Adófórum

Adózási és számviteli információk

Áfa visszatérítése külföldi utasnak

ÁFA

Áfa visszatérítése külföldi utasnak

HozzászólásSzerző: tizsfuuzbal » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Jó napot Mindenkinek!

Szeretném megkérdezni tőletek, hogy a barátom november elején, Amerikából, posta útján majd fog küldeni nekem egy új laptopot, akkor ennek az árának hány százaléka lenne a vám és az ÁFA?

És ha a kapott időtól számított 3 hónapon belül kimennék Magyarországról mondjuk a 3. országba, akkor vissza kaphatnám-e ezt az ÁFÁ összegét?  Nem vagyok magyar polgár, itt csak ideiglenes fogok maradni , és a mostani munkámhoz szügséges ez a noti :(

Ha mindenképpen nem kaphatnám vissza az ÁFÁt, légy szíves írd nekem!

A válaszát elôre is köszönöm,

Üdvözlettel,
Nguyen Nhu Trang

 


tizsfuuzbal
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Áfa visszatérítése külföldi utasnak

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. okt. 08, 2007 7:12 pm

Szia!

Ebben az esetben "ideiglenes behozatalra vámkezelés" nevű vámeljárást kell kezdeményezni a vámhivatalnál. Ez azt jelenti, hogy kiszámítják a vám és áfa összegét, de azt nem kell megfizetni. Azonban vámbiztosítékot kell nyújtani, mely lehet a vámtartozás (vám+ áfa) összegének megfelelő:

-készpénz,
-bankgarancia,
-banki fedezetigazolás,
-kezességvállaló nyilatkozata.

A vámbiztosítékot feloldják, így visszajutsz a pénzedhez, amikor a dolog elhagyja az országot. Távozáskor megfelelő papírokat ki kell tölteni és aláíratni a vámon (pl. reptéren). A készpénz gondolom érthető. A bankgarancia magánszemély számára nehézkes. A fedezetigazolás azt jelenti, hogy a megfelelő összeget zárolják a számládon és a bank erről igazolást ad. Kezességvállalónak egy vagy két személyt kell megjelölni, erre pontosan nem tudom, ki alkalmas. Magyar állampolgár, aki Mo-on lakik, biztosan megfelelő.

Remélem, tudtam segíteni.

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Áfa visszatérítése külföldi utasnak

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd okt. 09, 2007 8:11 am

Szia !

 

Nem teljesen értek egyet Anikóval, mivel a fenti kitétel a kereskedelmi forgalomban érvényes és én ahogy kiveszem a kérdésedből ez egy síma magánszemély-magánszemélynek történő ügylet, azaz nem kereskedelmi forgalom.

Először is felmerül a kérdés, hogy milyen formában küldi a barátod a laptopot. Ajándékként, vagy számla alapján, csak ott vásárolta meg a részedre. Ha ajándék

Vámmentesek a harmadik országból magánszemélyek által magánszemélyeknek küldött olyan küldemények, melyek nem kereskedelmi céllal érkeznek, vagyis

    - alkalmi jellegűek,
    - kizárólag a címzett, vagy családtagjainak személyes használatára szolgálnak,
    - az ajándékozó pénzbeli ellenszolgáltatástól mentesen küldi,
    - a küldemény értéke a 45 ECU összértéket nem haladja meg  

Ha nem ajándék akkor  a vám számtech.dolgokra 0%,  csak az áfát számítják rá a számlára, vagy értéknyilatkozatra, vagy a vámos által megállapitott érték alapján.

Az áfa összegét szerintem nem kaphatnád vissza,mint külföldi utas, mivel annak az a feltétele, hogy Magyarországon vásárold, eredeti csomagolásban vidd ki ( de te ezt itt használod és nem itt vásároltad) és m.o.i számlád legyen róla. Ezek a feltételek viszont nem állnak fenn. 

Üdv. 

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Áfa visszatérítése külföldi utasnak

HozzászólásSzerző: tizsfuuzbal » kedd okt. 09, 2007 12:24 pm

Köszönöm a válaszatok!

To Garbo50: igaz hogy nem itt veszem azt a dolgot, de itt fizetek ÁFÁt APEH-nek, tehát miért nem visszakaphatnám az áfa összeget ?

tizsfuuzbal
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Áfa visszatérítése külföldi utasnak

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd okt. 09, 2007 12:47 pm

http://www.apeh.hu/adoinfo/inf2007/k12.html  - ezen a linken bővebben olvashatsz róla és a feltételekről.

Milyen áruk után lehet áfát visszaigényelni?

Az áfa-visszatérítés – a műalkotás, a gyűjtemény, a régiség, valamint a dohánygyártmány kivételével – minden a külföldi utas által személyi poggyászként kivitt, illetve útipoggyászként feladott, új állapotú termékre (valamint az új állapotú személygépkocsira is) kiterjed.
Az áfa-visszaigénylési jog csak olyan számla tekintetében érvényesíthető, amelynek az adóval növelt végösszege eléri, vagy meghaladja a 175 eurót. Nem kell tehát minden egyes termék árának ezt az összeget elérnie, elegendő, ha ugyanazon a számlán a vásárolt termékek ellenértéke együttesen eléri, vagy meghaladja a jelzett összeget. A forintra történő átszámításkor a Magyar Nemzeti Bank által közzétett 2004. május 1. napján érvényes hivatalos devizaárfolyamát kell alapul venni és a kapott összeget ezer forintra felfelé kerekítve kell megállapítani. Ennek eredményeként ez az összeghatár 45 000 forint.
Az áfa-visszaigénylés feltétele az is, hogy az árut a külföldi utas új állapotban vigye unión kívüli harmadik országba.
Az a termék minősül újnak, amely a külföldre történő kivitel időpontjában a vásárláskori eredeti csomagolásában van, és amelyet rendeltetésszerű használatba még nem vettek. A termék kipróbálása még nem számít rendeltetésszerű használatbavételnek.

Üdv. 

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: ÁFA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 1 vendég

cron