Adófórum

Adózási és számviteli információk

2,5 t feletti teherautó bérleti díj áfa levonás

ÁFA

2,5 t feletti teherautó bérleti díj áfa levonás

HozzászólásSzerző: br » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,

segítség! A 2,5t feletti össztömegű (3,5t alatti:), bérelt teherautó bérleti díjának áfá-ja levonható 2008-ban? (teherautó VTSZ OK; azt tudom, hogy a személyautó bérleti díjának áfá-ja 2008-ban már nem vonható le; és ez csak sima bérlet -3 éves futamidőre, flottában- a végén nem lesz a miénk az autó, nem is vehetjük meg) 

Köszönöm a segítséget!

BR 

 

br
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

2,5 t feletti teherautó bérleti díj áfa levonás

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. szept. 18, 2008 12:58 pm

Adólevonási jog korlátozása
d) a személygépkocsit terhelő előzetesen felszámított adó;
e) a 125 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú motorkerékpárt (vtsz. 8711-ből) terhelő előzetesen felszámított adó;
f) a jachtot (vtsz. 8903) terhelő előzetesen felszámított adó;
g) az f) pontban nem említett egyéb víziközlekedési eszközt (vtsz. 8903) terhelő előzetesen felszámított adó, feltéve, hogy az sport- vagy szórakozási cél elérésére alkalmas;
(2) A 120. és 121. §-tól függetlenül nem vonható le továbbá:
a) az (1) bekezdés d)-g) pontjaiban említett termékek bérbevételét,
  

Mivel VTSZ szerint teherautó, az pedig, illetve annak bérbevétele nem szerepel a levonási korlátozásnál --  szerintem levonható,  már amennyiben egyébként (kizárólag) ÁFA köteles tevékenységhez használja a vállalkozás a teherautót, valamint egyébként olyan adóalany, akinek van ÁFA levonási joga.  Ha a vállalkozás használja ÁFA mentes és ÁFA köteleshez is, akkor arányosítással érvényesíthető levonás... Üdv.

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

2,5 t feletti teherautó bérleti díj áfa levonás

HozzászólásSzerző: br » csüt. szept. 18, 2008 1:16 pm

Szia Mazsi,

köszönöm a gyors választ! Mi is eddig jutottunk. Csak reménykedtem, hogy találunk valami odavágós tutit:), ugyanis áfa-önrevíziót kellene véghez vinnem a témában és bizonytalan vagyok, kevésnek érzem az infót.

Köszi!

BR

br
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

2,5 t feletti teherautó bérleti díj áfa levonás

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. szept. 18, 2008 1:29 pm

Szia!  nem tudom miért akarsz önellenőrizni,...  ha mondjuk korábban nem tetted be ezt a levonhatóba,...  akkor azért figyelj oda az önellenőrzési feljegyzésben az indoklásra..    De a levonhatóság alátámasztására szerintem az azért elég tuti, hogy ÁFA köteles tevékenységhez bérelem a teherautót, s egyébként nincs olyan rendelkezése az ÁFA törvénynek ami alapján ne élhetnék a felém felszámított ÁFA levonásának jogával, mint ÁFA levonásra egyébként jogosult ÁFA adóalany.. Üdv.
mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

2,5 t feletti teherautó bérleti díj áfa levonás

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. szept. 18, 2008 2:32 pm

Szia BR!

Nem kevés ez az info, hidd el Mazsinak. Sok hibája van az áfa törvénynek és sok értelmezhetetlen része, de ha az autó a VTSZ szerint tehergépkocsi, akkor a törvényben nem találsz olyat, ami tiltaná az áfa levonását (Mazsi egyéb mondatait is figyelembe véve, ezeket nem akarom ismételni). Szóval nyugodtan önreviziózz emiatt.

Üdv. Kata

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

2,5 t feletti teherautó bérleti díj áfa levonás

HozzászólásSzerző: br » pén. szept. 19, 2008 6:30 am

Szia Kata,

jó reggelt! Köszönöm a megerősítést. A "kevés az infó" a törvény(ek) hiányosságaira utal. Elég vicces (vagy inkább siralmas) egy olyan kardinális kérdésben, mint az áfa, ráadásul autók kapcsán (ami ugye csúcs vörös posztó a revizorok szemében) kizárásos alapon dolgozni. Tehát amiről be tudom bizonyítani, hogy nem személyautó (3 törvényből összebogarászva), az valamilyen teherautó; és itt elkezdődik a "milyen teherautó" mizéria. Mert ugye nem minden teherautónak látszó tárgy teherautó, még ha jó nagy, akkor sem:)

