Adófórum

Adózási és számviteli információk

200e értékű szolgáltatás-szerződés

ÁFA

HozzászólásSzerző: pseniko » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Volt/van egy előírás az áfa törvényben, hogy a 200e Ft-ot meghaladó szolgáltatásról szerződés és teljesítésigazolás kell.   Él ez még? Nem találom az áfa törvényben.

Enci

pseniko

HozzászólásSzerző: validitas » szer. jan. 12, 2011 12:06 pm

Szia Enci!

Nem teszi a törvény kötelezővé a szerződést. De a tao.törvény 3.sz. mellékletének A fejezetében szó van róla.

A)
Nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő egyes költségek, ráfordítások
A 8. § (1) bekezdésének d) pontja alkalmazásában nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak minősül különösen:
1.
2.
3.
4. az általános forgalmi adó nélkül 200 ezer forintot meghaladó szolgáltatás ellenértéke (vagy annak egy része), ha a körülmények (így különösen az adózó vállalkozási tevékenysége, árbevétele, a szolgáltatás jellege, a szolgáltatás ellenértéke) alapján egyértelműen megállapítható, hogy a szolgáltatás igénybevétele ellentétes az ésszerű gazdálkodás követelményeivel; az adóévben ugyanazon személytől ugyanazon jogcímen igénybe vett szolgáltatások ellenértékét együttesen kell figyelembe venni;

Ettől függetlenül az APEH első dolga ellenőrzéskor, hogy kéri a szerződéseket. Akár Áfa, akár átfogó.

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: pseniko » szer. jan. 12, 2011 12:21 pm

Ez az SZJA törvényben is bent van valahol valami hasonló (egyéni vállalkozóról van szó)?

Aki kiállítja a számlát a szolgáltatásról annak is van ilyen kötelezettsége, vagy ő elfogadja az ellenértéket és ha szerződés nem kell akkor nem köt?

Enci

pseniko

HozzászólásSzerző: illesreni » szer. jan. 12, 2011 12:21 pm

És ezt a 200 e ft-ot nem ügyletenként, hanem összesítve kell érteni. Úgy tudom. De vajon mi ninősül szerződésnek és teljesítési igazolásnak ? Konkrétan: autószervíz számláz egy cégnek egy kamion szereléséért 120 e Ft-ot , 2 hét múlva egy másik kamion szerelése 100 e ft. Akkor milyen szerződést írjanak ? Szerződést arról, hogy nyitva van a műhely és bármikor hozhatja az autóját ?  Természetesen vállalási munkalap készül, amin leírják, hogy mi a munka, km óra állás, melyik autót szerelik, megy ilyesmi..., de a cég úgy kéri, hogy a szereléseket havonta összesítve számlázza a szerelő cég. Akkor most milyen szerződés is kell ? Könnyű szerződést írni a folyamatos teljesítésű szolgáltatásokra, vagy az egyszeri munka elvégzésére, de amikor se ez-se az ?
illesreni

HozzászólásSzerző: pseniko » szer. jan. 12, 2011 12:30 pm

Az én esetem is hasonló, az ev-nek van egy kistehergépjárműje és egy markoló gépe, elég jól ment az üzlet, nagygenerált csináltak mindkét gépen. 2 szla összesen 450e ||áfa.

Kellett volna róla szerződés, teljesítés igazolás.

Enci

pseniko

HozzászólásSzerző: illesreni » szer. jan. 12, 2011 12:39 pm

És ellenőrzésed volt ? Ott derült ki , hogy kell ? És mi lenne ha a szervíz a vállalási munkalapra  felírná a "vállalkozói szerződés" kifejezést is ? Teljesítési igazolásként pedig a lap aljára beillesztenék egy sort , hogy a gépjárművet elkészült állapotban átvettem és számla benyújtására jogosult.
illesreni

HozzászólásSzerző: pseniko » szer. jan. 12, 2011 12:50 pm

Ez egy friss ügy, ellenőrzés nem volt, de inkább most rendbe teszem, mint ellenőrzés előtt kapkodni. Egyébként munkalapot nem láttam, lehet, hogy a vállalkozónál van...  Kell munkalap?  Enci
pseniko

HozzászólásSzerző: illesreni » szer. jan. 12, 2011 12:56 pm

Igen , a szervízeknek kötelező munkalapot írni, legalábbis a közlekedésfelügyelet ezzel kezdi , mikor belép  a férjem műhelyébe. Amelyik autók ott vannak a telephelyen arról kéri azonnal. Jó lenne, ha ez elég lenne szerződésnek és teljesítési igazolásnak is a számla mellé.
illesreni

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. jan. 12, 2011 1:15 pm

Nem csak jó lenne, hogy a munkalap elég kellene legyen szerződésnek és teljesítés igazolásnak is. ELÉG IS!

A revizorok próbálják túlpörögni a dolgokat. Én már jó pár ügyben - milliós tételnél is - húztam ki alóluk a széket, amikor a szerződésért verték magukat, Ha más dokumentummal is tudod igazolni az életszerűségét a szolgáltatásnak, akkor hiába követelnek írásos szerződést.

szedlacsek

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. jan. 12, 2011 1:19 pm

Ez a 200 ezer forint értékhatás  egyébként pl. olyan esetekben értelmezhető , amikor a 2 miliós forgalmú ügyfelem 800 eFt értékben akart felnőttképzési képzési költséget  - ráadásul akkreditáció nélkül,ÁFA-mentesen - elszámoltatni velem. Hiába magyaráztam, hogy esélytelen bármely revizión, verte az asztalt. Én meg fél óra eredménytelen magyarázkodás után azonnali hatállyal adtam a kezébe az összes papírját.
szedlacsek

Következő

Vissza: ÁFA