Adófórum

Adózási és számviteli információk

S.O.S. alanyi mentes vagy ÁFAkörös

ÁFA

HozzászólásSzerző: ildibf » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

S.O.S. segítséget várok:Férjem vállalkozói igazolványt kért, és véletlenül az ÁFÁ-val kapcsolatban az általános szabályokat jelölte be az alanyi mentes helyett. Ez tegnap történt, és most derült ki. Szerintetek mit lehetne ilyenkor tenni? Az adószámát már biztos megképezték, a váll.igazolványt keddre igérte az okmányiroda.

Köszönettel: Ildi

ildibf

HozzászólásSzerző: HIDNA » pén. márc. 28, 2008 6:43 pm

Én nem látok már módot a javításra, de ha ebben az évben nem haladja meg az alanyi mentes értékhatár időarányos részét, követrkező évre, dec.31-ig kérheti az alanyi mentes státuszt.

Klári

HIDNA

HozzászólásSzerző: esemesopis » pén. márc. 28, 2008 6:46 pm

Szia Ildi!

Szerintem próbáljátok meg adatmódosítón beadni azonnal a javítást. Vagy telefonon érdeklődni az Apeh-nél. Bár az is lehetséges, hogy csak 12.31.-ig Áfá-nak kell lennetek, és utána térhettek át az alanyi mentesre.

esemesopis

HozzászólásSzerző: adotanacs » pén. márc. 28, 2008 8:34 pm

Szia Ildi! Nem tudtál azonnal visszamenni az okmányirodába? Ha keddre igérték, hátha csak hétfőn fognak hozzá. Reggel rögtön kérdezzél rá telefonon. Adatmódosítót  beadni nem lehet az APEH felé 2008-ra ÁFA miatt.Üdv. Ani   

adotanacs

HozzászólásSzerző: ildibf » pén. márc. 28, 2008 8:35 pm

Milyen adatmódosítóra gondolsz?

Szerintetek vissza lehetne adni az adószámot, és újat lehetne kérni ugyanarra a tevékenységre?

Ildi

ildibf

HozzászólásSzerző: junesza » szomb. márc. 29, 2008 11:27 am

Szia!

Nekem is járt így egy ügyfelem, de nem lehetett már mit tenni. Azt mondta az APEH, hogy majd csak a következő évre tud változtatni. Üdv: Szabi 

junesza

HozzászólásSzerző: Jeszyné » szomb. márc. 29, 2008 12:23 pm

Szia!

Ha nagyon nem jó neked idénre, hogy áfás leszel akkor van egy ötletem, de azért várom a véleményeket róla:

visszaadod az áfás váll. igazolványt és vagyis megszünsz mint egyéni vállalkozó és utána ujra kiváltod és odafigyelsz hogy mentes legyél.

Én 2 éve ezt már megcsináltam egy vállalkozónál, igaz forditva.Mentes volt, de áfás akart lenni év közben mert nagy értékü tárgyi eszközt szeretett volna venni tevékenység módositás miatt.

Ha azóta alapvetően nem változtak a szabályok akkor járható ut ez.

Jesziné 

Jeszyné

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szomb. márc. 29, 2008 12:37 pm

Sziasztok!

Ugyanerre gondoltam, szerintem semmi nem tiltja, hogy akár a két napos válllakozásomat megszüntessem, és néhány nap múlva újat indítsak. Azonban át kell gondolni, megéri-e!

Az első vállról is a bejelentéseknek (APEH, Önkorm. OEP stb)eleget kell tenni, záró bevallásokat elkészíteni, az újjal a bejelentéseket ismét eljátszani.Lényegesen több adminisztráció.A második vállalkozás már nem minősül kezdőnek, tehát nem mentesül a jöv.minimum, elvárt adó alól, nem alkalmazhatja a kezdő váll-ra vonatkozó szabályt, miszerint a tevékenységét kezdő a megelőző 36 hónapban beszerzett eszközöket stb. elszámolhatja.

Ha viszont áfás leszel, nyilván a szolgáltatásodért is ennyivel többet fogsz kérni.

Üdv:Nelly

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: Pikikee » szomb. márc. 29, 2008 8:14 pm

Szia Ildi !

Az egyik ismerösöm is így járt. Addig lehet rajta változtatni amig az okmányiroda meg nem kéri az adószámot.

Ezért hétfőn reggel gyorsan szaladj vagy telefonálj be nekik , hogy alanyi mentes szeretne lenni a férjed.  Ha szerencséd van akkor még nem áltak neki az ügyintézésnek, ha nem , hát-hát akkor nekem sincs jobb ötletem. Erre az évre sajnos Áfás lesz :(

Üdv: Ildi  

Pikikee

HozzászólásSzerző: hordos » hétf. márc. 31, 2008 3:27 am

Szia! Ha megkapta a vállalkozóit, akkor csak egy lehetőség van megszünteti és újra kiváltja, ha nem kapta meg csak kérte , akkor az okmányiroda tud még módosítani, ha akar ilyen rövid határidőnél. Nekem is volt egy ilyen esetem, de ott amikor kézhez kapta, akkor derült ki és visszadata, majd kért egy újat. hordos
hordos

Vissza: ÁFA