Kénytelen vagyok még egyszer hozzászólni, mert az előlegszámla után felszámított áfa természetesen bevallási tétel. De a pro forma számla csak a pénzügyi rendezésre való úgymond felszólítás, invitálás. Ha erre nem fizetsz, akkor a pro forma számla semmit nem ér, semmire nem jogosít, illetve kötelez. Ha viszont fizetsz, akkor a pro forma számla helyett a fizetés időpontjával megegyező teljesítési dátummal "SZÁMLÁT" fognak kibocsátani, amelynek alapján rendeződik mind a kibocsátónál, mind a kötelezettnél az áfa rendezése.
A pro forma számla nem keverendő össze a klasszikus értelemben vett előlegszámlával. (az előleget én a példa kedvéért írtam) Az előlegszámlánál van egy előlegbekérő számla, amely tulajdonképpen úgy viselkedik, mint a pro forma számla. Erre a számlára fizetni kell, de adórendezésre nem jogosít, ill.kötelez. Ha fizetnek, akkor készül az előlegszámla(ha csak előlegről van szó) , ennek kapcsán rendezni kell mindkét félnél az áfát. Ha a termékre vagy szolgáltatásra a teljesítés megtörténik, akkor készül a számla, amelyben levonásra kerül az előlegszámlára kifizetett összeg, s a különbözet rendeződik vagy fizetenő tételként, vagy visszaigényelhető tételként áfával együtt. Ebből talán tisztán látszik, hogy a pro forma számla egy előzőleg kibocsátott számla, amire vagy történik pénzügyi rendezés, vagy nem, az előlegszámla pedig valamilyen konkrét dologra (termékre, szolgáltatásra) nyújtott olyan pénzügyi teljesítés, amely teljesítéskor beszámít a végszámla összegébe.