, főleg miután megszólítottál, hogy leírtam a kérdésedre a véleményemet. Ez vélhetően egy olyan gépsor, amit nem kötődik feltétlenül az ingatlanhoz, egy technolgóiai gép,berendezés - nem épületgépészeti dolog, tehát nem fordított ennek a javítása, karbantartása sem.  Sajnos nem mindenki tejtermék gyártással foglalkozik, én azzal indokoltam, ahogy saját példámon keresztül tudok érvelni a véleményem alátámasztásaként . Nem tudom, még nem láttam ilyen gyártósort, stb. A többit korábban kifejtettem. 

Visszareagáltál,  de nem érveltél a véleményekkel kapcsolatban, hanem már ne is haragudj , de szerintem nem is nagyon  olvastad el a válaszokat.

Üdv. 

melcsi62

Fordított ÁFA ?

HozzászólásSzerző: jános123 » szer. jan. 16, 2008 10:27 pm

Hello Melcsi62!

Köszönöm szépen, hogy leirtad a véleményedet. A válaszokat általában, egy percen belül elolvasom (a gépem be van állítva, hogy jelezze), mivel nagyon érdekel a véleményetek. Azért nem reagáltam eddig, mert  vártam még több véleményt, és szerettem volna összefoglalva reagálni és tovább bonyolítani a kérdést. Szerintem sokan az áfá-val (jan20) vannak elfoglalva. A kérdésemben leírt technológiát úgy kell elképzelni, mint egy központi fűtés rendszert egy lakásban. A kazánnak megfelelő készülék a központi egység, a csővek hasonlóan a falra vannak felszerelve, a radiátorok helyett pedig fejő készülékek vannak a csövekhez csatlakoztatva. A fejő készülék feji az állatból a tejet, és cső hálózaton keresztül jut el a központi egységhez. Azért írtam le ilyen részletességgel, mert komoly nézet eltérések vannak a kérdés megítélésében, de a tét nagyon nagy, mivel ezek az üzemek, több száz férőhelyes állattartó telepek igen nagy árbevétellel. Mégegyszer nagyon szépen köszönöm, hogy kétszer is reagáltál a kérdésemre. Sajnos még mindig nem tudom egyértelműen eldönteni, hogy fordított-e vagy nem.

Hello: János

jános123

Fordított ÁFA ?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. jan. 16, 2008 10:37 pm

Szia János!

A központi fűtés rendszer, az azért egy ingatlan közvetlen "beépített tartozéka"., egy ilyen technlógiai "gyártósor" nem tartozéka az ingatlannak, az leszerelhető, s akár máshol újból összeszerelhető - én így is azt mondanám, hogy ezek javítása/karbantartása nem fordított ÁFÁ-s.

Az előbb azért reagáltam, mert megnéztem hol tart a téma, - több érv, biztosabb eredmény -  s meglepődve olvastam a kicsit "szemrehányó" írásodat.  De azért, ha még valami konkrétabb infóra szert teszek, azzal még fel jelentkezek meg. addig is

Üdv. 

melcsi62

Fordított ÁFA ?

HozzászólásSzerző: jános123 » szer. jan. 16, 2008 10:45 pm

Hello Melcsi62!

Mi volt "szemrehányó"?

jános123

Következő

Vissza: ÁFA