Szia!
A fordított adózás csak ÁFA adóalanyok között működhet ( tekintetben ÁFA alanyok az EVÁ-sok is!) , tehát /feltételezve, hogy te is ÁFA adóalany vagy!/ lényegében mikor magánszemélyeknek dolgozol és számlázol, akkor a kiadott számládban fog szerepel, hogy plusz 20% ÁFA, vagy ha kp-s a számla akkor a számla 16.67 % ÁFÁ-t tartalmaz. Mikor számlázol meg kell győződnöd arról, hogy az akinek számlázol ÁFA alany-e. Ha fordított ÁFÁ-san állítotod ki a számlát, akkor a vevő neve, címénél az adószámát is szerepeltetned kell.
Sziasztok!
Ebbe most én is jól belekeveredtem Melcsi...
Ha magánszemélynek számlázok ráteszem az áfát és én fizetem be, de : a teljeset vagy levonhatom belőle az előzetes áfát?
Ha alvállalkozóként dolgozom muszáj a forditott adózást választani, vagy csak alternativa? Ebben az esetben hogy állitom ki a számlát, és mi történik az előzetes áfámmal?
Az előzetes ÁFÁ-t továbbra is teljes egészében levonhatod, függetlenül a számlázás módjától(magánszemály, vagy adóalany)
A fordított adózást alkalmazni kell, erre nincs alternatíva a Te esetedben.
Ebben az esetben a számlát nettó összegben állítod ki, szövegesen pedi gfel kell tüntetni, hogy az ÁFÁ-t a vevő fizeti.
Klári
Szia Zsazsa!
Feltételezem, hogy építőipari szolgáltatást végző ÁFÁ-s vállalkozó vagy. Ha magánszemélynek számlázod az ingatlannal kapcsolatos építőipari szolgáltatásodat, vagy ingatlant takarítasz,stb (amire a fordított ÁFA vonatkozik), akkor a levonható (feléd kiterhelt) ÁFA minden esetben továbbra is levonható ugyanúgy, mint korábban - ha adóköteles tevékenységhez szerezted be azokat. Mikor te állítod ki a számlát a magánszemély felé - aki ugye nem ÁFA alany - akkor továbbra is ugyanúgy felszámítod neki/szerepelteted a kibocsátott számládban az ÁFA kulcsát és összegét. Ez neked a bevallásodban fizetendő ÁFA - ugyanúgy, mint eddig! Ha viszont egy másik ÁFA adóalanynak (ebben az esetben ÁFA adóalanynak minősül az EVÁ-s is!) állítassz ki ingatlanhoz kapcsolódó épritőipari, takarítási,stb.számlát, akkor te a kibadott számládban nem tüntethetsz fel sem ÁFA kulcsot, sem ÁFA összeget, az ÁFÁ-hoz azt írod, hogy pl.a számla után a termék beszerzője/szolgáltatás igénybevevője az adófizetésre kötelezett ÁFA tv.142.§.
Ebben az esetben neked ezután a számla uán nincs fizetendő ÁFÁ-d, de amit ezen bevételed elérése érdekében szereztél be azon beszerzéseid ÁFÁ-ját továbbra is levonhatod, ugyanúgy, mint a "normális/eddig szokásos" esetekben.
A fordított ÁFÁ-zás nem választás kérdése, hanem törvényi rendelkezés az ÁFA alanyokra vonatkozóan.
Ha te fordítottan adózós számlát állítotol ki, akkor neked csak a "korábbi értelembe vett" nettó bevételed lesz a követelésed is a vevőtől és nem az ÁFA-val növelt összeg. Az ÁFÁ-t ebben az esetben a vevőd fogja a saját könyvelésében/bevallásában megállapítani fizetendőként és neki kell úgymond megfizetni is az APEH felé. Ha ez a vevő olyan dologhoz vásárolt tőled, amelyre ÁFA levonással élhet, akkor amit megállapított saját maga (önadózással) fizetendőként, az ugyanabban a bevallásban levonható ÁFA-ként is szerepelteti.
Nem tudom köérthetőbben megfogalmazni, de javaslom olvas el koorábbi kérdés-válaszainkat is a fordított ÁFÁ-zás tekintetében, van egy pár.
Igen, ha magánszemélynek állítod ki a számlát, akkor az úgy működik, mint korábban :fizetendő, és a felmerült számlák ÁFA-ja levonható.
Ha te egy alvállalkozó vagy ezen tevékenység valamelyikében (142.§) , akkor a fő vállalkozó felé "nettó számlát adsz, ő ÁFÁ-zik utánna. Ha te ehhez az alvállalkozói munkádhoz anyagokat,stb-t vásárolták természetesen az levonható ÁFA továbbra is.
Ha feléd állít ki valaki olyan számlát, ami után neked kell, mint vevőnek ÁFÁ-t megállapítani és befizetni, akkor nálad bevallásilag ezen számla ÁFA egyenlege nulla /fordítottan fizetendő ÁFA - fordítottan megfizetett levonható ÁFA=0), de természetesen könyvvitelben, niylvántarásban és ÁFA bevallásban ezeknek szerepelniük kell. Ha mondjuk mindig csak fordított ÁFA fizetéssel állítassz ki számlát, s egyébként vannak az adóköteles tevékenységeddel kapcsolatban felmerült bejövő számláid, azok levonható ÁFÁ-ja miatt mindig ÁFA visszaigénylő lennél.
Köszönöm szépen Melcsi már minden világos:)
Egyébként figyelemmel kisérem a témát itt a fórumon, de a te magyarázatod volt az egyetlen, amitől igazán átláttam a helyzetet:)
Köszi mégegyszer!
http://www.adonet.hu/hirek/?f=print&id=756&k=
Melcsi légy szíves olvad el ezt a cikket, nekem nem egyértelmű, hogy az anyag áfája minden esetben levonható.
Idézet a cikkből:
- lakóingatlan építéséhez, felújításához szükséges termék
Kivételt képez, ha továbbértékesítési célú a beszerzés, például építőanyag kereskedő esetében.
A törvény e termékek beszerzésekor nem engedélyezi levonni az áfát, még akkor sem, ha azt olyan lakás építéséhez használjuk, amelyet adókötelesen fogunk értékesíteni, vagy bérbe adni.
Ez alól kivételt képeznek az egyébként nem adóalanynak minősülő személyek sorozat jellegű adóköteles lakásértékesítései. Ezek építésénél az építőanyag vásárlás során áthárított adó levonható.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég