Adófórum

Adózási és számviteli információk

Termék értékesítés szlovák cégnek Mo.-on.

ÁFA

HozzászólásSzerző: Sz.Laci1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az alábbiakban kérném a segítségeteket. Magyar Kft  szlovák cégnek ad el terméket Magyarországon. A számla Áfa-s lesz mert a teljesítés helye Magyarország, vagy mentes lesz mert a Vevő székhelye  Szlovákia?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Laci

Sz.Laci1

HozzászólásSzerző: kkpbt » szer. okt. 26, 2011 9:10 pm

Laci !

Nem tudom, kérdésedből egyértelműen nem derül ki, hogy Magyarországon letelepedett szlovák cégnek adjátok el az árut, vagy az értékesítés valóban Szlovákiába irányul ? Magyarul, a termék elhagyja-e Magyarország területét az értékesítésetekkel ?

Ocó

kkpbt

HozzászólásSzerző: Bakosné » csüt. okt. 27, 2011 4:03 am

Szerintem is ez a fő kérdés, mert ha az árut a szlovák cég Magyarországon építi be egy helyi megrendelőnek, akkor áfás a számla. Ha szlovákia a célország, és EU-s adószámotok van mindkettőtöknek, akkor közösségen belüli értékesítés, és áfa nélkül számlázol, a vevő fizeti az áfát.

Márti

Bakosné

HozzászólásSzerző: Sz.Laci1 » csüt. okt. 27, 2011 5:46 am

Sziasztok!

Nekünk van EU-s adószámunk, szerintem a másik cégnek is. A lényeg, hogy Magyarországon értékesítettünk terméket, magyarországi átadással. A számlázáskor kérték, hogy a vevőhöz a szlovák cég adatait írjuk. Azt viszont nem tudom, hogy van e magyarországi telephelyük? Ez számít?

Köszönöm!

Sz.Laci1

HozzászólásSzerző: Sz.Laci1 » csüt. okt. 27, 2011 5:48 am

Azt nekem tudnom kell, hogy hol építi be? Vagy az elég ha én itt Magyarországon adtam át a saját telephelyemen?

Sz.Laci1

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » csüt. okt. 27, 2011 6:15 am

Szia Laci!

A legfontosabb, hogy tudd kiviszi-e az országból. Éppen most olvastam, hogy egy nagy céget valószínüleg azért fognak felszámolni, mert hiába adta el szlovák cégnek az áruját, CMR is volt mellé, de a szlovák cég nem tudta bizonyítani, hogy kivitték az országból. Nem igazán értettem a dolgot, hiszen CMR készült hozzá, sőt a cég is abba kapaszkodik, hogyha az ügyfél CMR-t töltött ki, akkor neki miért kell bizonyítani, hogy tényleg kivitték-e az áruját. Sajnos éppen ezért nagyon fontos, hogy tudd kivitték-e azt a cuccost, vagy nem. Semmiképpen ne állítsd ki a számlát anélkül, hogy nyilatkozatot és CMR-t kérsz a vevőtől.

Györgyi

Nyerkiné

HozzászólásSzerző: kkpbt » csüt. okt. 27, 2011 6:19 am

Neked azt kell tudnod és hitelt érdemlően igazolni, hogy az árú elhagyta-e Magyarország területét, ha ez fennáll, akkor lehet közösségen belüli értékesítésről beszélni és ekkor számlázhatsz ÁFA nélkül. Igazolás módja: CMR, vevő nyilatkozata, hogy az áru elhagyta Magyarország területét és Szlovákiában fogja az ÁFA-t megfizetni.

Ocó

kkpbt

HozzászólásSzerző: Sz.Laci1 » csüt. okt. 27, 2011 6:46 am

Köszönöm a válaszaitokat!

Van a nyilatkozathoz valami forma, vagy minta? Vagy elég egy rövid nyilatkozat, hogy hol használja a terméket?

Sz.Laci1

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » csüt. okt. 27, 2011 7:04 am

Elég egy rövid nyilatkozat, de abban legyen benne, hogy a terméket kiviszik az országból.

Györgyi

Nyerkiné

HozzászólásSzerző: kkpbt » csüt. okt. 27, 2011 7:38 am

Tudok küldeni mintát, ha írsz címet.

Ocó

kkpbt

Következő

Vissza: ÁFA