Adófórum

Adózási és számviteli információk

2008 fordított adózás

ÁFA

2008 fordított adózás

HozzászólásSzerző: N.Kati » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítségeteket kérném! Nem is tudom hogy kezdjem, van egy fővállalkozó aki könnyűszerkezetes házak építésével foglalkozik /ő állítja elő az anyagokat amiből elkészül a ház, saját termelésű készletekből dolgozik/ a házak építését tovább adja alvállalkozónak. A kérdésem az lenne hogy az alválalkozó hogy állítja ki a számlát a munkadíjról? Szerintem nettósan fordított adózásnak megfelelően, de az alvállalkozó azt állítja hogy áfásan ki lehet állítani ő azt hallotta mert saját termelésű készletekből dolgozik! Igen ám de ez nem rá vonatkozik szerintem hanem a fővállalkozóra, ugye? Mivel hogy az alvállalkozó össze állítja a házat az építés-szerelési munkát végez. /és nem ő állítja elő az anyagot/ Fővállalkozó könyvelője is azt mondja az én alvállalkozóm áfásan állíthatja ki a számlát, mert nem szj. számok alapján van a besorolás! -ezzel én nem értek egyett! ha nem szj alapján van a besorolás igaz már teaor szerint akkor mi alapján döntöm el ki kerül be fordított adózás alá!

N.Kati

2008 fordított adózás

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. dec. 27, 2007 4:27 pm

szerintem, aki az ingatlan éptés-szerelést végzi és ő adóalany (alvállalkzó), meg az is ÁFA adóalany, akinek a számlát benyújtja (fővállalkozó) , akkor az alvállalkozó számlája fordítotan ÁFÁ-s, tehát nettó +vevő kötelezett az ÁFA fizetésre számát állít ki a fővállalkozó felé, teljesen mindegy, hogy saját maga által vásárolt anyagból, valaki más által áruként, vagy saját termelésű/sajt előállítású anyagából épít-szerel.  Én is láttam valahol olyan cikket, hogy ha egy nyillászárókat gyártó cég vállalja, hogy alkalmasint a saját nyíllászáróit beszereli, attól ő még nyillászáró értékesítésről állíthatja ki a számláját /Vélhetően mivel a gyártáshoz képest ez a kiegészítő mellékszolgáltatási érték elenyésző, de a főtevékenység szerinti értékesítési lehetőséget növeli/   De ez a dolog a te alvállalkozód esetében fel sem merülhet.  A fővállalkozó pedig a munka volumenénél fogva, minden bizonnyal építési szerződés alapján ingatlan átadása megrendelőnek (ÁFA tv.10.§.d)) szerinti termékértékestést fog számlázni fordítottan az ÁFA tv. 142.§. a) pontja alaján. Az alvállalkozó pedig a 142.§.b.) pontja alapján. 
melcsi62

2008 fordított adózás

HozzászólásSzerző: N.Kati » csüt. dec. 27, 2007 8:53 pm

Köszönöm Melcsi!

Én is úgy gondoltam, hogy fordított adózás alá fog kerülni az alvállalkozóm, de hát a fővállalkozó könyvelője az ügyvezetőt elbizonytalanította, és szerintem most nem akar nekem hinni, de majd a gyakorlatba remélem rájön hogy nekem lesz igazam! Köszönöm a megerősítést!

N.Kati

2008 fordított adózás

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. dec. 27, 2007 9:12 pm

Nincs mit, szívesen ha tudok. Talán nyomd az orruk alá a törvényt!  A kérdésedre vonatkozó dolog azért benne van, azt nem kell külön belemagyarázni, mint  pld. hogy mit takarhat a fenntartás,stb.

Sok sikert.

melcsi62

2008 fordított adózás

HozzászólásSzerző: KMóni » szer. jan. 02, 2008 1:08 pm

Sziasztok!

Fordított adózással kapcsolatban lenne kérdésem. Cég pl. nyílászárót készít és be is építi. Vállalkozás kp-ben fizet. Beüti a cég a péntárgépbe és számlát is készít róla. A pénztárgépbe mentesen kell beütni? A számlát is mentesen állítja ki, és hivatkozik az Áfa tv. 142 paragrafusára. Pontosan milyen szöveget kell hivatkozásként feltüntetni a számlán? 

Köszönöm! Móni

KMóni

2008 fordított adózás

HozzászólásSzerző: N.Kati » csüt. jan. 03, 2008 7:23 am

Sziasztok! Egy gyárnál az udvar takarítást is áfá nélkül állítjuk ki.
N.Kati

2008 fordított adózás

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. jan. 07, 2008 2:44 pm

Tájékoztató a fordított adózás alkalmazásáról az általános forgalmi adó rendszerében
2008.01.07.
A fordított adózással érintett termék- és szolgáltatáskör Következő>>

Az új Áfa-törvény 142.§ (1) bekezdésében felsorolt termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások taxatívak, vagyis egyéb kifejezetten fel nem sorolt ügyletre (pl. ingatlanhoz kapcsolódó tervezés) a fordított adózás nem terjed ki. A törvény a szolgáltatások felsorolásánál nem hivatkozik Szolgáltatás Jegyzék (SZJ) számokra, ezért a szolgáltatások SZJ besorolása nem bír relevanciával a fordított adózás megítélése során.

A fordított adózás az új Áfa-törvény 142.§ (1) bekezdés b) pontja értelmében az ingatlanhoz kapcsolódó építési-szerelési, fenntartási, takarítási, tisztítási, karbantartási, javítási, átalakítási és bontási szolgáltatások nyújtása esetében alkalmazandó.

melcsi62

2008 fordított adózás

HozzászólásSzerző: N.Kati » kedd jan. 08, 2008 5:42 pm

Szia Melcsi!

Olyan kérdésem lenne még. Ha az alvállalkozó anyagot vesz, és azt tovább számláza a vállalkozónak, akkor azt már áfásan állítja ki ugye? hát ezt nem tudom el döntenni! Végül is az anyagktg+a kiállított szla. kiüti egymást, így sem keletkezik áfa fizetés!

N.Kati

Vissza: ÁFA