Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ki is az akire a fordított áfa vonatkozik?

ÁFA

HozzászólásSzerző: GyörgynéGabi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdvözlök Mindenkit!

Tudom, hogy nagyon sok nyitott (és lezárt :-) kérdés van a fordított adózással kapcsolatban , de ha valaki megtudná mondani, hogy pontosan kire vonatkozik az nagyon jó lenne.

Konkrétabban: az örzés- védés szolgáltatás ha ingatlant őríznek bele tartozik-e?

Lehet, hogy butyuta kérdés, de az evás vállalkozóknak nagyon nem mindegy, hiszen ha alá tartozik rosszabbul jár.Szerintem , ha van evás kőműves, asztalos, vill szerelő  stb aki jellemzően nem magánszemélynek szolgáltat az nagyot bukik a fordított adózáson.

Köszönöm válaszotokat! 

GyörgynéGabi

HozzászólásSzerző: escheuring@drotposta.hu » pén. dec. 07, 2007 7:16 am

A kérdés engem is nagyon izgat. Útépítőkre vonatkozik vajon? És tervezőkre (épületeket tervez)??
escheuring@drotposta.hu

HozzászólásSzerző: kohnmari » pén. dec. 07, 2007 7:51 am

Sziasztok!

Ez nagyon jó kérdés, de elismert szakemberek sem nyilatkoznak a témában. Azt a választ kaptuk,hogy az új ÁFA törvényben nagyon jól körül van írva, hogy kire vonatkozik és az a jellemzője ennek az új törvénynek, hogy nagyobb szabadságot biztosít az adózónak. Szerintem eddig is rengeteg értelmezési probléma merült fel, de jövőre ezek szerint még több lesz. Majd utólag megfejti az APEH, hogyan kellett volna értelmezni. Nem fognak megjelenni a konkrét SZJ számok, azt a jó tanácsot kaptuk, ha valaki nem biztos a dolgában, hogy egy konkrét tevékenység a hatálya alá tartozik-e, kérjen állásfoglalást.

Az előadáson konkrétan felmerült, hogy az tervezés (épület) fordított adózás alá tartozik-e, az előadó szerint nem.

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: GyörgynéGabi » pén. dec. 07, 2007 1:34 pm

Bocsánat, de most jutottam újra a nethez!

Mária! 

Köszönöm a válaszod! Sajna állásfoglalás kérésre nincs időm már szerintem , mert engem most sürgősen az evások miatt érdekelne , hogy kire vonatkozik.Őket pedig 20-ig ki kellene jelenteni, ha jót akarok Nekik.

Azt azért szóban sikerült kiderítenem apehos szakembertől, hogy a biztonsági őrök nem tartoznak ide.Remélem jövőre is így gondolják.

Gabi

GyörgynéGabi

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. dec. 07, 2007 1:50 pm

Megint nagy az egyetértés az előadók között!!! Én is most voltam egy előadáson, ahol az APEH-os előadó szerint az épülethez kapcsolódó tervezés is a fordított adózás alá esik. Véleménye szerint nagyon sokat segít a besorolásnál a a SZJ jegyzék annak ellenére hogy a tv-ben nincs konkrét szj szám megjelölve.
madora100

HozzászólásSzerző: kohnmari » pén. dec. 07, 2007 1:55 pm

Szia Madora!

Ez azért érdekes. Többen próbáltunk a konkrét SZJ számokra rákérdezni, de az előadók szinte menekültek a kérdés elől. Nem tudtam eldönteni, hogy tényleg nem tudják, vagy valami felsőbb utasításra nem nyilatkozhatnak.

