Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kérdésem az új áfa igényléshatárokkal kapcsolatos.

ÁFA

HozzászólásSzerző: werony_sch » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Van egy cégem, 2003.év óta raktárában hatalmas - több 10 milliós- árukészletet halmozott fel.

2007.év végére az igénylendő áfája, már 15 millás, de mivel nem volt eddig sem árbevétele, sem egyösszegű t.e. beszerzése, így nem kérhettem vissza.

Most akkor 2008, évben mivel negyedéves bevallónak fog minősül, meg fog nyílni az első negyedévben az egész áfa?

Mivel mindent kifizetett, és 15 millát kérnék ki.

Azonban bizonytalan vagyok, nem akarom ügyfelemet sem hitegetni.

Érdekelne a véleményetek, mert nem tudom egyértelműen kiolvasni az új trv-ből, hogy mi a helyzet azokkal akiknek átvihető áfa követelésük marad 2007.év végén. 

werony_sch

HozzászólásSzerző: 114556 » szer. dec. 05, 2007 7:47 pm

Szia!

Most olvastam ÁFA 261. § (6) "Azokban az esetekben, amelyekben az adóóalany a 2007. évet érintően a rá vonatkozó utolsó bevallási időszakban az ÁFA tv. (262.§) rendelkezései szerint negatív előjelű elszámolandó adót állapít meg, és e törvény hatálybalépését követően annak visszaigénylését kérelmezi az állami adóhatóságtól, adó-visszaigénylési kérelmének benyújtására és annak elbírálására - az adóalany előzetes bejentése alapján - a 186.§-t kell alkalmazni. "

Üdv. Móni

114556

HozzászólásSzerző: kohnmari » szer. dec. 05, 2007 8:41 pm

Sziasztok!

A Móni által idézett szakaszt az APEH előadó is kiemelte, de hozzátette, hogy nem tudja, min kell előzetesen bejelenteni.

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: Rozalinda » pén. dec. 07, 2007 11:32 pm

Miért   halmozott   fel  ilyen  hatalmas   árukészletet  2003 óta,  ha  sem   bevétele,  sem  TE  beszerzése  nem   volt?   Mi  lehet  ez  az  áru.

Szerintem  2008-ban   sem  nyilik  meg  az  ÁFA  kiutalás,  mert  annak  feltétele   a  szállitói  számlák  kifizetettségén  tul,  még  az  is, hogy   legalább  négy millió Ft  bevétele  legyen (ez  ÁFA  nélkül  értendő)   nézd  meg  az  áFA   bevallás  első  lapját.  Ott  kötelező   kitölteni  a   kiutalási  feltételt.

Javasold  ügyfelednek,  hogy  még  decemberben  értékesitsen  belőle  legalább  négy  millió +  ÁFA-t.   És  az  idei   utolsó   bevallásban  kérjen  kiutalást. 

Rozalinda

HozzászólásSzerző: werony_sch » szomb. dec. 08, 2007 2:35 pm

Kedves Rozalinda!

Az áru nem más, mint balett és tánccipő, összesen - eddig- 7 hajónyi, Taiwanból, Honkongból, stb.

Itt egyenlőre csak raktározzák, t.e-e sem volt. Import áfa annál inkább.

A kérdésemet azért éreztem időszerűnek, mivel jövőre már nem a bevétel lesz a feltétele a kiutalásnak.

Érdeklődésed köszönöm 

werony_sch

HozzászólásSzerző: Rozalinda » szomb. dec. 08, 2007 5:04 pm

Mitől  lesz  2008-ban  negyedéves  bevalló,  mivel  a  megelőző  második  évben  nem  volt  egy  millió  Ft  fizetendő  adója.   Közösségi  adószáma  van?

Nagyon  speciális  az  áru  amiről  irsz.  Az  én  gyakorlatomban  az  árut  azért  veszik,  hogy  vagy  eladják  egy  éven  belül,  vagy  beépitsék   valamibe. 

Elkerülte  figyelmünket,  hogy  nem  a  meglévő  ÁFA  TV-t módositották, hanem  teljesen  uj  ÁFA  törvényt  alkottak!!! 

Rozalinda

HozzászólásSzerző: loncika » hétf. dec. 10, 2007 10:00 am

A göngyölitett érték 5 év után elévül, nemde? Akkor a kérdés egy része megoldódik magától.
loncika

HozzászólásSzerző: Rozalinda » hétf. dec. 10, 2007 10:22 am

Én  nem  tudok   ilyen  elévülésről.
Rozalinda

HozzászólásSzerző: taxina » csüt. jan. 03, 2008 9:36 pm

Feltételezve, hogy a 15 M görgetett áfa helyes, akkor a 2007 4.né-éről beadandó bevalláson - egy (állítólag) direkt erre a célra létrehozandó rubrikába ikszelve már lehet és tudod kérvényezni a kiutalást.

Mielőtt ezt meglépitek, javaslom, hogy fussátok át, hogy minden klappol-e, pl. valamennyi, levonási jogot megalapozó számla helyesen lett-e kiállítva, nehogy kiutalás előtti eö-nél érjen meglepetés benneteket.

taxina

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. jan. 03, 2008 9:48 pm

Tájékoztató a 2007. évi utolsó áfabevallási időszakban megállapított negatív előjelű elszámolandó adó visszaigényléséhez /APEH Portál/
2007.12.21.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: új Áfa tv.) 261.§ (6) bekezdése alapján azokban az esetekben, amelyekben az adóalany a 2007. évet érintően a rá vonatkozó utolsó bevallási időszakban az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény rendelkezései szerint negatív előjelű elszámolandó adót állapít meg, és e törvény hatálybalépését követően annak visszaigénylését kérelmezi az állami adóhatóságtól, adó-visszaigénylési kérelmének benyújtására és annak elbírálására - az adóalany előzetes bejelentése alapján – az új Áfa tv 186. §-t kell alkalmazni.

A bejelentés, a módosított 0765/650/651/310/320 sz. bevallás nyomtatvány főlapján „X”-szel történő jelöléssel történik. A bejelentés megtételére alkalmas nyomtatvány az APEH internetes honlapjáról 2008. január 1-jét követően lesz letölthető.

Ha csak abevételi küszöbérték volt akadálya a visszaigénylésnek, akkor most visszakérhető a fenti eljárás szerint.

melcsi62

Vissza: ÁFA