Adófórum

Adózási és számviteli információk

Proforma INVOICE, 0761,07650

ÁFA

HozzászólásSzerző: Proforma » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Proforma számlát kaptam a Román importról. Regebben azt tanultik, hogy a proforma számla, nem könyvelési alapbizonylat.

Most, hogy itt az Áfa bevallás határideje, mit tegyek, - elfogajam számlaként, és dolgozzam bele a 07650,-és a 0761-be?

Ha a 0761-et ki kell tölteni, akkor negyedéves ÁFÁ- s lesz a vállalkozás adóbevallési kötelezettsége az amúgy éves lenne, ha nem lenne EU-s import szállítás és 0761-es bevallási kötelezettség.

Proforma

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. ápr. 19, 2007 7:35 am

A proforma számla valóban nem könyvelési bizonylat. Ennek alapján csak fizetsz, s majd a kifizetés napjával megegyező teljesítési időponttal "számla"-t fogsz kapni, ennek adatait kell az adóbevallásodba beállítani. A magyarázat egyszerű: a pro forma számla alapján előleget fizetsz, az előleg viszont a pénzügyi teljesülés napjával "teljesül", s akkor abban az időpontban kerül a végleges számla kiállításra.
madora100

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. ápr. 19, 2007 8:05 am

Viszont az adott előleg után ÁFÁ-t kell fizetni, és be is kell vallani. A kötelezettség keletkezésének időpontja az előleg átadásának, átutalásának napja. (ÁFA tv. 20/A (5)).
validitas

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. ápr. 19, 2007 8:07 am

Viszont az adott előleg után ÁFÁ-t kell fizetni, és be is kell vallani. A kötelezettség keletkezésének időpontja az előleg átadásának, átutalásának napja. (ÁFA tv. 20/A (5)).
validitas

HozzászólásSzerző: kohnmari » csüt. ápr. 19, 2007 10:02 am

Sziasztok!

Madora válasza tökéletes. Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: NErika » csüt. ápr. 19, 2007 3:28 pm

Szerintem az Áfa részben Validitas - nak van igaza :)
NErika

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. ápr. 19, 2007 4:14 pm

Kénytelen vagyok még egyszer hozzászólni, mert az előlegszámla után felszámított áfa természetesen bevallási tétel. De a pro forma számla csak a pénzügyi rendezésre való úgymond felszólítás, invitálás. Ha erre nem fizetsz, akkor a pro forma számla semmit nem ér, semmire nem jogosít, illetve kötelez. Ha viszont fizetsz, akkor a pro forma számla helyett a fizetés időpontjával megegyező teljesítési dátummal "SZÁMLÁT" fognak kibocsátani, amelynek alapján rendeződik mind a kibocsátónál, mind a kötelezettnél az áfa rendezése.

A pro forma számla nem keverendő össze a klasszikus értelemben vett előlegszámlával. (az előleget én a példa kedvéért írtam) Az előlegszámlánál van egy előlegbekérő számla, amely tulajdonképpen úgy viselkedik, mint a pro forma számla. Erre a számlára fizetni kell, de adórendezésre nem jogosít, ill.kötelez. Ha fizetnek, akkor készül az előlegszámla(ha csak előlegről van szó) , ennek kapcsán rendezni kell mindkét félnél az áfát. Ha a termékre vagy szolgáltatásra a teljesítés megtörténik, akkor készül a számla, amelyben levonásra kerül az előlegszámlára kifizetett összeg, s a különbözet rendeződik vagy fizetenő tételként, vagy visszaigényelhető tételként áfával együtt. Ebből talán tisztán látszik, hogy a pro forma számla egy előzőleg kibocsátott számla, amire vagy történik pénzügyi rendezés, vagy nem, az előlegszámla pedig valamilyen konkrét dologra (termékre, szolgáltatásra) nyújtott olyan pénzügyi teljesítés, amely teljesítéskor beszámít a végszámla összegébe.

madora100

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. ápr. 19, 2007 5:35 pm

Csak annyi tennék hozzá, hogy nevezzük bár pro formának vagy előlegbekérőnek (ezt külföldön nem ismerik)lényegében a tényleges teljesítés előtti fizetésről van szó, ami bizony beszámít a tényleges teljesítés pénzügyi rendezésébe. Az, hogy 100%-ban ki van egyenlítve, nem számít, szerintem előleg, mivel teljesítés előtt történő fizetésről van szó. Ha ez, illetve a számla két külön bevallási időszakra esik, az APEH is előlegnek fogja tekinteni, függetlenül attól, hogy a pénzkérő bizonylatot minek titulálom. A vagy történik pügyi rendezés vagy nem azért nem helytálló, mert ha a pro formára nem fizetek, nem küldik az árut.

validitas

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. ápr. 19, 2007 6:58 pm

Kedves kérdező!

Figyelmedbe ajánlom az e fórumon már kitárgyalt alábbi topicot :

Előleg proforma számla

Beküldte: wagota@freemail.hu , 09:51,

madora100

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. ápr. 19, 2007 7:02 pm

Szia!

A "fordítottjával-azaz én adtam proformát" már volt néhány esetem. A románok nagyon kedvelik a profoma számlát, tulajdonképpen "előlegbekérőnek" tekintik, továbbá ez nekik ez biztosíték az üzlet megvalósulására (oda-vissza).

A gyakorlat szerint én a Te esetedben abban a telj.időpontban könyvelném le, amikor elutaltad azaz péü-leg teljesítetted  a proforma szerinti összeget,  és "előírnám 467-re" a rá eső fizetendő Áfá-t. Ha még ugyanaz hónapi teljesítéssel/kiállítással (külföldiek általában csak EGY időpontot tüntetnek fel a számlán)  megkapod a számlát, akkor ezen az Áfa különbözetet írnám elő fizetőként a 467-be, és ugyanakkor (én hóvégén az egész havit egyösszegban) beállítom/lekönyvelem a 466-ba. Így NULLÁRA jössz ki fizetőként. Viszont, ha a teljesítés/számlakiállítás napja a következő hónapot ill. negyedévet érinti, akkor az előleg utáni Áfá-t befizetném??, majd a következő N.évben visszaigényelném.

Megj.:Nálam a proforma szerinti összeg és a "végszámla"  összeg nem szokott egyenlő lenni, mivel zöldség-gyümölcs szállításunk van, és itt a kiszállított mennyiség  némileg változik a megrendelttel.

Azt jól tudod, hogy EU-s forgalomnál negyedéves Áfá-s leszel és kitöltendő a 0761.sz. bevallás  is.

Napraforgó

Következő

Vissza: ÁFA