Madora!
Szerintem egy könyvelési szolgáltatásnak nem mellékszolgáltatása a takarítás és fordítva sem.
De a könyvelő pld.nemcsak könyvel, hanem mérleget is készít, bevallásokat készít és nyújt be, alkalmasint tanácsot is ad,állja a szolgáltatásnyújtása kapcsán felmerült posta költséget , stb. - megsem úgy állítja ki a számláját, havonta pld.-ul (SZJ besorolásonként/szakmakód besorolásonként, ) hogy psotai közvetített szolgáltatás,meg tanácsadás, st., hanem könyvelési szolgáltatás.
Az APEH megfogalmazás szerinten nem arról szól, hogy egy adott számlában ugyanannak a vevőnek, gyártottam le nyilászárókat, és egyébként még könyvelek is neki külön szerződés/megállapodás alapján, meg mentesen adtam neki ingatlant is bérbe, meg ugyanannak a vevőnek takarítási szolgáltatást is végzek - akkor az egész számlára egy ÁFA kulcs vonatkozna!!!
Hanem pld.-ul arra, hogy ha én ingatlan takarítást végzek, meg egyébként tisztitószerekkel is kereskedek akár, akkor, ha akivel takarítási szolgáltatásra kötöttem szerződést, akkor annak takarítási szolgáltatást fogok számlázni, akkor is, ha ahhoz a saját (ereditelg) árumból használom fel anyagként a takarítószert és nem külön fogom eladni a felhasznált takarítószereket és külön a munkadíjat.
Ha a nyilászáró gyártó cég tevékenységét és a megrendelését/szerződését tekitve ablak gyártására vállalt kötelezettséget, akkor az ablakot/terméket fogja kiszámlázni.
Ha elmegy egy ÁFA-körös (vagy EVÁ-s) adóalanyhoz, aki megrendelt tőle egy ablakot úgy, hogy nekem az ablak ára meg van határozva, hogy mennyi az eladási ára, ha a telepről szállítják el, mennyi ha én szállítom le, s mennyi ha én be is építem - akkor az "fő tevékenységet/fő szolgáltatást tekintve: ablak/termékértékesítés.
Ha arra szerződök, hogy én vállalom egy ingatlan teljes/vagy részleges nyíllászáró cseréjét - régi kivétele, új beépítése (akár saját nevemben vásárolt anyagból), akkor ott a beépítési szolgáltatás a fő dolog, tehát fordítottan, mint ingatlanhoz kapcsolódó építés-szerelés, stb-t fogom számlázni.
Ez idáig is hasonlóképpen működött, pld. a postai feladás alapból mentes volt, (most is az), de ha csomagküldőst teszek, s a számlán akár külön soron hozom a postai díjat, akkor is annak a terméknek az ÁFA kulcsával fog ÁFÁ-zni az a sor is, amivel az elküldött áru/termék.
JA és az APEH is azt írja, hogy adott szolgáltatásnál és nem azt, hogy adott számlán!. - szerintem.