Adófórum

Adózási és számviteli információk

Vissza nem térítendő támogatás ÁFA visszaigénylése

ÁFA

HozzászólásSzerző: furio » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves fórumozók!

Épület építéséhez kaptunk vissza nem térítendő támogatást, utólagos  finanszírozással, a benyújtandó számlák nettó értékét térítik meg

Szeretném tudni, hogy ezen számlák ÁFA tartalma visszaigényelhető?

A támogatást hogyan kell könyvelni, hogyan érinti s társasági adót, különadót stb.?

Kérem segítsen akinek már volt ilyen ügylete!

Köszönöm!!! 

furio

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szer. ápr. 11, 2007 8:12 pm

Szia!  100%-os támogatással még nem találkoztam. Jó lenne tudni milyen jellegű ez a támogatás.

Eu-s építési  beruházási támogatásom (60%-os) már volt. 2005-ben az Áfa csak a támogatás arányában volt visszaigényelhető, de ma már TELJES egészében.

A támogatás könyvelése: 1./ Ez esetben szerintem a támogatás "lehívását"  NEM kell könyvelni. (más támogatás esetében itt írom elő a követelést és az egyéb bevételt: T36  K96, kiutaláskor pedig: T38  K36)

2./Jelen esetben szerintem a Tám.kiutalásakor: T 38   K96  

3./Kiutalással egyidőben elhatárolni a bevételt: T 96   K48  

4./Év végén (analitika alapján, ezt kötelező és ajánlatos is vezetni ,Écs arányosan) az    elhatárolást    fel kell oldani,   azaz bevételként előírni: T 48  K 96

A TAO alap-ba beszámít.

A különadóba (talán) nem, de ha megjelenik a 0629-es nyomtatvány, akkor talán pontosítani tudok.

Jó munkát: Üdv.Napraforgó

Utólag pontosítok:2005-ben a támogatásokra jutó Áfa NEM VOLT viszaigényelhető.

Napraforgó

HozzászólásSzerző: furio » csüt. ápr. 12, 2007 2:56 am

Szia Napraforgó!

Igazából kb. 50 %-os a támogatás mértéke, és a Kincstár adja, egy

viszonylag elmaradott térségben lévő épület építéséhez, ami idegen-

forgalmi beruházással kapcsolatos. Nem szerepel benne, hogy de

minimis támogatás lenne. Csak annyi, hogy bizonyos összegű számlák benyújtása után a számlák nettó értékét térítik meg.

Az ÁFA tvr-t átnéztem, és én sem találtam olyat. hogy támogatások áfáját ne lehetne visszaigényelni. Semmi hasonlót sem találtam.

Amikor 2005-ben nem volt visszaigényelhető a támogatások áfája, akkor ezt a tvr. kifejezetten megtiltotta?

Nagyon sokat segítettél, köszi!

furio 

furio

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. ápr. 12, 2007 7:14 pm

Szia Furio! Abban az időszakban amikor az támogatásra jutó Áfát csak arányosítva lehetett visszaigényelni, nagyon sok ilyen beruházást könyveltem, és a visszaigénylés miatt mindig leellenőrizte az Apeh. (a kiszámítása éves göngyölítéssel, folyamatos beruházás mellett szörnyű volt)Igen, ezt akkor az Áfa törvény így szabályozta, ami utólag kiderült, hogy "törvényellenes" volt. Szerencsére ez megszűnt! Most is van ennél a cégnél több száz milló forintos beruházás 60%-os támogatás mellett. Egy része már elkészült, és a márciusi Áfába már be is állítom.

Arra viszont figyelek, hogy csak azoknak  a beruházásoknak Áfá-ját állítsam be a vissszaigénylésbe, amelyik KONKRÉTAN pénzügyileg is rendezett. (nem csak összevontan legyen visszaigényelhető a beszerzés/értékesítés különbözete, mint egyéb esetben). Pl. egy kamion Áfáját csak a kamion számla péü.rendezése után számolom be. Továbbá az építmény-beruházásnál csak a teljes beruházás befejezésénél és péü rendezésénél. Vagy ha a  beruházó  kiállít részszámlát pl. az alapozásról, csak akkor állítom be az Áfába, ha a beruházási "ütemtervben" és a szerződésben már meghatározták a részszámla kibocsátási és kifizetési lehetőségét. Üdv:Napraforgó

Napraforgó

Vissza: ÁFA