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. dec. 07, 2007 2:11 pm

Valószínűleg a második változat lehet az igaz. Ebben az esetben lehet majd tarolni a büntetések terén. Nem vagyok rosszindulatú, mert tényleg nehéz lehet az apeh-nál is, hiszen ők ugyanúgy tanulják és értelmezik a dolgokat, mint mi. S javarészt segítőkészek is. Csak én úgy gondolnám, nekik a lehetőségük sokkal nagyobb és tágabb, mint a miénk. S dec. első felében nekik már szélesebb látókörrel kéne rendelkezniük, mint nekünk. Nekik központilag eligazítást tartanak, s ott gondolom hogy a törvényalkotók talán választ tudnak adni arra, mit is akartak tulajdonképpen. Én a most végighallgatot előadáson nagyon felháborodtam. A régiós igazgató is jelen volt megtámogtva az előadókat. Az építőipar fordított adózása volt a téma. Felháborodott hangon azt közölte az ig. úr, hogy ne háborogjunk, hiszen pont az építőiparosok miatt kellett valamit lépni az ÁFÁ-ban. De hiszen mi nem is azért háborgunk, hogy a kivitelező cégeknek így nem lesz lehetőségük visszigényelni, ill. levonásba helyezni az áfát amikor azt nem is fizetik meg a szállítóik felé. Maga az elv jó és azonosulni is tudunk vele. Csak mondják meg, mit is kell csinálnunk  jól ahhoz, hogy ne zúduljon a nyakunkba a bírság. Megtesszük mi azt amit kell, csak tudjuk hogy mit kell tenni. Spéci ezzel a kérdéssel még egyet is értünk.
madora100

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. dec. 07, 2007 2:44 pm

Sziasztok!

Én is voltam 2008.adótörvények változása előadáson, nem ért egy nagykalap ....t!!! Az adótanácsadó, ig.ügyi könyvszakértő,könyvvizsgáló kivetített olyan szövegeket, mint a HVG elején lévő semmit mondó magyarázat és azt felolvasták, utoljára tették az ÁFÁ-t, s közölték, hogy ebben az évben szerintük azokra a kérdésekre biztosan nem lesz megtalálható a válasz, amire a T.résztvevők is kíváncsiak lettek volna!.. Erről ennyit.

Szerintem az őrzés-védeleme, hiába ingatlanhoz kapcsolódik nem fog a fordított adózás alá kerülni.

Vegyük a törvény betűjét szűken, ahogy írják: ingatlanhoz kapcsolódó építési-szerelési szolgáltatás, (az őrzés-védelem nem építés-szerelés),  ingatlanhoz kapcsolódó fenntartási szolgáltatás - na ez már lehet fogósabb kérdés, én mondjuk értem alatta az inagatlan üzemeltetési díjat , épületgépészeti pl.lift javítást,karbantartást... a többi még homály. ingatlanhoz kapcsolódó takarítás- ez szerintem érthető, ingatlanhoz kapcsolódó tisztítás - még ez és beleértem pl. a kéményseprést is, ingatlanhoz kapcsolódó karbantartás,javítás - ez érthető, ingatlanhoz kapcsolódó átalakítás és bontás - ez is érthető, célszerű megkeresni hozzájuk az SZJ-t.  és nem nincs a törvényben, hogy stb.

Őrzés-védelem nélkül egy ingatlan építhető,szerelhető, fenntartható,stb.Ilyen alapon az áram,víz,gáz,csatorna,kommunális szemét is ingatlanhoz kapcsolódik, ha máshoz nem legalább telek ingatlanhoz. és akkor még lehetne ragozni pl. a menteset, hogy ingatlan biztosítás.

Az ingatlan bérbeadásra sem vonatkozik,pedig az aztán ingatlanhoz kapcsolódik, s így szerintem ne magyarázzunk bele többet, mint amennyit feltétlenül bele kell. Azt meg, hogy mit kell belemagyarázni kénytelenek leszünk az APEH-től, PM-től konkrétan állásfoglalás kéréssel megtudni- , ha ilyen törvényt bírtak összehozni, ami a törvényi visszahivatkozások visszahivatkozása, de ahol kellett volna hivatkozás ott nincs! elvetve ezzel még azt a minimális jogbiztonságot is ami eddig volt.  Ha bíróságnak kell majd dönteni adott esetben, hogy miért fogadtam be fordítottan a számlát és ugyan megfizettem/megállapítottam a fizetendő ÁFÁ-t, de nem vonhattam volna le, mert nem tartozik a fordított adózásba - szerintem a bíró is csak a törvényből dolgozhat.

