Adófórum

Adózási és számviteli információk

Építési vállalkozók által levonható ÁFA

ÁFA

Építési vállalkozók által levonható ÁFA

HozzászólásSzerző: tolgyesine.sz.erzsebet » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

 

Az építési vállalkozók  jelentős részének tevékenysége a fordított adózás alá esik, mivel építési- szerelési munkát végeznek.A felhsznált anyag nem kerül külön kidzámlázásra, mivel a szerdéses ár részét lépezi.A vásárolt anyagok ÁFA tartlmát levonásbe helyezhetik? Ha igen akkkor folyamatosan visszaigénylő pozícióban lesznek?

tolgyesine.sz.erzsebet
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Építési vállalkozók által levonható ÁFA

HozzászólásSzerző: HIDNA » szer. jan. 09, 2008 6:09 pm

Igen, ez így van, abban az esetben ,ha az építési tevékenységet  ÁFA adóalanyoknak számlázzátok le, ez mindaddig fordítottan adózik. Fizetni nem kell, az egyéb beszerzések, költségek ÁFÁ-ja pedig levonhatóvá válik.

Ha azonban nem ÁFA alanynak számláztok, továbbra is 20% ÁFÁ-val növelten kell kiállítani a számlát, amely befizetendő lesz.

 

HIDNA
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Építési vállalkozók által levonható ÁFA

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. jan. 09, 2008 6:55 pm

Az ÁFA levonási jogot a fordított ÁFA rendszer semmiben nem korlátozza.  A magánszemélyek, alanyi mentes és mentes áFa alanyok tekintetében továbbra is az eladó/szállító számítja fel az ÁFÁ-t.

Ha csak és kizárólaf ÁFA-körös adóanyalanyoknak fog fordított ÁFA alá tartozó szolgáltatást végezni a vállalkozás, akkor a vállalkozás folyamatosan visszaigénylő pozicóban lesz, aminek a kiutalását  annak függvényében kérheti, hogy a beérkezett számlái ki vannak-e fizetve, valamint a bevallás gyakoriságtól függően a visszaigénylehtő ÁFÁ-ja eléri-e a visszaigényelhető határösszeget.

Ha ez a vállalkozás a saját tevékenységéhez alvállakozót vesz igénybe, amely alvállalkozó ő felé fogja fordítottan kiállítani a számlát, akkor az egyenlegében nulla ÁFÁ-t fog keletkeztetni (fizetendő és egyben levonható), tehát, ha más általános ÁFA szabályozás alá tartozó tevékenyságet nem folytat, akkor is visszaigénylő pozicóban lesz a saját beszerzéseire tekintettel. 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Építési vállalkozók által levonható ÁFA

HozzászólásSzerző: M.Éva » pén. jan. 11, 2008 8:15 pm

Szia Erzsébet! Úgy van, ahogy az előttem szólók írták. Biztos sok kis vállalkozót érint érzékenyen, hogy az áfát a visszaigénylésig nekik kell meghitelezni, hiszen ezt az összeget nem háríthatják tovább, de az élet nem áll meg,vásárolniuk kell anyagot, hogy tovább dolgozhassanak, és ha kiutalás előtt még le is vizsgálják, még később jutnak a pénzükhöz! Üdv:Éva
M.Éva
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Építési vállalkozók által levonható ÁFA

HozzászólásSzerző: thzs » szomb. jan. 12, 2008 8:29 pm

Sziasztok!

Hogy jobb legyen a kedve Erzsébetnek ill. az építőipari tevékenységet végzőknek, megjegyzem, hogy abban az esetben ha a fővállalkozó vagy a megrendelő nem fizet, jobb helyzetben lesz a vállalkozásod, mint ha nem fordítottan adóznál az ügylet után.

Eddig a teljesítés után bevallottad és befizetted az adóhatóságnak az áfát,  és amíg a megrendelő nem fizetett, addig szépen finanszíroztad is.

Ha véglegesen le kellett írnod a követelést mert behajthatatlan volt, akkor az általad befizetett áfát senki nem térítette meg. Most legalább ezt a részt nem kell finanszíroznod, illetve nem bukod el a megrendelő fizetésképtelensége esetén.

Más örömhírem sajnos egyelőre nincs.

Üdv.Zs 

 

 

thzs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: ÁFA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 2 vendég

cron