Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ingatlan vásárlás majd értékesítés áfája

ÁFA

HozzászólásSzerző: lin » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Ügyfelem, egy Kft. magánszemélytől vesz ingatlant azzal a céllal, hogy lebontja és a helyére újat épít és az új lakásokat szintén magánszemélyeknek akarja eladni. Hogyan szokták az áfát rendezni ilyen esetekben? Arra gongolok, hogy ha magánszemélytől vásárol, akkor nem kap áfás számlát, de ha eladja neki áfásan kell számlázni. Ez így neki nem kifizetődő. Kérdésem, hogyan szokták ezt más cégek csinálni?

Köszönöm

lin

HozzászólásSzerző: Bakosné » kedd aug. 17, 2010 3:39 am

Ha adás-vételivel veszi meg az ingatlant, akkor ő nem is fizeti meg az eladónak az ÁFÁ-t. Akkor azon nem veszít semmit!

Márti

Bakosné

HozzászólásSzerző: lin » kedd aug. 17, 2010 4:34 am

Köszönöm a választ, de igazából az értékesítésnél van problémám. Mégpedig azért mert ha eladja magánszemélynek akkor neki áfásan kell eladnia. És mivel amikor vette nem volt mit levonni, a fizetendő áfa elviszi a hasznot. Gondolom, hogy lehet valahogyan másképpen csinálni, mert így nem éri meg lakásokat építeni, mert szerintem úgy lehetetlen eladni egy lakást, ha a hasznon kívül még az áfát is ki kellene termelni az eladási árból.
lin

HozzászólásSzerző: Bakosné » kedd aug. 17, 2010 5:38 am

Sajnos mivel az ingatlanárak és a gazdaság a béka feneke alatt van, nem éri meg építeni, bizonytalan eladásra.

Én nem könyvelek ilyen vállalkozást, úgyhogy nem vagyok ebben naprakész. Talán kapsz segítséget mástól is.

Márti

Bakosné

HozzászólásSzerző: timsina1 » kedd aug. 17, 2010 6:17 am

Nem érzem úgy, hogy emiatt a szabályozás miatt nagy kár érne.

Veszel egy telket magánszemélytől: 10.000.000.- ért. Ez az összeget kell kifizetned. Ha a vállalkozástól vennéd, akkor 10.000.000.- + 2.500.000.- ft-ot kellne kifizetned. A 2.500.000.- áfát csak a kifizetés után tudnád visszaigényelni. erika

timsina1

HozzászólásSzerző: Kiskovács » kedd aug. 17, 2010 6:46 am

Szia! Ha jól értem, megveszi - ÁFA nélkül -  /ez költség, ill. pontosabban kiadás/ és ezek után lebontja, tehát kivezeti a nyilvántartásból, persze a telek értékét nem. A telekre új ingatlant épít, melyhez az építőanyagot ÁFÁ-san veszi meg, vagy ha kivitelezővel csináltatja, attól ÁFÁ-s számlát fog kapni, amit vissza-igényelhet, és az értékesítés utáni ÁFÁ-t ekkor fogja befizetni. Jól értem? Persze lehet, hogy az eredetileg kifizetett vételárat, mint felmerült költséget hozzászámolod az új építésének költségéhez, de azt az értéket úgysem fogod tudni a vételárban a vevőre továbbhárítani. Tehát a bevételben csak a kereslet által elismert ráfordításokat fogod tudni érvényesíteni, így az eredetileg ÁFA mentesen kifizetett vételárat bevételi oldalon valószínűleg nem fogod tudni érvényesíteni, így az arra eső ÁFÁ-t sem fogod megfizetni. Üdv . Margó 
Kiskovács

Vissza: ÁFA