Adófórum

Adózási és számviteli információk

Áfa arányosítás, támogatás

ÁFA

HozzászólásSzerző: Timcsike » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Mindig itt kötök ki, ha segítségre van szükségem. Már átböngésztem mindent, de nem találtam erre a problémára megoldást.

Alapítványunk mentes és köteles tevékenységet is végez, illetve uniós pályázatokat nyújtunk be, amik szolgáltatás jellegű tanácsadói, képzési programok. Vissza nem térintendő támogatások, egyéb bevételként számolom el őket. Kérdésem a következő: a program végrehajtásához szükséges, szolgáltatás jellegű számlák áfája levonható e ebben az esetben. Ami zavar, hogy a fizetendő áfa oldalon ezeknek nincsen párja. Visszaigénylő pozícióba kerülnénk, csak nem vagyok biztos hogy ez így jó.

Mert vagy a programból igényeljük vissza, és akkor bruttó módon állítjuk össze a költségvetést, vagy az APEH-tól. Eddigi gyakorlatunk szerint nettó módon állítottuk össze programjaink költségvetését óvatosság miatt, de nagyon kíváncsi lennék a véleményetekre.

Remélem nem fogalmaztam túl bonyolultan.

Köszönöm a segítségeteket,

Timi 

Timcsike

HozzászólásSzerző: haskak » pén. aug. 28, 2009 4:56 am

Szia Timi!

Az APEH honlapján van erről egy jó cikk, a címe: Az előzetesen felszámított adó tételes elkülönítése után az el nem különíthető rész arányosítása. (2007. 02. 05.)

http://www.apeh.hu/print/adoinfo/afa/elozetes_elkul_arany.html

valamint itt a fórumon is van egy jó kis tájékoztatás : Áfa arányosítás a gyakorlatban.

Ha van mentes tevékenységed, amit kiszámláol és nem különíthető el ténylegesen a hozzá (is) kapcsolódó költség, arányosítanod kell.

Valamennyi ÁFÁ-s költséget, ami egyértelműen nem a mentes szolgáltatás kapcsán merül fel külön veszel. ezek ÁFÁ-ja levonható teljesen és kikerül az arányosításból.

Az olyan költségek, emelyek csak a menteshez, elkülöníthetően jelennek meg, egyáltalán nem vonható le.

Amelyik költséget nem tudsz elkülöníteni, megosztani, arra kell alkalmazni az arányosítást.

haskak

Vissza: ÁFA