Adófórum

Adózási és számviteli információk

Csomagküldő szolgáltatás

ÁFA

Csomagküldő szolgáltatás

HozzászólásSzerző: BÜTYÖK » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

A következőkben szeretnék segítséget kérni van egy cég aki foglalkozik web áruházzal, vagyis a saját magaelőállított terméket forgalmazza. Nos ha postai uton Norvégiába magánszemélynek értékesít, hogyan kell a számlát kiállítani, áfa-san van a nélkül. Ugyanis olvastam valahol hogy ha nincs VPOP határozat akkor csa áfa-s számlát állíthat ki a cég.
Nagyon szeretném kérni hogy ha van valkinek erre vonatkozó tapasztalata seítsen.
köszönöm: Bütyök
BÜTYÖK

Csomagküldő szolgáltatás

HozzászólásSzerző: vib2 » hétf. júl. 14, 2008 9:02 am

Szia!

Véleményem szerint csak áfásan lehet.

vib2

Csomagküldő szolgáltatás

HozzászólásSzerző: BÜTYÖK » hétf. júl. 14, 2008 9:21 am

Meg tudnád mondani miért lesz áfás ?
BÜTYÖK

Csomagküldő szolgáltatás

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. júl. 14, 2008 9:29 am

Azért, mert nem fér bele egy olyan kategóriába sem, ami lehetővé tenné az áfa mentes számlázást.

Zsuzsa 

kaloczy

Csomagküldő szolgáltatás

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. júl. 14, 2008 10:19 am

Norvégia nem EU tagállam. Az oda küldött áru, ha igazoltan elhagyja  a Közösség területét, exportnak minősül és így áfa-mentes. Áfa 98. §

A posta, futárszolgálat igazoltatja a vámhatósággal a kiléptetés tényét. (Gondolom, mert bevallom, még nem próbáltam.)

aniko.varga2006

Csomagküldő szolgáltatás

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. júl. 14, 2008 10:40 am

Szerintem ez csak akkor áll, ha vámeljárás is közbe van iktatva. 

Én anno az EU előtti korszakból úgy emlékszem, hogy külföldi magánszemély nem kaphatott áfa-mentes számlát.  

Zsuzsa 

kaloczy

Csomagküldő szolgáltatás

HozzászólásSzerző: loncika » hétf. júl. 14, 2008 10:51 am

Igen, nem kaphatott, mert a kiléptetési vámkezelés bizonytalan volt magánszemélyek esetében. De kaphatott kisérőokmányt a felszámitott áfa visszatéritésére, amit a hazautazásakor a határon érvényesitenie kellett és az alapján megkérhette a visszatéritést.
loncika

Csomagküldő szolgáltatás

HozzászólásSzerző: BÜTYÖK » hétf. júl. 14, 2008 10:52 am

Igen engem is az zavar amit Zsuzsa írt, hogy nincs VPOP bevonva, viszont ezen az alapon bárkinek számlázhanék áfa mentesen, vagyis érdemesebb lenne eladni külföldi magánszemélyeknek csomagküldő szolgálaton keresztül, mert igy az előzetes áfa visszaigényelhető lenne, viszont nem számolok fel áfát. Ezért vagyok én is bizonytalan mert ilye engedményt nem igen tesz az APEH, ugyanis ha itt venné meg akkor a határon le kellene igazolni az áru kivitelét és azt nekem visszaküldeni és csak ebben az esetben érvényesíthetem az áfa mentességemet. A gondom továbbra is az hogy ha én egy Norvég magánszemélynek postai uton elküldöm az árút a hozzá kapcsolodó számlában kell-e felszámítanom áfá-t. Bütyök
BÜTYÖK

Csomagküldő szolgáltatás

HozzászólásSzerző: loncika » hétf. júl. 14, 2008 10:55 am

Igen, szerintem is exportnak minősül, de csak ha a szállitmányozó cég kezdeményezi a vámkezeltetést kiléptetéskor is és a vevő országába történő  beérkeztetéskor is.
loncika

Csomagküldő szolgáltatás

HozzászólásSzerző: BÜTYÖK » hétf. júl. 14, 2008 10:57 am

Igen, csak ha én postai uton csomagként adom fel, nem tudom vámkezeltetni, és akkor igy már nem export ? Volt már valakinek hasonló esete.
BÜTYÖK

Következő

Vissza: ÁFA