Volt/van egy előírás az áfa törvényben, hogy a 200e Ft-ot meghaladó szolgáltatásról szerződés és teljesítésigazolás kell. Él ez még? Nem találom az áfa törvényben.
Enci
Volt/van egy előírás az áfa törvényben, hogy a 200e Ft-ot meghaladó szolgáltatásról szerződés és teljesítésigazolás kell. Él ez még? Nem találom az áfa törvényben.
Enci
Szia Enci!
Nem teszi a törvény kötelezővé a szerződést. De a tao.törvény 3.sz. mellékletének A fejezetében szó van róla.
A)
Nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő egyes költségek, ráfordítások
A 8. § (1) bekezdésének d) pontja alkalmazásában nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak minősül különösen:
1.
2.
3.
4. az általános forgalmi adó nélkül 200 ezer forintot meghaladó szolgáltatás ellenértéke (vagy annak egy része), ha a körülmények (így különösen az adózó vállalkozási tevékenysége, árbevétele, a szolgáltatás jellege, a szolgáltatás ellenértéke) alapján egyértelműen megállapítható, hogy a szolgáltatás igénybevétele ellentétes az ésszerű gazdálkodás követelményeivel; az adóévben ugyanazon személytől ugyanazon jogcímen igénybe vett szolgáltatások ellenértékét együttesen kell figyelembe venni;
Ettől függetlenül az APEH első dolga ellenőrzéskor, hogy kéri a szerződéseket. Akár Áfa, akár átfogó.
Üdv: Böbe
Ez az SZJA törvényben is bent van valahol valami hasonló (egyéni vállalkozóról van szó)?
Aki kiállítja a számlát a szolgáltatásról annak is van ilyen kötelezettsége, vagy ő elfogadja az ellenértéket és ha szerződés nem kell akkor nem köt?
Enci
Az én esetem is hasonló, az ev-nek van egy kistehergépjárműje és egy markoló gépe, elég jól ment az üzlet, nagygenerált csináltak mindkét gépen. 2 szla összesen 450e ||áfa.
Kellett volna róla szerződés, teljesítés igazolás.
Enci
Nem csak jó lenne, hogy a munkalap elég kellene legyen szerződésnek és teljesítés igazolásnak is. ELÉG IS!
A revizorok próbálják túlpörögni a dolgokat. Én már jó pár ügyben - milliós tételnél is - húztam ki alóluk a széket, amikor a szerződésért verték magukat, Ha más dokumentummal is tudod igazolni az életszerűségét a szolgáltatásnak, akkor hiába követelnek írásos szerződést.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég