Adófórum

Adózási és számviteli információk

Alanyi mentes e.v. szolgáltatása EU-belül

ÁFA

Alanyi mentes e.v. szolgáltatása EU-belül

HozzászólásSzerző: validitas » szer. okt. 15, 2008 10:20 am

Szia!

Ha a teljesítés helye az áfa tv.szerint Mo, akkor alanyi mentes tev.miatt nincs áfa, és nincs bevallás. Ha a telj.helye a közösség területe, akkor pedig azért nincs, mert áfa területi hatályán kívüli a szolg. Ebben az esetben a számlára nem az alanyi mentes szöveget, hanem az áfa területi hatályán kívül szöveget kell írni. Bevallást nem kell beadni, se összesítőt.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Alanyi mentes e.v. szolgáltatása EU-belül

HozzászólásSzerző: validitas » kedd okt. 21, 2008 8:41 pm

Sziasztok!

Alanyi mentes ev-nek nem kell közösségi adószámot kérnie, csak akkor, ha a kzösségi termékbeszerzése a 10.000 Eur-t meghaladja, ha a közösség területére új közlekedési eszközt értékesít, vagy ha a közösség területéről jövedéki terméket hoz be.

Ha az alanyi mentes ev. közösségi adóalanynak szlgáltatást nyútj, akkor nem keletkezik áfa-fizetési kötelezettsége, sem összesítő bevallást nem kell beadni.

Tehát kötelező megkérnie a közösségi adószámot a fenti esetekben, egyébként nem kell. Mindaddig, amíg alanyi mentes, azaz a bevételei az 5 mFt-ot nem haladják meg. Ugyanis ha meghaladja, akkor az alanyi mentes státusza megszűnik, az ált.szabályok szerinti áfa-alany lesz (ezt 08T101E-n be kell jelenteni), és akkor már akár szolgáltatást nyújt, akár terméket szerez be, köteles közösségi adószámot kérnie. Ha az alanyi mentessége megszűnik, és akkor nyújt szolgáltatást, az vagy áfás lesz, ha teljesítés helye belföld, vagy áfa területi hatályán kívüli, ha teljesítés helye a közösség területe. Ekkor már áfa-bevallást be kell adnia, de más összesítő bevallást a szolgáltatásról nem.

Remélem, érthetően sikerült leírni. Üdv:Böbe

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: ÁFA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron