Adófórum

Adózási és számviteli információk

2007.évi Áfa bevallás önellenőrzése

ÁFA

2007.évi Áfa bevallás önellenőrzése

HozzászólásSzerző: pseniko » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Gondom van. Utód könyvelőként áfá-t kell ellenőriznem.

ÁFA körös egyéni vállalkozó közösségi adószámmal 2007-ben csak Ausztriában végzett anyagmozgatási és takarítási munkát. ÁFA bevallást kellett neki beadni, melyben ezt a szolg-t csak a 91-es sorba (nem belf.teljesítésü szolgáltatások ellenértékét) kellett beírni.

A 92.sorba is be kell írni?     Azért kérdezem, mert zártvégű pü-i lízing keretében vettek tehergépjárművet, és felvilágosítottatok itt az adófórumon, hogy csak akkor lehet visszaigényelni, ha a 4 mill. bev.küszöböt eléri. És csak akkor számít a közösségi szolg.,ha 92.sorba benn van.:

Ebben a sorban a 91. sorban szereplő, az áfa-törvény területi hatályán kívül teljesítettnek minősülő szolgáltatásnyújtások összegéből a külföldön teljesített nemzetközi közlekedés, és a 15/A. §-ban meghatározott, Közösségen belüli, de nem belföldön teljesített szolgáltatásnyújtások adó nélküli ellenértékét kell feltüntetni. Ez az összeg az áfa-törvény 48. § (4) bekezdés a.) pontja szerint számításba vételre kerül az adó-visszaigénylés 4 millió forintos összeghatárának számítása során. Mivel az itt szereplő ellenérték az áfa törvény területi hatályán kívül teljesített szolgáltatás ellenértéke, ezért az a bevallás érdemi részében nem szerepelhet.

Az ÁFA tv azt mondja a visszaigénylésre, hogy akkor teljesíti az adóvisszatér. kérelmet, ha az össesített adóalapja - nemz.teherközl. és személyszáll, valamint a 15§A ban meghatározott szolgnyújtás esetén, ideértve a más tagállamban vagy 3. ország területén telj. szolg-nyújt adó nélk. ellenértékét is - meghaladja az alanyi ment. értékhatárt.

A kitöltési lényegében csak nemz.teher és személyszáll-ról beszél, hogy azokat kell beírni a 92-be.

Hova tudom beírni, hogy vissza is tudja igényelni a tgk áfá-t.

Enci

 

pseniko
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

2007.évi Áfa bevallás önellenőrzése

HozzászólásSzerző: esemesopis » hétf. márc. 31, 2008 6:23 pm

Szia!

Ha jól értettem a kérdésedet akkor:

A külföldön végzett szolgáltatás összegét (eFt-ban) a 91 sorba írod be. A 92 sorba nem írsz semmit, mert abba csak a nemzetközi fuvarozás, személyszállítás és a továbbszámlázott tagállambeli szolgáltatás összegét írnád (de itt erről szó sincs)

A tgk áfája zártvégű pügyi lízingnél egyösszegben levonható mert a birtokbavételkor megkapta az egyösszegű számlát. Ugye?? Ha meghaladta a bevétele a 4mFt akkor azt x be nyomtatványon. De tárgyi eszköz beszerzésekor ha túllépi a 200.000 Ft -os küszöböt, akkor is megnyílik a visszaigénylési jogcím.

esemesopis
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

2007.évi Áfa bevallás önellenőrzése

HozzászólásSzerző: esemesopis » hétf. márc. 31, 2008 6:35 pm

0765 kitöltő:

Tárgyi eszközre, v tárgyi eszközként elszámolt beszerzésre jutó levonható előzetesen felszámított áfa göngyölített összege legalább 200 eFt-tal meghaladja az uezen időszakben fizetendő adó göngyölített összegét, feltéve, ha kiegyenlíti, ekkor megnyílik a visszaigénylési jogcím.

esemesopis
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am


Vissza: ÁFA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 2 vendég