Az egyik neves szakértő az előadáson még megpendítette, hogy nem lehetünk benne biztosak, de könnyen lehet, hogy az építőanyag kereskedelem is ide tartozik. Milyen alapon. Építőanyag kereskedelemben kapható építőanyagot nem csak ingatlanhoz lehet használni, arról nem is beszélve, hogy az eladónak arról végképp nem lehet fogalma, hogy a vevő azt mihez és mire használja. Arról nem is beszélve, hogy vegyes boltban is vehetek pl. (mint cég) festéket, stb.

Bocsi, ha kicsit felháborodottan írok, de még mindig azon dühöngök, hogy erre az előadásra elpazaroltam egy napot, s nem bírok napirendre térni a saját hülyeségemen. 

melcsi62

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. dec. 07, 2007 3:06 pm

Látszik, hogy az ÁFA tv-t nagytudású, hozzáértők szövegezték( akiket már rég ki kellett volna rúgni a székükből!): Nagy jelentősége lenne pld.a fordított adózásnál, hogy pl. az ÁFA tv.értelmében mit tekintenek ingatlannak egyáltalán. De ha megnézzük az értelmező rendelkezést: akkor ilyet nem találálunk, sem pedig olyat, hogy e tv.szempontjából mi minősül ingatlanhoz kapcsoldó 142.§-ban foglalt szolgáltatásnak, de megtaláljuk, hogy: XXI.fejezet Értelmező rendelkezések 14. pénz: a névértéken elfogadott pénz - csak a gyengébbek kedvéért!!

Azt már tudjuk, hogy attól, hogy valakinek a gépjárműve a forgalmi engedélye alapján tehergépjármű, az ÁFA tv. értelmében nem, s akkor még nem szóltunk arról, hogy az SZJA szerint mi!  Tehát abban sem lehetünk biztosak, hogy egyalátalán azt kell-e érteni ingatlan alatt a SZTV szerinti: Az ingatlan a földterület, minden olyan anyagi eszköz, amelyet a földdel tartós kapcsolatban létesítettek, a telek, a telkesítés, az épület, az épületrész, az egyéb építmény. Építmény a tao szerint:pl. vasút,iparvágány,egyéb vasuti,vizi építmény, híd, elektromos vezeték, ideértve a távközlési hálózatot is, kőolaj- és földgáz vezeték, gázvezeték, gőz,forróvíz-termálvízvezeték,termálkút,egyéb minden más vezeték,alagút, idegen ingatlanon végzett beruházás, bekötő és üzemi út,stb.

melcsi62

HozzászólásSzerző: kbettina » pén. dec. 07, 2007 4:13 pm

Tényleg jó lenne tudni hogy mit is gondoltak ingatlannak. Egyik cégem egy telefontársaságnak tervez-építtet-műszakilag felügyel átjátszótornyok építését. Szerintem egy vas átjátszótorony nem tarozik bele az ingatlan fogalmába, szerintem erre nem vonatkozik  a fordított adózás.  Ezen kívül benzinkutakat is terveznek-építtetnek alvállalkozóval, és műszakilag felügyelik. itt ugye shop épületek is vannak, ez már szerintem beletartozik a fordított áfa körébe, legalábbis én ezt tanácsoltam egyenlőre nekik. A tervezés pedig már többször volt róla szó nem fordított áfa körbe tartozik. Gondolom így majd szét kell bontani a számlákat az építtetésre és a tervezésre mert más-más áfa alá tartoznak majd. Remélem jól gondolom. Mi a véleményetek?
kbettina

Következő

Vissza: ÁFA