Adófórum

Adózási és számviteli információk

német vámkezel.teljesítése

ÁFA

HozzászólásSzerző: gariv » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni az alábbi kérdésben.

kérdés külföldi számlával kapcsolatos lenne:
Szerintetek hogyan helyes a számla fölvitele az alábbi esetben, mi a teljesités ideje, mely nap lesz az amivel forintosítanom kell a számlát, mikor kell bevallanom mint uniós beszerzés?

Kínai számla euróban: a dátum 2011. december 27. a számla nem előleg számla, teljes euros összeggel állítják.
A számlára előleget fizetünk. azt előlegre teszem. Hiszen még az áru nincs itt, hiába van már meg nekem a számlám.
A vámolása kinti hamburgi vámkezelés, a szabadforgalomba helyezésről pedig kapok egy német nyelvű több oldalas igazolást, 2012. 03.02.,dátummal ami mellé megkapom a "nemzetközi furvarlevél "nevű okmányt, amin rajta van, hogy kiállitás helye, áru átvétele 2012.03.12.(ez az a dátum, amikor a székhelyünkre beérkezik, és átvesszük, aláírjuk, lebélyegezzük a nemzetközi fuvarlevelet)

Ehhez kapcsolódik egy szlovák fuvarozási számla.: euros, nem tartalmaz áfát.(Európai fuvarról, biztosításról,vámkezelésről, tengeri fuvardíj, fizetendő vám, bank ktg.)
amelyen az alábbi adatok vannak: felrakás: 2012.01.16
lerakás: 2012.03.08.
teljesítés. 2012.02.28.
kelte: 2012.02.28.
fizetési határidő: 2012.03.07.

Én 2012. 03.02.i dátummal rögzítem be a számlát (ami a hamburgi szabadforgalomba helyezés dátuma) és az aznapi deviza eladási árfolyammal forintosítom. Mert a példából látszik, hogy szabadforgalomban 2012.03.02 -án kerül, akkor már nekem a könyveimben benne van a külföldi számla, de a raktáramban az áru néhány nappal később kerül. Az uniós árubeszerzésként is ehhez kapcsolódóan a külföldi számla felvitelének a dátuma alapján teszem be a bevallásba.
Helyez ez igy szerintetek?

Köszönöm szépen előre is a segítségeteket.
Évi
gariv

HozzászólásSzerző: kontrado2006 » szer. júl. 04, 2012 1:34 pm

Kedves Évi!

Szerintem a dátumot a paritás dönti el. Vagyis ha a kárveszély a hamburgi vámolást követően rátok száll át, akkor márc.2.a jó dátum. Ha az eladó Bp.-i paritással szállított volna, akkor márc.12. lenne a teljesítés napja, de úgy sejtem, hogy inkább az előző esetről lehet szó. (Azt viszont nem értem, hogy miért nem dev.középen forintosítasz, miért eladásin? Szv.Pol.-ban ez szerepel?) Ami pedig az ÁFA-bevallást és a fuvarozó számláját illeti, kicsit homályos a kép számomra is, de az árubeszerzést mindenképpen a márc.-i bevallásban szerepeltetném, a fuvarozó számláját pedig a II.28.-i keltezés miatt a febr.-i bevallásban a II.28.-i MNB-n kellett volna vallani (ha az ÁFA-ban az MNB árfolyamot választottátok). Egyébként a fuvarozás dátumait nem értem. Ha egészen a raktárotokig szállított, akkor a fuvarozó szerint miért febr.28.-a a teljesítés dátuma?

Üdv.: Sanyi
kontrado2006

HozzászólásSzerző: gariv » vas. jún. 02, 2013 6:56 am

fff
gariv

HozzászólásSzerző: palmika » vas. jún. 02, 2013 6:58 pm

Ez a fajta export beszerzés, vagyon áthelyezésnek minősül és a hazaszállításhoz való felrakás dátuma az áfa teljesítése, erre a napra kell beállítani az A60-ba.
A fuvar teljesítési dátuma a lerakó dátuma.
szerintem
palmika

Vissza: ÁFA