A bizonytalankodásom fő oka, hogy anyagi felelősséggel tartozom a könyvelésért, ha elbaltázom, hónapok alatt tudom kifizetni az esetleges bírságot (és ez idő alatt természetesen nem eszem, hogy legyen fedezete a mutatványnak); no ezért törekszem a maximális biztonságra. Tudod, mint a régi hídépítők: átadáskor a híd alá kellett állniuk... Ezt egyébként manapság is be lehetne vezetni, több területen alkalmazva, pl. törvényhozás:)

Eszembe sem jut a fórumozók tudásának megkérdőjelezése, őszinte tisztelettel adózom mindazoknak, akik felkészültek, tapasztaltak; ezt hajlandóak megosztani másokkal és segítenek.

 Üdv.:BR

 

br
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

2,5 t feletti teherautó bérleti díj áfa levonás

HozzászólásSzerző: br » pén. szept. 19, 2008 6:32 am

Szia Mazsi,

mire is gondolsz, amikor azt írod, hogy miért akarok önellenőrizni?

BR

br
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

2,5 t feletti teherautó bérleti díj áfa levonás

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. szept. 19, 2008 6:38 am

Szia BR!

Először is maximálisan egyet értek abban, hogy teljes mértékig a biztos válaszra törekszünk mindannyian, hisz amit mi szúrunk el, azért nekünk kell vállalni a felelősséget, és a bírságok nagysága, nagyobb tételeknél az adóhiányok, valóban úgy tönkre tudnának tenni a megélhetésünket, hogy tán még a "szegényházba" is elmehetnénk. Hozzák kell tenni, hogy néha minden maximális tudásunk és törekvésünk ellenére becsúszhat hiba, hisz emberek vagyunk. De azért jó az ilyen volumenű kérdéseket megbeszélni, és azért jó, ha többen is megerősítenek bennünket abban, amitől esetleg tartunk vagy bizonytalanok vagyunk. Szerintem attól senki nem sértődik meg itt a Fórumon, ha több embertől várod a megerősítő választ, ezzel nem a felkészültségünket vonod kétségbe, mert velünk is előfordult már, hogy helytelen választ adtunk, de akkor itt voltak a többiek és kijavítottak. Ez a jó ebben a Fórumban!

Üdv. Kata 

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

2,5 t feletti teherautó bérleti díj áfa levonás

HozzászólásSzerző: mazsi5 » pén. szept. 19, 2008 7:42 am

Szia BR!   Azt írtad, hogy a VTSZ  az OK, hogy teherautó...  (tehát nem csak a forgalmi alapján teherautó, mert azt tudjuk, hogy van ami forgalmi szerint (kötelező biztosítás, stb.) teherautó, egyébként meg SZJA, stb. szempontjából személyautó.., vagy ott van az oldalkocsis motorkerékpár esete, ami SZJA-ban személyautó..).. tehát a VTSZ a meghatározó az ÁFA szempontjból, aszerint pedig ahogy írod teherautó, akkor annak bérleti díj ÁFÁ-ja a levonási tilalmak között nincs, a többiről már írtam, hogy a továbbiakban meg az vizsgálandó a levonhatósághoz, hogy milyen (ÁFA besorolású) tevékenységhez használnálódna....

A miért akarsz önellenőrizni?   Az Art. rendelkezik az önellenőrzésről, de pár hete azon filózunk, hogy ha valakinek a számla rendelkezésére állt, mely alapján jogszerűen élhetett volna ÁFA levonási jogával a legkorábbi levonási jog megnyílásakor.....  de ha akkor valami nem volt biztos, stb. s az adózó úgy döntött, hogy vár még a levonásba helyezéssel és egy későbbi bevallási időszakba teszi azt be például, akkor ez már olyannak minősül-e, amiről az Art. rendelkezik, hogy nem önellenőrzés, ha a jogmegnyílásakor választásom alapján nem éltem pld-ul a levonhatósággal....

Korábban ÁFA önellenőrzés tekintetében megjelent egy APEH-PM állás foglalás, még a régi ÁFA tv. 36§-ára hivatkozással,  hogy ha a számla akkor nem állt rendelkezésemre, akkor utólag önellenőrzéssel élhetek a korábbi levonhatósági jogommal, de abban sem volt teljesen tiszta, hogy ha én döntöttem úgy előzetesen, hogy á most nem teszem levonásba.....  aztán pár hónap múlva meg úgy döntök, hogy ááá még is csak jobb lenne, ha már akkor levonásba helyeződik....  

