Adófórum

Adózási és számviteli információk

peresített számla

ÁFA

peresített számla

HozzászólásSzerző: t-email » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Felmerült nálunk egy probléma. Van egy cég nálunk, akinek közértje volt. A régi üzemeltető nem adott le neki minden áruszámlát 2005-ben, és a szállító beperelte a céget (mivel a cég neve szerepelt vevőként). Most született döntés, ki kellett fizetni a 700 ezer forintot a szállítónak. Most tudunk valamit kezdeni ezekkel az áruszámlákkal, ami ráadásul 2005-ös?

Köszönöm a segítséget,

t-email

t-email

peresített számla

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » kedd máj. 06, 2008 2:06 am

Szia t-email! Kicsit bonyolultnak tűnik a cég felállása, de ha jól értem , akkor a mostani és korábban is meglévő cég kiadta üzemeltetésre a közértet, de a szállítói számlát a cégnek kellett volna 2005-ben elszámolni, ez most derült ki és ki kellett fizetni. Azért érdekes a kérdés, mert 2005-ben nem hiányzott, hogyan számolt el az üzemeltető a cég felé , a cég nevére szólt a kimenő számla is és a bejövő is (amikor visszadata leltár?). Ha jól értem elszámolási gond volt. Elszámolhatod a 2005.évi számlát, a határozat alapján a céget terheli, az áfa szempontjából mivel szállítói számla, előzetesen levonható elkésett számlának minősíthető. Persze nem tudom mikor kezdődött a ügy, mikor tudta meg a cég, hogy a számla meg van és ki döntött , a bíróség vagy a cég úgy hogy ki kell fizetni. Üdv: Márti
viragmarta60

peresített számla

HozzászólásSzerző: t-email » kedd máj. 06, 2008 6:43 am

Szia Márta!

A helyzet az volt náluk, hogy az üzemeltető lelépett, de úgy, hogy kipakolta a teljes közértet. Ezzel kapcsolatban most külön bírósági per van a cég és az üzemeltető között.

A 2005-ös számlával kapcsolatos perben most hoztak ítéletet, a bíróság hozta azt a döntést, hogy ki kell fizetni a számla értékét.

Ezt én hogyan tudom lekönyvelni, ebben tudsz segíteni? Simán, vagy van valami "specialitása"?

Köszönöm a segítségedet!

t-email

t-email

peresített számla

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » kedd máj. 06, 2008 9:25 am

Szia! Mivel a számlát elvileg 2005.évben meg kellett volna kapnotok, de igazolja a bírósági határozat, hogy nem volt tudomásotok róla , ezért simán lekönyvelheted elkésett számlának áfa szempontjából, viszont eredmény szempontjából meg kell nézni mekkora különbözetet jelentet a 2005.évre vonatkozóan és annak függvényében az eredmény vonzatát is rendezni kell, ha lesz egyáltalán különbség, mert a  bevétel oldala is szerintem adott már , gondolom a pert tárgyát, összegét a leltár különbözet miatt már benyújtottátok, logikusnak úgy tűnik, hogy kiszámláztátok a követeléseteket is. Üdv: Márti
viragmarta60

Vissza: ÁFA