Adófórum

Adózási és számviteli információk

Alanyi adómentről, ÁFA általános szabályok

ÁFA

HozzászólásSzerző: eu4u » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdvözlet mindenkinek, szeretnék segítséget kérni, a fenti témában. Hogyan kell könyvelni az áttérés után azt a számlát amit 2012-ben állítottak ki (már ÁFA-s időszak), de 2011 decemberére vonatkozik (még alanyi mentes időszak)vevő és szállító is van ilyen. Van-e jelentősége a könyvelésben, ha tárgyi mentes tevékenységet is számláz a cég. Azt tudom, hogy az áfa bevallásban arányosítani kell majd, de a bevallás számításai alapján a vissza nem igényelhető ÁFA-t átvezetem valamilyen ktg-re? Vagy tudtok valamilyen szakirodalmat javasolni?
Előre is köszönöm a segítséget: Jutka
eu4u

HozzászólásSzerző: völgyhegy » szer. márc. 21, 2012 7:25 am

Szia Jutka!

Érdekes kérdés, de szerintem csak a nettó költséget/bevételt teheted elhatárolásba, mert az áfa részét már áfaként könyveled, nem úgy mint, mikor még AAM volt költségre/bevételre az egész összeget. Kivétel persze a TAM - értékesítés, ahol - áfa körbe tartozóknak is - áfa mentesen kell számlázni, tehát itt egyszerű mert a nettó=bruttó.
Az arányosítás miatt keletkezett le nem vonható áfa összegét én a 86-osba szoktam könyvelni a 466-tal szemben. Így az áfa számlák is stimmelnek a bevallásban szerepelt áfák összegével.

Üdv
Judit
völgyhegy

Vissza: ÁFA