Oldal: 1 / 1

Üzemanyag ÁFA

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 01, 1970 1:00 am
Szerző: yatlok

Sziasztok

Arra szeretnék választ kapni, hogy egy Mezőgazdasági Kft a gépekbe használt gázolaj áfáját levonásba helyezheti-e. Továbbá, hogy milyen nyilvántartást kell vezetni? Elég csak a számla a gázolajról?

Köszönöm 

 


Üzemanyag ÁFA

HozzászólásElküldve: kedd aug. 25, 2009 8:34 am
Szerző: szedlacsek
Levonásba helyezheti. Normál ÁFA nyilvántartás keretében, melynek az alapja a Kft nevére és címére szóló, hiteles számla.

Üzemanyag ÁFA

HozzászólásElküldve: kedd aug. 25, 2009 8:34 am
Szerző: szwi2005
A mezőgazdasági gépekben felhasznált gázolajnak nemcsak az áfája vonható le, hanem számla alapján a jövedéki adó is visszaigényelhető a VPOP-től.

Üzemanyag ÁFA

HozzászólásElküldve: kedd aug. 25, 2009 8:36 am
Szerző: MonokiM

Szia!

Munkagéphez (nem személygépkocsi) használt gázolaj áfája levonható.  Kell vezetni egy Gépüzemnaplót (E 1762/a) és egy Készletnyilvántartást (B.12-177). Számla alapján kell a gázolajat könyvelni, de az így lekönyvelt mennyiségnek összhangban kell lenni a Gépüzemnapló és a Készletnyilvántartás adataival, melyekben a norma szerinti felhasználás van rögzítve. Üdv.: Margit


Üzemanyag ÁFA

HozzászólásElküldve: kedd aug. 25, 2009 8:38 am
Szerző: MonokiM

Sziasztok!

Amíg leírtam, megjelent két hozzászólás :)


Üzemanyag ÁFA

HozzászólásElküldve: kedd aug. 25, 2009 8:43 am
Szerző: szwi2005

Az csak jó, ha többen szólnak hozzá, több szem többet lát, vagyis kialakul a legjobb megoldás!

Készletnyilvántartást csak akkor kell vezetni, ha nagyobb mennyiséget vásárol a cég és nem csak a gépekbe tankol. Ha a gépekbe tankol nem keletkezik készlet, így nincs mit nyilvántartani. A gépüzemnaplót viszont az APEH bekéri ilyen jellegű ellenőrzéskor.

 

 


Üzemanyag ÁFA

HozzászólásElküldve: kedd aug. 25, 2009 9:25 am
Szerző: yatlok
Köszönöm az eddigi válaszokat. Ok akkor vezetjük a Gépüzemnaplót. Ezt most gyors be is szereztem. Ebbe ugye le kell írni, hogy mennyi az üzemanyagfelhasználás. Ezt az adott kormányrendeletben (aminek most tudom a számát) foglaltak alapján kell elszámolni? Vagy mondhatom azt hogy az én ültetőgépem X litert fogyaszt?

Üzemanyag ÁFA

HozzászólásElküldve: kedd aug. 25, 2009 9:27 am
Szerző: szedlacsek
Gépkönyved nincsen véletlenül pl. az ültetőgéphez? Mert nem biztos, hogy találsz pontos normát adott géptípusra a kormányrendeletben. Főleg, hogy az 1992-es....