Adófórum

Adózási és számviteli információk

Áfa arányosítás a gyakorlatban

ÁFA

HozzászólásSzerző: honeyth » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Újabb kérdéssel fordulok hozzátok. Lehet, hogy sokaknak túl egyszerű a kérdés, de most találkozom először a feladattal és gyorsan kellene egy kis segítség.

A cégünk pénzügyi szolgáltatást is közvetít mostantól és az sajna TAM. Hogyan osszam meg az áfát? Milyen dolgoknak kell megosztanom az áfáját? Ha kérhetném, inkább gyakorlatias választ írjatok, esetleg egy példa sokat segítene.

Előre is köszönöm.

Honeyth 

honeyth

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » csüt. okt. 19, 2006 9:15 pm

Kezd azzal, hogy valamennyi ÁFÁ-s költséget, ami egyértelműen nem a pénzügyi szolgáltatás kapcsán merült fel külön veszel. Ezeknek az ÁFÁ-ja teljes egészében levonható és ki lehet venni az arányosításból így jobban jártok. Ha van olyan beszerzés, amit csak a pénzügyi szolgáltatáshoz használtok annak egyáltalán nem vonható le az ÁFÁ-ja. Amire kellő magyarázat mellett ráfogható, hogy a költség mindkét tevékenység kapcsán felmerült és nem lehetséges a megosztása arra kell alkalmazni az arányosítást.

Pl. az irodaszerek és az adminisztrációs berendezések, telefonszámla, takarítás, rezsi stb. a kérdéses dolgok. Ha kereskedelemmel foglalkoztok mellette, akkor az áru ÁFÁ-ja továbbra is nyugodtan levonható.

Ha van még kérdésed várom! 

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: Veber » pén. okt. 20, 2006 5:53 am

A gyergyoiistvan valasza teljesen jó. Azzal egészíteném ki, hogy a lényeg, hogy három felé kell osztanod az előzetes áfát. Levonható, le nem vonható, illetve arányosításba vonható adóra. Az arányosításba azok a tételek kerülnek, amelyekről nem tudod eldönteni ,hogy mentes, vagy adóköteles tevékenység érdekében szerezted be, illetve nem választható szét. Én űgy szoktam hogy a 466-ot alábontos pl. 4661 levonható, 4662 le nem vonható, a 4663 arányos. Ha van az arányosításba előzetesen felszámított áfát, akkor a következő számítást kell elvégezni.

számláló: adóköteles bevételek áfa nélkül.

Nevező: összes bevétel (mentes+köteles) Az osztás eredményeként kapsz egy %-ot. Ezzel kell megszorozni azt az áfát- amit a 4663-as főkönyvre könyveltél.

Az adóbevallásba beállítod, a 4661-en könyvelt tételeket és a fenti számítás eredményeként kapott összegeket.

Üdvözlettel: Veber 

Veber

HozzászólásSzerző: gerine » pén. okt. 20, 2006 6:53 am

Ez biztos, hogy a számlálóban az adóköteles bevételek, és ráadásul áfa nélkül vannak? Én úgy szoktam számolni, és István figyelj légyszi és szólja ha nem jó, hogy számláló tárgyi mentes bevétel, nevező összes bevétel áfával, igy kapom meg azt a hányadot, hogy mennyi lesz a le nem vonható áfa-m %-os értéke.

A többi helyes, hogy három felé osztom az Áfa-kat, s csak az arányositásba bevontakra használom a %-os megosztást.

Vigyázat, ha könyvvezetési díj, könyvvizsgálói dij, adótanácsadói dij stb is van, annak az áfa-ját is meg kell osztani.  

tárgyi mentes bev/ összes bevétel áfa-san (tárgyi+köteles) 

Geriné 

ui: módositásként! Közben rájöttem, hogy ugyanazt irtam le mint Te, csak kétféle számitási módszerrel dolgozunk. Az Áfa- ra vonatkozó kérdésem azért fennáll. Én Áfa-val számolok.

Geriné 

gerine

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. okt. 20, 2006 7:59 am

Szia Gerine!

Bár Istvánt kérdezed, de azért válaszolok: a nevezőben is ÁFA nélküli érteknek kell szerepelnie. A számlálóban is az van (tárgyi mentes!!) és ha a nevezőbe ÁFÁ-t tartalmazó bevételt teszel - fals a hányados. Egyébként ÁFA tv 3.sz.melléklet pontosan leírja a számítás menetét.

Még kiegészítenem a válaszokat azzal, hogy vagy bevallási időszakonként az év elejétől gönygyölve állapítjuk meg a kapott hányados és a 4663 szorzatából a levonható illetve a nem levonható részt (ez attól függ, hogy melyik bevétel van a számlálóban) és korrigáljuk az előző bevallási időszak adatával, vagy választható az előző évi arány és az utolsó bevallási időszakban korrigjuk rá a tárgyévi arányra. Fontos még figyelni ilyen esetben a tárgyi eszközökre jutó arányváltozásokat is a megfigyelési időszakon belül.

Üdv:

P.Zsuzsa 

zspotorke

HozzászólásSzerző: gerine » pén. okt. 20, 2006 8:43 am

Köszönöm a válaszodat, mindig okosodok, valóban rosszul számoltam eddig. Szerencse, hogy göngyöliteni lehet, s az évvégi számitások a véglegesek.

gerine

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. okt. 20, 2006 10:28 am

Szivesen, örülök hogy segíthettem.

P.Zsuzsa 

zspotorke

Vissza: ÁFA