Adófórum

Adózási és számviteli információk

Közbeszerzés alvállalkozói

ÁFA

HozzászólásSzerző: bordine » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Az új Art. 36/A par.szerint a közbeszerzésről szóló tv. szerinti ajánlattevő és az alvállalkozók között, valamint a polgári jog szerinti alvállalkozók között megkötött vállalkozási szerződések alapján nettó 100000.-Ft felett csak a bekért 15 napnál nem régebbi nemleges adóigazolás esetén történhet kifizetés. Hogyan értelmezzük ezt. A fővállalkozó és annak alállalkzói közötti szerződésekre is vonatkozik?
bordine

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. dec. 10, 2007 2:10 pm

A HVG adó különszámában a 62. oldalon ír erről és egy mondatot ad hozzá: "Az egyetemleges felelősség a vállalkozási lánc minden tagjára kivétel nélkül érvényes." Hogy ezt honnan veszi, még nem világos számomra, persze így is lehet érteni az (1) és (2) bekezdéseket. Lehetséges (ellenőrizni kellene), hogy esetleg a törvényjavaslathoz benyújtott indoklás tartalmazott ilyen utalást. Mindenesetre a tömegkommunikációban is ilyen értelemben volt szó erről a rendelkezésről, kétségkívül ez volt a "törvényalkotói szándék". 
aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » kedd dec. 11, 2007 8:10 am

A fővállalkozónak tájékoztatási kötelezettsége van az alvállalkozója(i) felé, hogy közbeszerzési eljárás keretében végzett munkáról van szó, és ezek a feltételek. Érdemes ezt a szerződésbe belefoglalni. Amelyik alvállalkozó azt mondja, hogy ő nem tudta, hogy a láncban alatta levőnek nem fizethet, a fővállalkozót teszik felelőssé a tájékoztatás elmulasztása miatt. Így értelmezték a felelősség kérdését.
baloghnehajni

HozzászólásSzerző: bordine » kedd dec. 11, 2007 2:46 pm

Köszönöm a válaszokat!

Én is erre a következtetésre jutottam. Az art. szerint a kifizetett összeg 20%-át kell fizetni mulasztási bírságként, ha nem nemleges adóigazolás, vagy adóigazolás hiánya esetén kifizetés történik havi 100 e felett. Arra viszont nem találtam pontos útmutatást, mit kell tenni, ha tartozás van az igazoláson. A kifizetőnek kell utalni az alvállalkozó tartozását Apeh-nak?

bordine

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » kedd dec. 11, 2007 5:59 pm

A (4) bekezdés szerint "az apeh a végrehajtás szabályai szerint haladéktalanul intézkedik a követelés lefoglalásáról".
aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: Patricia » csüt. dec. 13, 2007 9:29 am

Sziasztok! Nemleges igazolás csak a közbeszerzési munkákra vonatkozik? -vagy minden építőiparban dolgozónak így kell eljárnia?
Patricia

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » csüt. dec. 13, 2007 10:32 am

Nem kell minden építőipari cégnek, csak a közbeszerzéshez írja elő a törvény.
baloghnehajni

HozzászólásSzerző: Patricia » csüt. dec. 13, 2007 10:48 am

Tudnátok abba nekem segíteni, hogy mi az a köszbeszerzés, nincs ilyen cégem, de egyre több helyen hallom hogy köszbeszerzés, de fogalmam sincs hogy mi az! Gondolom pályázatok útján végez munkát pl: iskola?
Patricia

HozzászólásSzerző: bordine » pén. dec. 14, 2007 9:19 am

Patricia!

Tulajdonképpen jól gondolod, pld. iskola, de lehet még sok minden más is. A közbeszerzési törvény szabályozza milyen beruházásokra kell közbeszerzési eljárás során pályázatot kiírni. A közbeszerzési közlönyben jelennek meg ezek a pályázatok, amelyre a vállalkozások (kivitelezők, szállítók)  pályázhatnak. A legolcsóbb ajánlatot fogadják el, ha valamely vállalkozás elnyer egy ilyen munkát, akkor jön elő a 2008.évi art. módosítás alapján a kifizetés korlátozása, ami az egész alvállalkozói láncra vonatkozik.

Csak azt nem tudom még mindíg, hogy  a nem nemleges adóigazolás esetén jelentést kell tenni az Apeh-nak?? Hol, milyen formában?? Ha nem fizetem ki az alvállalkozó ő azért nem fogja tudni utalni az adókat. Még mindíg nem értem, és nem találom sehol tulajdonképpen hogyan fogja tudni az alvállalkozó kifizetni az adóját. Mégis a kifizető utalja? Hogyan intézkedik az Apeh? Ha lefoglalja az alvállalkozóm követelését, akkor csak a kifizetőnek kell azt az összeget az Apeh felé utalni. Nem?

bordine

Vissza: ÁFA