Art-ból:

Önellenőrzés
49. § (1) Az önadózás útján megállapított vagy megállapítani elmulasztott adót, adóalapot - az illeték kivételével - és a költségvetési támogatást az adózó helyesbítheti. Ha az adózó az adóhatóság ellenőrzésének megkezdését megelőzően feltárja, hogy az adóalapját, az adót, a költségvetési támogatást nem a jogszabálynak megfelelően állapította meg, vagy bevallása számítási hiba vagy más elírás miatt az adó, költségvetési támogatás alapja, összege tekintetében hibás, bevallását önellenőrzéssel módosíthatja. Nem minősül önellenőrzésnek, ha az adózó bevallását késedelmesen nyújtja be, és késedelmét nem igazolja, vagy igazolási kérelmét az adóhatóság elutasítja. Nincs helye önellenőrzésnek, ha az adózó a törvényben megengedett választási lehetőséggel jogszerűen élt, és ezt az önellenőrzéssel változtatná meg. Az adózó az adókedvezményt utólag önellenőrzéssel érvényesítheti, illetőleg veheti igénybe.


2007/136. Adózási kérdés  az Áfa törvény 36. § (5) bekezdésének és az Art. önellenőrzésre vonatkozó szabályainak összefüggése

/A régi ÁFA tv-ben így szólt a hivatkozott szakasz:

Az adólevonási jog keletkezése
36. § (1) Az adólevonási jog keletkezésének időpontja:
(5) Az adólevonási jog az elévülési időn belül a jog megnyílta utáni bármely későbbi adó-megállapítási időszakban is érvényesíthető a levonási jog megnyílásakor hatályos szabályok alapján. Minden ügylet után áfalevonási joggal csak egyszer lehet élni./

  
Az újban most ilyen rendelkezéssel, hogy elévülési időn belül később, stb.  nem találkozni - vagy csak én nem találom, külön az önellenőrzésről általánoságban az ÁFA tv nem rendelkezik azt mondja, hogy az Art...

 

ADÓ MEGÁLLAPÍTÁSA
153. § (1) Az adót az adófizetésre kötelezett - ha e törvény másként nem rendelkezik - maga állapítja meg (önadózás).
(2) Az önadózás e törvényben nem szabályozott kérdéseiben az Art. rendelkezéseit kell alkalmazni.


Adólevonási jog keletkezése és terjedelme
119. § (1) Az adólevonási jog akkor keletkezik - ha e törvény másként nem rendelkezik -, amikor az előzetesen felszámított adónak [120. §] megfelelő fizetendő adót meg kell állapítani.
(2) Abban az esetben, ha az adó áthárítására jogalapot teremtő ügyletben a termék értékesítőjére, szolgáltatás nyújtójára a 61. § alkalmazandó, az adólevonási jog - ha e törvény másként nem rendelkezik - az adó áthárítására jogalapot teremtő ügylet teljesítésekor keletkezik.
  
     ------   Tehát a kérdés felvetődésének oka:  ha talán már korábban is rendelkezésre álltak, mondjuk a teherautó bérletről szóló számlák a levonási jog megnyílt, de akkor úgy döntött a vállalkozás, hogy most nem él a levonási jogával, majd valamelyik későbbibe beteszi.....  most meg úgy dönt, hogy inkább mégiscsak önellenőrzi a korábbi időszakokat és beteszi eredeti jogosultságú időponttal a levonható ÁFÁ-t...  akkor erre mi a tuti?  Önellenőrzéssel visszamenőleg,  vagy éppen a most aktuális bevallásomba  és kalap-- nincs önellenőrzés.  Ha az önellenőrzésnek az lenne az indoklása, hogy most meggondoltuk magunkat és mégiscsak az eredetileg jogosító időszakba tesszük be levonhatónak  ...    ezt nem biztos, hogy tuti-nak érezném.  ilyesmire gondoltam.   Üdv.  

 

 

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

2,5 t feletti teherautó bérleti díj áfa levonás

HozzászólásSzerző: br » pén. szept. 19, 2008 8:18 am

Szia Mazsi,

ez lenyűgöző volt, nagyon-nagyon köszönöm!

Amikor feltetted a kérdést, az agyam hátsó, homályos részében sejtettem, hogy erre gondolsz, de így összeszedni az indoklást, hát hűha, le a kalappal!

Teljesen igazad van. Beszéltem egy-két kollégával és a könyvvizsgálónkkal, ők is ugyanezt mondják. Úgy tűnik, az "itt a tuti, hol a tuti?" játékban most jól állunk:)

Mégegyszer köszönöm! További jó munkát!

BR

br
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: ÁFA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég