Adófórum

Adózási és számviteli információk

Áfa tv. 20/A& (3) bek. értelmezése

ÁFA

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szeretném kérni a véleményeteket. E.váll.EUS országba terméket értékesít EURO-ban számláz. Számla kiállításának napja 10.15, fiz.határidő 11.17.

20/A& (3) A 29/A&-ban meghatározott termékértékesítés esetén az adófiz. kötelezettség az értékesítésről kiállított számla, egyszerűsített szla.vagy, a gazdasági eseményt hitelesen dokumentáló bizonylat kibocsátásának napján, de legkésőbb a teljesítés napját magába foglaló hónapot követő hónap 15. napján keletkezik.

Mikor járok el helyesen, ha a számla kiállításának napján érvényes MNB árfolyamon állapítom meg az áfa alapját, vagy mikor alkalmazzam  a teljesítés napját magában foglaló hónapot követő 15.én érvényes MNB árfolyamot?

Köszönettel Mária 

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: validitas » pén. nov. 16, 2007 2:46 pm

Szia Mária!

A számla kiállításának napján érvényes MNB árfolyamon kell megállapítani. Ha számla nem készült el addig valamiért, akkor kell a telj.napját követő hó 15-én érvényeset figyelembe venni. 

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. nov. 16, 2007 3:02 pm

Böbe nagyon szépen köszönöm, én is így csinálom, de valaki elbizonytalanított és biztos akartam lenni a dolgomban. Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: garbo50 » pén. nov. 16, 2007 3:06 pm

26. § (1) Ha az adó alapjának megállapításához szükséges ellenértéket külföldi fizetőeszközben fejezték ki, akkor az adó alapjának forintban történő megállapításakor

a) a 19. § szerinti halasztásra jogosult adóalanynak a halasztás lejáratának időpontjában,

b) a 16. § (11) és (14) bekezdése szerinti, valamint a folyamatos termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás esetében a bizonylat kibocsátásának napján,

c) egyéb esetekben az adófizetési kötelezettség keletkezésének napján

érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos devizaárfolyamát kell alkalmazni.

Üdv.

és egy linket is ajánlok a figyelmedbe:

http://www.apeh.hu/adoinfo/afa/mnb_devizaarfolyam.html 

garbo50

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. nov. 16, 2007 3:30 pm

Szia Garbó! Köszönöm a válaszodat, de én úgy gondolom az én esetemben a 20/A & (3) bekezdése vonatkozik, mert EUS országba történik az értékesítés. Mária 
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. nov. 16, 2007 3:54 pm

Szia Mária!

Szerintem is a 20/A §.3., mert az vonatkozik az adómentes közösségen belüli termékértékesítésre, ami viszont mentes , megtévesztő a kérdésedben az, hogy milyen árfolyamon állapítsd meg az ÁFA alapját.

melcsi62

HozzászólásSzerző: garbo50 » pén. nov. 16, 2007 4:02 pm

Szia Mária!

A 20 /A § (3) az adófizetési kötelezettségre utal

A 26 § arra vonatkozik, milyen árfolyamon állapítsd meg az adó alapját, Böbe is azt írta amennyiben a számla kiállításra került az adófizetési kötelezettség napja az. Azt írtad a kérdésedben, hogy a számla 10.15-én kiállításra került, akkor viszont nem a 11.17 az adófizetési kötelezettség keletkezésének a napja.   

A 29/A § pedig az adómentes közösségen belüli értékesités levonási jogairól szól.

tehát a kérdésedre a válasz összetett §-okból áll. 

Üdv. 

garbo50

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. nov. 16, 2007 4:14 pm

Szia Melcsi! Köszönöm a megerősítést, Igen lehet, hogy félreérthető  a kérdésem, Az EUS értékesítést is be kell állítani az áfa bevallás 2. sorába,ha EURO-ban fizetnek, az át kell számolni , igaz hogy csak az alapot kell beírni, mert áfa 0. Köszi az észrevételt. Mária 
valterjozsefne

Vissza: ÁFA