Azt az oktatónak kell tudni, hogy az általa tanítottak OKJ-s vagy más a felnőttképzési törvény szerint szervezett akkreditált illetve jogszabályban meghatározottak szerint szervezett képzés. Szerintem ez az, így tárgyi mentes, de ezt az oktatónak kellene tudni, hiszen őt biztosan regisztrálták valahol.
Üdvözlettel: Gyergyói István
Szia!
Az Áfa törvény II melléklet 17 pontja szerint az alábbi az tárgyi mentes:
a) köz- és felsőoktatás, a felnőttképzésből az Országos Képzési Jegyzékben meghatározott szakképesítést adó képzés, a felnőttképzési törvény szerint szervezett és akkreditált, továbbá jogszabályban meghatározottak szerint szervezett képzés, továbbképzés, illetve szakvizsgára történő felkészítés, ideértve az ezekhez kapcsolódó vizsgáztatási tevékenységet is;
b) államilag, illetve nemzetközileg elismert nyelvvizsga-bizonyítvány kiadásának alapjául szolgáló nyelvvizsgáztatás;
c) a nemzetközi szerződés alapján Magyarországon működő külföldi kulturális intézetek által folytatott oktatási tevékenység;
d) az a)-c) pontokban meghatározott oktatás, képzés, vizsgáztatás megvalósításához közvetlenül nyújtott oktatási, képzési, vizsgáztatási tevékenység;
e) korrepetálás, magánóra adása;
(SZJ 80-ból),
f) az oktatási pedagógiai szakértés, szaktanácsadás (SZJ 74.87.16.4-ből), a pedagógiai tájékoztatás, pedagógus-továbbképzés szervezése, valamint a tanulmányi és tehetséggondozó versenyek szervezése, összehangolása (SZJ 74.87.15-ből).
100/2072 a Számviteli leveleknél még ezt teszi hozzá (de ott a kérdés nyelvórára vonatkozott, de az értelmezést segiti.)
A leírtakból következik, ha nyelvoktatás az államilag elismert nyelvvizsgára való felkészülést szolgálja, akkor az tárgyi adómentesség alá tartozik, függetlenül attól, hogy azt milyen intézménynél végzik. Vagy ha az oktatás például a regisztrált mérlegképes könyvelők jogszabályban előírt továbbképzését szolgálja, akkor tárgyi adómentesség vonatkozik rá, ha viszont a továbbképzést nem jogszabály írta elő (például előadás a törvényi változásokról), akkor az - még ha továbbképzésnek is nevezik - adóköteles tevékenységnek minősül.
Fentiek alapján szerintem ÁFA-s an kell számlázni a gk oktatást.
Üdv Erika
Ugyan nem néztem utánna, de úgy vélem, hogy gépjármű vezetés oktatás, mely a jogosítvány megszerzésére irányul csak a jogszabályban meghatározott feltételek mellett végezhető és engedélyköteles is. Így a 17. pont a, része szerint tárgyi mentesnek minősül. Ez a megállapítás azonban csak támpontként kezelendő.
Beszéljen egy nagyobb iskolával a biztonság kedvéért. Ott vannak az adminisztrációs állományon belül, akik kizárólag az ezekkel kapcsolatos problémákkal foglalkoznak vagy beszljen az Oktatási Minisztériummal illetve a vizsgát bonyolító szervvel. Azt hiszem, hogy közlekedési felügyeletek foglalkoznak vele.
Üdvözlettel: Gyergyói István
Szia!
A gépjárművezető szakoktató vagy elméletis szakoktató csak ha az éves kötelező továbbképzést elvégzi, akkor van benn az úgynevezett szaknévsorban. A Közlekedési Felügyeletek ill. a Főfelügyelet úgymond átalakult és Nemzeti Közlekedési Hatóság lett.Ami a tárgyi mentes tevékenységet illeti az van mivel az oktatás ÁFA mentes .Amennyiben az intézménynek akkreditációja van ill program akkreditáció pl B. kategóriára csak akkor állítható ki az adóigazolás(30%), de csak nyilatkozat alapján.Jelzem, hogy a felnőttképzés részeként ez a lehetőség csak 2006 12.31.-ig volt alkalmazható. 2007 évtől megszünt. Az igazolásokat 2006. jan .31.-ig kellet elküldeni a hallgatóknak és egyben ez a határidő vonatkozozz a K65-ös APEH felé küldendő adatszolgáltatásra is.
Üdv:Ami
Szia Ami! Köszönöm válaszodat. Engem 2007-től érint a dolog, mivel uj ügyfelemről van szó. Azt tudom, hogy kötelező továbbképzéseken résztvesz. ÁFA ügyben nem tudtam biztosan, hogy helyes e a tárgyi mentes számlázás, mivel olvastam itt a fórumon a más jellegü oktatással kapcsolatos ÁFA konzultációt.
Tehát ha jól értem válaszod, tárgyi mentes szolgáltatásról van szó? Ildi
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég