Adófórum

Adózási és számviteli információk

szállitótól forditott ÁFa-s előleg számla

ÁFA

szállitótól forditott ÁFa-s előleg számla

HozzászólásSzerző: FEJES » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumuzó Társaim ! Véleményetekre lennék kiváncsi: Van egy épitőipari cég, és előleget utal az alvállalkozója részére, aki erről forditott adózásu előleg számlát állit ki. Kérdésem az lenne, hogy az ÁFA bevallásba melyik sorába kell ezt a számlát feltüntetni, illetve, hogy egyáltalán kell-e ezeket a számlákat szerepeltetni az ÁFA bevallásba. Könyveltem a szállitónak adott előlegre. Mi a véleményetek erről a témáről Előre is köszönöm a segitséget. Enikő
FEJES
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

szállitótól forditott ÁFa-s előleg számla

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. jún. 05, 2013 6:08 pm

Az előleget nem kell bevallani, most nem találom a konkrétan erre vonatkozó írást, de ugyanez a magyarázat (építősre is):
A mezőgazdasági fordított adózás hatálybalépését követően, a fordított adózás alá tartozó mezőgazdasági termékek értékesítésénél – a többi, az Áfa tv. 142. §-ának hatálya alá tartozó, belföldi fordított adózású ügyletekhez hasonlóan – az előleg átvétele az eladónál adófizetési kötelezettséget nem eredményez (mivel az általa teljesített értékesítés után nem ő az adófizetésre kötelezett személy). A belföldi fordított adózás (az Áfa tv. 142. § hatálya alá tartozó ügyletek) keretében a vevőnek az átadott előleg után – mivel nála előleg átvétele, jóváírása nem történik – nem keletkezik adófizetési kötelezettsége az 59. § (1) – (2) bekezdése alapján. A vevő adófizetési kötelezettsége a teljes (nettó előleget is tartalmazó) ellenérték után, a 60. §-ban foglaltak szerint megállapított időpontban keletkezik. Az Áfa tv. 60. §-a szerint, ha az adó fizetésére a terméket beszerző, szolgáltatást igénybevevő adóalany kötelezett, a fizetendő adót az ügylet teljesítését tanúsító számla vagy egyéb okirat kézhezvételekor, vagy az ellenérték megtérítésekor, vagy a teljesítést követő hónap 15. napján kell megállapítani, ezek közül az alkalmazandó, amely a leghamarabb következik be. (nav)
tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

szállitótól forditott ÁFa-s előleg számla

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. jún. 05, 2013 6:09 pm

http://www.nav.gov.hu/nav/ado/afa080101_hatalyos/forditott_adozas.html?pagenum=6
tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

szállitótól forditott ÁFa-s előleg számla

HozzászólásSzerző: cseszter » csüt. jún. 06, 2013 11:12 am

Szia Enikő!

Rosszul állították ki a számlát, mert fordított adózásnál az előleget csak áfa-mentesen lehet kiállítani (fordított áfás előlegszámla értelmezhetetlen, mivel az előlegszámlát az ellenérték jóváírásakor kell kiállítania az eladónak és ez áfa-fizetési kötelezettséget eredményez(ne, ha egyenes adózású ügyletről lenne szó), de mivel itt nem az eladónak, hanem majd a vevőnek lesz áfa fizetési kötelezettsége, ezért az eladó kizárólag áfa-mentesen állíthatja ki az előlegszámlát).
Tehát olyan, hogy fordított áfás előlegszámla nincs (nem szabad, nem lehet)! Vissza kell küldened a számlát, hogy állítsák ki helyesen, áfa-mentesen.
Amikor megkapod a végszámlát, azon fog szerepelni a teljes összeg fordított áfával (áfa bevallás 29-es, 54-es és 66-os sora), és a levont előlegek áfa mentesen.
Az erre vonatkozó jogszabályokat Kornélia az 1. válaszában leírta.

Üdv,
Eszter
cseszter
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:34 am


Vissza: ÁFA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég