Adófórum

Adózási és számviteli információk

teljesítés jóval későbbi

ÁFA

teljesítés jóval későbbi

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Kaptam egyik ügyfelemtől egy szakmai programra előleg számlát. A külföldi út májusban lesz, ezért az előleg számlára májusi teljesítést írtak. A számla kelte január, fizetési határidő február. Ugye nem vonhatja le májusnál előbb belőle az áfát?

Amúgy sem tetszik a számla, mert szj 63.30-al csomagtúra szolgáltatás van feltüntetve, és csak alatta, hogy szakmai program előleg. Ráadásul itt van mellette a 3 napos program leírása is, ahol csupán a második napon lesz pár órás szakmai konferencia. Hát nem tudom a végszámlán majd miket fognak feltüntetni.

Köszönöm, Kata

kovalkata

teljesítés jóval későbbi

HozzászólásSzerző: validitas » kedd feb. 03, 2009 3:53 pm

Szia Kata!

Szerintem előlegről számlát csak az előleg jóváírása után tud kiállítani, ugyanis a teljesítés időpontja= az előleg jóváírásának a napja! És azzal a nappal teheted a levonhatóba - bár a program alapján kétséges.

Előre csak előleg bekérőt állíthat ki, ami nem jogosít fel áfa-visszaigénylésre. Egyáltalán az utazásszervezők tüntethetnek fel áthárított áfát? Ők nem az árrés után adóznak, és így nem tüntethetnek fel áfát?

Üdv:Böbe

validitas

teljesítés jóval későbbi

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd feb. 03, 2009 4:04 pm

Szia Böbe!

Nekem is furcsa, hogy számla van, és nem díjbekérő. De egyébként ott van nekik alul bekeretezve az áfa tv. azon paragrafusa (utazásszervezés), ami vonatkozik rájuk. Nem a teljes összegre, de mellékeltek egy áfa bontást, az összeg 10%a az áfa alapja.

Igen, én sem tudom a progim hogy fogja kezelni ezeket a dátumokat. De szerintem, ha 368-ra lekönyvelem amit elutal, és majd csak a májusi áfába teszem be a számlát, abból baj nem lehet. Vagy igen?

Üdv. Kata

kovalkata

teljesítés jóval későbbi

HozzászólásSzerző: validitas » kedd feb. 03, 2009 4:20 pm

Szerintem nem helyes az előlegszámlájuk, kérni kéne másikat. Nem tudom, mekkora áfáról van szó, de az oké, hogy májusban teszed be az áfába, de a bizonylat akkor sem felel meg az áfa-tvnek, és így adóigazgatási azonosításra alkalmatlan. Vagy már csak túl aggályos vagyok?

209. § (1) Az utazásszervező által jóváírt, kézhez vett előleget úgy kell tekinteni, mint amely rendre az általa számított árrésnek megfelelő részt is arányosan tartalmazza.

Emiatt úgy gondolom, hogy rájuk is az az előlegszla szabály vonatkozik (telj=jóváírás napja), mint bárki másra.

Üdv: Böbe

validitas

teljesítés jóval későbbi

HozzászólásSzerző: taxcontroll » kedd feb. 03, 2009 9:06 pm

Gyakorlati kérdés:

1. mekkora összegről van szó?

2. mekkora az áfa tartalma?

3. az ügyfél valójában csak utazni akar a cég pénzén, és ezzel a pár órás állítólagos szakmai konferenciával próbálja ezt leplezni? :)

Ha az első 2 kérdésre "kicsi" a válasz, akkor a 3. kérdés max egy utólagos ellenőrzésnél múlhat a rev. jóindulatán.

taxcontroll

teljesítés jóval későbbi

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. feb. 04, 2009 7:41 am

Sziasztok!

Az előleg összege nem lenne nagy, de a teljes ár 100 ezres nagyságrendű lesz. Ja, és az áfa tartalmom (áfa alap) az a 10%. (Repűlőjegy, szállás, kötelező reggeli, városnézés a szakmai konferencián kívül.) Annyira utálom az ilyeneket...

Böbe, biztos vagyok benne, hogy nem fognak új számlát kérni. Hacsak nemjön rá magától az utazásszervező, és ad ki egy helyesbítést.

Üdv. Kata

kovalkata

teljesítés jóval későbbi

HozzászólásSzerző: validitas » szer. feb. 04, 2009 3:14 pm

Szia!

Akkor tedd be májusra az áfába. Utálkozásban egyetértünk :-))

Üdv: Böbe

validitas

teljesítés jóval későbbi

HozzászólásSzerző: MonokiM » szer. feb. 04, 2009 3:23 pm

Ugyanilyenek a wellness-szállóban horror összegekért szervezett többnapos képzések, meg a mindenféle himi-humi konferenciák is.
MonokiM

teljesítés jóval későbbi

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. feb. 04, 2009 3:59 pm

Sziasztok!

Böbe, látom azért elég sok mindenben egyet értünk .-)))

Margit, és Te is el szoktad számolni az ilyeneket? Nem volt még tapasztalatod, hogy mit szólnak hozzá ellenőrzéskor?

Üdv. Kata

kovalkata

teljesítés jóval későbbi

HozzászólásSzerző: taxcontroll » szer. feb. 04, 2009 7:16 pm

Ne viccelj már, a bruttó összeg a 100ezres tételt se éri el??? Szerintem számold el, kétlem hogy ezért képes lenne vmelyik revizor is megállapításos jegyzőkönyvet írni. (én 100ezer áfáért se írnék, max. beadatnék egy önrevíziót az ügyféllel ha nagyon csípné a főnököm szemét ;))

taxcontroll

Következő

Vissza: ÁFA