Adófórum

Adózási és számviteli információk

Fordított áfás bejövő számla továbbszámlázása

ÁFA

Fordított áfás bejövő számla továbbszámlázása

HozzászólásSzerző: andrejsevcsenko » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Milyen áfa kulccsal kell kiállítani a számlát, ha egy fordított áfás szolgáltatást számlázunk tovább, ugyanolyan összegben, ahogy kaptuk? Alapesetben a társaság 20%-os áfa kulccsal állítja ki a számláit. Kiállíthatjuk-e a számlát áfa nélkül, lévén ellenkező esetben "csak" megfizetjük az áfát, anélkül, hogy a bejövőét le tudtuk volna vonni?

Válaszaitokat előre is nagyon köszönöm.                                                                           

Üdvözlettel,                                                                                                                                  Andrej

andrejsevcsenko
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Fordított áfás bejövő számla továbbszámlázása

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. ápr. 11, 2008 9:53 am

Szia Andrej!  Nem tudom milyen továbbszámlázásra gondolsz, ha arra, hogy azt az adott szolgáltatást, Ti vállaltátok fel, s egy alvállalkozóval végeztettétek el, akkor az eredeti megrendelő felé ti is fordítottan állítjátok ki a számlát, ha az a szolgáltatás a fordítottba tartozik és a megrendelő a fordított ÁFÁ-nak lehet alanya.  Ha ti valami olyan dolgot vállaltatok fel a megrendelőtől, ami egyébként nem fordítottan ÁFÁ-s, de ti vettetek igénybe ehhez a tevékenységhez olyan szolgáltatást, ami alapján fordított ÁFÁ-s számlá-t kaptatok, akkor Ti nem azt számlázzátok tovább???,  hanem azt a szolgáltatást számlázzátok ki, amit felvállaltatok, s ha az nem fordított, akkor egyenes ÁFÁ-san számláztok.  (attól függetlenül, hogy ti vettetek igénybe fordított ÁFÁ-s szolgáltatást annak teljesítéséhez)  

Ha Ti fordított ÁFÁ-s számlát kaptatok, akkor annak ÁFÁ-ját kiszámoljátok és fizetendőként beállítjátok, ha ezt a szolgáltatást Áfa köteles tevékenységhez vettétek igénybe és egyébként ÁFA levonásra jogosult vállalkozás vagytok, akkor a fordított ÁFÁ-san kapott számla ÁFÁ-ja egyszerre  fizetendő és levonható is egyben.  

Üdv. 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Fordított áfás bejövő számla továbbszámlázása

HozzászólásSzerző: szegezdi » pén. ápr. 11, 2008 10:35 am

Szia Andrej!
Ha jól látom, van egy fordított áfás szolgáltatás, és ezt szeretnéd kiszámlázni. Kimenő számla esetén, ha a vevő áfa adóalany (és erről nyilatkozik Neked), akkor fordított áfásan kell kiállítani neki a számlát erről a szolgáltatásról. Ha nem áfa körös, akkor sima áfásan (20%-akl) kell a számlát kiállítani.

Választási lehetőséged nincs, és ez NEM függ attól, hogy neked a bejövő számlád sima, vagy fordított áfás, ez csak a vevődtől függ (meg persze a kiszámlázott szolgáltatástól, hogy azt fordított áfás-e)!


Egyébként, ha 20%-kal kiállítod a számlát, akkor a vevőd neked a bruttó összeget adja, Te meg befizeted az áfát, marad nálad a nettó. Ha meg fordított áfás számlát állítasz ki (ha a vevő olyan, hogy lehet neki!!), akkor meg kapásból csak a nettót kapod meg. Végeredményben ugyanott vagyunk :-))

 

Üdv,

Anna.

szegezdi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Fordított áfás bejövő számla továbbszámlázása

HozzászólásSzerző: andulka » pén. ápr. 11, 2008 10:37 am

Szia!

 

Ha fordított ÁFÁ-s szolgáltatást vesztek igénybe, az azt jelenti, hogy a számlát ÁFA nélkül kapjátok, nektek kell egyrészt befizetni másrészt levonni (a bevallásban) azt.

A közvetített szolgáltatás ugyanúgy fordított ÁFÁ-s, tehát itt ti lesztek a számla kiállítója, ÁFA nélkül kell a számlát kiállítanotok. Ezzel kapcsolatban nem kell nektek ÁFÁ-t bevallani. Azt majd az fogja (befizetni és visszaigényelni) aki a számlát kapja.

 

Arra figyeljetek, hogy a számlára rá kell írni: "közvetített szolgáltatást tartalmaz".

 

Üdv. Andi

andulka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Fordított áfás bejövő számla továbbszámlázása

HozzászólásSzerző: andrejsevcsenko » pén. ápr. 11, 2008 11:07 am

Sziasztok!

Nagyon köszönöm a gyors válaszadást. Azzal tisztában vagyok, hogy a bejövő számla áfáját levonhatóként és fieztendőként is be kell állítani a bevallásba. És most már az is leesett, hogy a cég akkor sem jár rosszabbul, ha ő áfásan számlázza tovább, mert hiszen a vevő azt megfizeti neki.

Köszönöm

Andrej

andrejsevcsenko
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Fordított áfás bejövő számla továbbszámlázása

HozzászólásSzerző: Őstatu » pén. ápr. 11, 2008 11:09 am

Szia!

Sok minden nyitott, pl. milyen fordított adózás van jelen esetben:

- ha külföldi partnertől fordított áfás szolgáltatásról szól a számla, és a teljesítés helye Mo.: a szolgáltatás áfamértékétől függ, általában 20%. Lehet, hogy járulékos áfaként beépül egy másik szolgáltatásba (áfa 70.§.)

- ha külföldi partnertől fordított áfás szolgáltatásról szól a számla, és a teljesítés helye nem Mo.: a szolgáltatást fordított adózással számlázzátok tovább.

- ha magyar féltől kaptátok a számlát, de az az áfatv 70.§. alapján egy másik főszolgáltatásnak járulékos része:  a főszolgáltatás áfakulcsával számláztok.

- ha magyar féltől kaptátok a számlátl, és azt minden további nélkül továbbszámlázzátok: ld. anduljka válaszát. 

Üdv,

Andrij Voronyin 

Őstatu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am


Vissza: ÁFA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég