Sziasztok!
Én is voltam 2008.adótörvények változása előadáson, nem ért egy nagykalap ....t!!! Az adótanácsadó, ig.ügyi könyvszakértő,könyvvizsgáló kivetített olyan szövegeket, mint a HVG elején lévő semmit mondó magyarázat és azt felolvasták, utoljára tették az ÁFÁ-t, s közölték, hogy ebben az évben szerintük azokra a kérdésekre biztosan nem lesz megtalálható a válasz, amire a T.résztvevők is kíváncsiak lettek volna!.. Erről ennyit.
Szerintem az őrzés-védeleme, hiába ingatlanhoz kapcsolódik nem fog a fordított adózás alá kerülni.
Vegyük a törvény betűjét szűken, ahogy írják: ingatlanhoz kapcsolódó építési-szerelési szolgáltatás, (az őrzés-védelem nem építés-szerelés), ingatlanhoz kapcsolódó fenntartási szolgáltatás - na ez már lehet fogósabb kérdés, én mondjuk értem alatta az inagatlan üzemeltetési díjat , épületgépészeti pl.lift javítást,karbantartást... a többi még homály. ingatlanhoz kapcsolódó takarítás- ez szerintem érthető, ingatlanhoz kapcsolódó tisztítás - még ez és beleértem pl. a kéményseprést is, ingatlanhoz kapcsolódó karbantartás,javítás - ez érthető, ingatlanhoz kapcsolódó átalakítás és bontás - ez is érthető, célszerű megkeresni hozzájuk az SZJ-t. és nem nincs a törvényben, hogy stb.
Őrzés-védelem nélkül egy ingatlan építhető,szerelhető, fenntartható,stb.Ilyen alapon az áram,víz,gáz,csatorna,kommunális szemét is ingatlanhoz kapcsolódik, ha máshoz nem legalább telek ingatlanhoz. és akkor még lehetne ragozni pl. a menteset, hogy ingatlan biztosítás.
Az ingatlan bérbeadásra sem vonatkozik,pedig az aztán ingatlanhoz kapcsolódik, s így szerintem ne magyarázzunk bele többet, mint amennyit feltétlenül bele kell. Azt meg, hogy mit kell belemagyarázni kénytelenek leszünk az APEH-től, PM-től konkrétan állásfoglalás kéréssel megtudni- , ha ilyen törvényt bírtak összehozni, ami a törvényi visszahivatkozások visszahivatkozása, de ahol kellett volna hivatkozás ott nincs! elvetve ezzel még azt a minimális jogbiztonságot is ami eddig volt. Ha bíróságnak kell majd dönteni adott esetben, hogy miért fogadtam be fordítottan a számlát és ugyan megfizettem/megállapítottam a fizetendő ÁFÁ-t, de nem vonhattam volna le, mert nem tartozik a fordított adózásba - szerintem a bíró is csak a törvényből dolgozhat.
Az egyik neves szakértő az előadáson még megpendítette, hogy nem lehetünk benne biztosak, de könnyen lehet, hogy az építőanyag kereskedelem is ide tartozik. Milyen alapon. Építőanyag kereskedelemben kapható építőanyagot nem csak ingatlanhoz lehet használni, arról nem is beszélve, hogy az eladónak arról végképp nem lehet fogalma, hogy a vevő azt mihez és mire használja. Arról nem is beszélve, hogy vegyes boltban is vehetek pl. (mint cég) festéket, stb.
Bocsi, ha kicsit felháborodottan írok, de még mindig azon dühöngök, hogy erre az előadásra elpazaroltam egy napot, s nem bírok napirendre térni a saját hülyeségemen.