Adófórum

Adózási és számviteli információk

ajándék minden adónemben és a számviteli kezelése

ÁFA

ajándék minden adónemben és a számviteli kezelése

HozzászólásSzerző: Gábor69 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Érdeklődnék az ajándék témával kapcsolatba mindenről.

Egy cég ajándékba ad egy másik cégnek termékeket ezt hogy kell kezelni?

Számlázás?

Számvitel?

ÁFA?

TAO?

esetleg stb.

Köszönöm

G. 

 

Gábor69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

ajándék minden adónemben és a számviteli kezelése

HozzászólásSzerző: NErika » pén. márc. 02, 2007 3:03 pm

Szia Gábor!

Számvitel:

 Az ajándékozónál a nem magánszemély (intézmény, gazdasági társaság) részére adott eszközöket z Szt. 86. §-a (7) bekezdésének a) pontja alapján térítés nélküli eszközátadásként (szolgáltatásnyújtásként) kell elszámolni azoknak az Szt. 47. §-a szerinti bekerülési értékét a rendkívüli ráfordítások között. A gazdasági társaságnál az átvett eszközöket jellegüknek megfelelően - mint térítés nélkül átvett eszközöket - beruházásként, illetve készletként kell állományba venni azoknak az átadónál kimutatott nyilvántartási (legfeljebb forgalmi, piaci) értékén a rendkívüli bevételekkel szemben [Szt. 86. §-a (4) bekezdésének c) pontja], de azt halasztott bevételként időbelileg el kell határolni. Az időbeli elhatárolást az Szt. 45. §-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint kell megszüntetni.Változás 2007. január 1-jétől, hogy a megajándékozottnál a térítés nélkül átvett eszközt piaci értéken kell állományba venni, a térítés nélkül igénybe vett szolgáltatást is piaci értéken kell költségként elszámolni a rendkívüli bevételekkel szemben.

Társasági adó

A nem magánszemélynek átadott eszközök nem minősíthetők a Tao-tv. 4. §-ának 1. pontja szerinti adománynak, A Tao-tv. szerint a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek az üzletpolitikai (reklám)célból nyújtott kedvezmény, árengedmény, visszatérítés, termék, szolgáltatás révén nyújtott természetbeni juttatás minősül. Ha ez nem teljesül, akkor a juttatás ellenérték nélküli termékátadás, szolgáltatásnyújtás, amelynek az ajándékozónál az Szt. szerint rendkívüli ráfordításként elszámolt összegével a Tao-tv. 8. §-a (1) bekezdésének n) pontja alapján a társasági adó adóalapjának megállapítása során az adózás előtti eredményt növelni kell. [A Tao-tv. hatálya alá tartozó megajándékozottnál viszont 2006. december 31-ig csökkenthető az adóalap a térítés nélkül átvett eszköz következtében az adóévben bevételként elszámolt összeggel, a Tao-tv. 7. §-a (1) bekezdésének ly) pontja és (8) bekezdése alapján. Változás 2007. január 1-jétől, hogy az adóalap - a megajándékozottnál a térítés nélkül átvett eszköz átadónál (nyilatkozata alapján) kimutatott könyv szerinti értéke miatt - az adóévben bevételként elszámolt összeggel csökkenthető.]

Általános forgalmi adó

Az Áfa-tv. 7. §-a (3) bekezdésének c) pontja alapján nem minősül termékértékesítésnek a kis értékű ajándék. Kis értékű ajándék az Áfa-tv. 13. §-a (1) bekezdésének 6. pontja szerint a másnak ingyenesen és alkalmi jelleggel juttatott termék, nyújtott szolgáltatás, melynek az egyedi, adót is tartalmazó forgalmi értéke, ilyen érték hiányában pedig az adóval együtt számított beszerzési ára vagy előállítási költsége nem haladja meg az 5000 forintot. Ez esetben az előzetesen felszámított áfa levonható.

Amennyiben az intézménynek, a gazdasági társaságnak, a magánszemélynek adott ajándéknak az áfát is magában foglaló beszerzési ára vagy előállítási költsége az 5000 forintot meghaladja, akkor a termékértékesítés szabályai szerint az áfát fel kell számítani, meg kell fizetni (feltételezve, hogy az előzetesen felszámított áfát az ajándékozó korábban levonásba helyezte). A fizetendő áfa összegével a rendkívüli ráfordítások, illetve a személyi jellegű egyéb kifizetések között elszámolandó beszerzési árat, előállítási költséget kell növelni.

Üdv: Erika 

 

 

NErika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

ajándék minden adónemben és a számviteli kezelése

HozzászólásSzerző: validitas » pén. márc. 23, 2007 3:22 pm

Számlázni nem kell, hiszen nem értékesítés. Az ajándékozásról meg gondolom valami irat születik. Az alapján vegyesen tudod könyvelni a rendk.ráfordítást, áfát.

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: ÁFA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég