Köszönöm a válaszokat!
Én is erre a következtetésre jutottam. Az art. szerint a kifizetett összeg 20%-át kell fizetni mulasztási bírságként, ha nem nemleges adóigazolás, vagy adóigazolás hiánya esetén kifizetés történik havi 100 e felett. Arra viszont nem találtam pontos útmutatást, mit kell tenni, ha tartozás van az igazoláson. A kifizetőnek kell utalni az alvállalkozó tartozását Apeh-nak?
Patricia!
Tulajdonképpen jól gondolod, pld. iskola, de lehet még sok minden más is. A közbeszerzési törvény szabályozza milyen beruházásokra kell közbeszerzési eljárás során pályázatot kiírni. A közbeszerzési közlönyben jelennek meg ezek a pályázatok, amelyre a vállalkozások (kivitelezők, szállítók) pályázhatnak. A legolcsóbb ajánlatot fogadják el, ha valamely vállalkozás elnyer egy ilyen munkát, akkor jön elő a 2008.évi art. módosítás alapján a kifizetés korlátozása, ami az egész alvállalkozói láncra vonatkozik.
Csak azt nem tudom még mindíg, hogy a nem nemleges adóigazolás esetén jelentést kell tenni az Apeh-nak?? Hol, milyen formában?? Ha nem fizetem ki az alvállalkozó ő azért nem fogja tudni utalni az adókat. Még mindíg nem értem, és nem találom sehol tulajdonképpen hogyan fogja tudni az alvállalkozó kifizetni az adóját. Mégis a kifizető utalja? Hogyan intézkedik az Apeh? Ha lefoglalja az alvállalkozóm követelését, akkor csak a kifizetőnek kell azt az összeget az Apeh felé utalni. Nem?
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég