János, az a gond, hogy én inkább vegyipar, ingatlanhasznosítás, kereskedelem területén járkálok, a mezőgazdasági dolgok teljesen távol állnak tőlem, mint azt már többször leírtam.
Ezt a fejő berendezésedet úgy gondolom felfogni magamnak, mint ahogy nekem is vannak különböző vegyianyag gyártását szolgáló gyártástechnológiai gépeim/berendezéseim, azok természetesen egy nagy ingatlan épületben vannak, s az egyes malmokat,stb. technológiai vezetékek kötik össze. Ha nekem javítanák valamelyik malmomat, vagy annak az irányítástechnikai berendezését - az nem fordított. Szerintem a te fejőberendezésed javítása/karbantartása sem.
De, ha egy újabb berendezéssel akarom bővíteni ezt a technológiai sort, s ahhoz alapozást rendelek meg, akkor az alapozási munka, amihez az alapozó vállalkozó adja az anyagot is, az fordított lesz,
A véleményemet pedig az ilyen karbantartási szolgáltatási (akár átalányról) már korábban, mikor még nem volt APEh tájékoztató stb leírtam más kérdéseknél - s továbbra is fenntartom, lehet, hogy a karbantartó cég a számla mögé fog nekem tenni egy mellékletet, hogy mik az általa beépített anyagok, s azokat milyen értéken vette számításba, s mennyi munkaórát tett ki míg javított, valamint mennyi a kiszállása - a számlán egyösszegű akármilyen javítási szolgáltatási díjat kell, hogy számlázzon, mert ha a cserélt csövet, csapágyat,stb-t számlázza -, azt ha kérném tőle nem tudná nekem csőként, csapágyként, stb. ide adni. S egyébként is nem anyagot vettem és kértem tőle, hanem egy javítási szolgáltatást.
És erre továbbra is az autós példát tudom felhozni, ha bemegyek a szervízbe és veszek egy olajszűrőt, akkor olajszűrőt fognak a kezembe adni - vagy nem, mert nem értek hozzá - s akkor egy olajszűrőt fognak nekem (árueladás) kiszámlázni. Ha a kocsit beviszem olajcserére, akkor az olajcserét, mint szolgáltatást fogják nekem számlázni, saját céljaik miatt lehet, hogy szerepelni fog a számlán a saját anyagfelhasználásuk, vagy külön mellékletként, de amit csináltak az szolgáltatás, s én igénybevett szolgáltatásként számolhatom el, nem tehetem a könyvelésbe külön az anyagktsg-et és külön aszolgáltatást, függetlenül attól, hogy esetleg tudom melyik mennyi.
Én így fogom meg a kérdést, lehet, hogy mások másként -, ki ki saját belátása és felelőssége szerint.