Adófórum

Adózási és számviteli információk

EU-s szla storno, szolg. Áfa

ÁFA

HozzászólásSzerző: furio » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Használt gk. számláját, mivel nem készült el időben a német fél  stornózta. Május hóban a számlát már az áfa bevallásba beállítottam.

A stornó most július hóban történt, és kiállításra került az új számla is.

Helyesen járok el, ha júl. 20-ig beadom az összesítő nyilatkozatot, majd mivel az önell. esedékessége júl. 25. megcsinálom az önellenőrzést, helyesbítem az összesítő bevallást is, és a helyes számla júliusi bevallásával újra végigcsinálom az egészet. Fizetési kötelezettség nem volt, és nem is lesz.

Ugyanehhez kapcsolódik, hogy német cég által Németországban végzett javítás, mert arról külön számla van ehhez a gk-hoz kapcsolódóan áfa köteles itthon? Be kell állítani a bevallásba?

Ráadásul hogy tovább bonyolítsam a helyezetet a fizetendő összeget nekünk Euróban egy magyar cég számlázza ki, akinek a kártyáján keresztül a fizetés történik. /de rendelkezünk a cég nevére szóló német számlával is, és a magyar számla is a cég nevére szól, nekem olyan mintha továbbszámlázná/ A német a számlában nem tüntetett fel áfát, és a magyar is ráírta, hogy "forgalmi adó célokra érvénytelen"/ 

furio

HozzászólásSzerző: validitas » szer. júl. 18, 2007 2:42 pm

Szia!

Az áfa bevallás tekintetében helyesen jársz el.

A gk-hoz kapcsolódó javítás áfáját szerintem a német cégnek kell megfizetnie, mert a termékhez kapcsolódó javítás ott adóköteles, ahol végzik. Emiatt nem kell beállítani a bevallásba.

A számlázást nem igazán értem: nem az fizet, akinek a nevére a német számla szól? Mit számláz a másik magyar cég?

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: furio » csüt. júl. 19, 2007 4:39 am

Szia Böbe!

A kifizetés lényegében egy hitelkártyával történik, amit aztán a magyar cég, akié a hitelkártya továbbszámláz szintén Euróban, megnövelve természetesen a kezelési költségével, és mi ezt a már magyar számlát egyenlítjük ki.

/A kártya un. UTA kártya, nemzetközi fuvarozásban használatos/  

Kössz a gyors választ, így már elboldogulok, bár ahogy elnéztem az összesítő nyilatkozat helyesbítését, nem semmi ahogy meg tudják bonyolítani! Hogy ez kinek jó?

Nem mai csirke lévén emlékszem amikor az áfa bevallás 3 sorból állt, és a lényeg ugyenez volt. Kizárt, hogy ezt a sok fölösleges adatot, ha fel is dolgozzák, mert a számítógép ugye megteszi, tudják hasznosítani.

Bocsi, elkalandoztam, de minek!!!

Szia, Furio 

furio

Vissza: ÁFA