Adófórum

Adózási és számviteli információk

Határozott idejű elszámolás ÁFA

ÁFA

HozzászólásSzerző: BaraMa » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Az utóbbi hetekben "számla-visszaküldési inváziót" tapasztalok a társaságoknál.

Az új ÁFA tv. 58.§-ra hivatkozva küldik vissza a számlákat azzal a megjegyzéssel, hogy kérik, hogy a teljesítési idő egyezzen meg a fizetési határidő dátumával.

Ha a partnerek között a szerződésben az szerepel, hogy hetente, vagy havonta, vagy negyedévente számolnak el - véleményetek szerint minden esetben HATÁROZOTT IDEJŰ ELSZÁMOLÁS-ról beszélünk?

Példa:

- fuvarozó társaság minden hónap végén a futott km után számláz

- állatorvos minden hónapban a kezelt állatok db számának megfelelő díjazást számlázza

- a villanyszerelő minden hónap utolsó napján helyszíni szemle alapján adja át a fővállalkozónak az elvégzett munkákat és készültségi fok alapján készíti el a számláját

- a bérkeltetésre vállalkozó minden hónapban a kikelt naposcsibék db száma alapján állítja ki a számláját

és még sorolhatnám.

Várom véleményeteket!

Üdvözlettel

BaraMa

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. márc. 26, 2008 6:18 pm

Szia BaraMa!

Én a következők alapján próbáltam meg rendet tenni az agyamban:

A határozott idejű elszámolás folyamatos rendelkezésre állást feltételez és nem mérhető a naponkénti teljesítés (például könyvelés) Itt teljesítés ideje =a fizetési határidővel.

A másik esetben pedig konkrét teljesítések,vannak amelyek például a fuvarlevéllel alátámasztottak. Itt a számlán minden teljesítés fel van sorolva, ez a gyűjtőszámla,ahol a teljesítés időpontja az adott időszak (ez a bevallási gyakoriságtól függ!) utolsó mérhető teljesítése.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. márc. 26, 2008 6:28 pm

folytatás: a példáidnál maradva:

Ha a fuvarozó egy összegben számláz a futott km alapján hó végén vagy akkor is megkapja a havi összeget, ha csak rendelkezésre áll, akkor határozott idejűnek mondanám, ha tételesen számlás a tényleges teljesítéseket felsorolva - akkor gyűjtőszámla szerintem és az ut. telj.napja a teljesítés napja, ami nem feltétlenül azonos a hó, n.év utolsó napjával. A villanyszerelőt is így próbálnám megítélni - a másik kettő esetében szerintem csak konkrétan mérhető eredmény van - ezért nem tenném folyamatos teljesítésbe.

ÜDv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: BaraMa » szer. márc. 26, 2008 6:31 pm

Szia Zsuzsa!

Én is úgy gondoltam, hogy ha van teljesítmény, valami mérhető és elszámolható egység, ami a számlázás alapja, akkor a teljesítési idő az, amellyel bezárólag  elszámoltak a felek. (példámnál maradva - 2008.02.01-2008.02.29-ig kezelt állatok db száma, vagy kikelt naposcsibék db száma)

Ekkor a számla teljesítési ideje az elszámolás napja, tehát 2008.02.29-e. A fizetési határidő pedig a szerződésben rögzített nap.

Határozott idejű elszámolású számlaként az olyan szolgáltatásokat soroltam be eddig,mint a könyvelés, könyvvizsgálat, gazdasági szakértés, átalánydíjas karbantartás, készenléti és ügyeleti díj.  - amikhez nem társul számolható teljesítés.

De a számlák csak jönnek vissza sorra - és nem tudunk mire hivatkozni, mert a törvény magyarázatokban csak pld. a könyvelés és átalánydíjas karbantartás szerepel.

Kértem írásban állásfoglalást az adóhivataltól - de még nincs válasz.

Köszönöm a véleményt! Megerősítetted az álláspontomat. 

BaraMa

HozzászólásSzerző: BaraMa » szer. márc. 26, 2008 6:36 pm

A fuvarozásnál csak akkor lehet gyűjtőszámla, ha ebben írásban megállapodtak. Ha van megállapodás - ott a teljesítési idő egyértelmű.

A fuvarozó konkrét megrendelések alapján  - hetente egyszer számol el futott km alapján. Nincs fix díjas készenlét, ügyelet, rendelkezésre állás.

Én ezt sem sorolnám a fentiek alapján a határozott idejű elszámoláshoz, hanem teljesítéshez kötött elszámolási naphoz. 

BaraMa

HozzászólásSzerző: esemesopis » szer. márc. 26, 2008 7:09 pm

Szia BaraMa!

Én az elmúlt héten beszéltem az Apeh illetékesével egy olyan vállalkozóm ügyében aki fuvarozást végez - konkrétan újságot terít, naponta a számlát pedig csak hó végén állítja ki az összes szállításról - a céggel a szerződésben gyűjtő- számla kiállításában állapodtak meg.

Az Apeh pedig azt mondta, hogy nem gyűjtő számlát kell kiállítani, mivel határozott időnként számláz a cégnek ezért az 58 §-t alkalmazva kell eljárni. Telj.idő= Fizetési hat.idő.

Ennél a konkrét vállalkozónál a fizetési hat. idő 60 nap..

Direkt rákérdeztem, hogy biztosan .. Határozottan állította, hogy az 58§-t kell alkalmazni.. 

Véleményem szerint az adóhatóság alapnak a folyamatos teljesítésnél a telj.idő= Fiz.hat.időt veszi.

Üdv: Emese

esemesopis

HozzászólásSzerző: BaraMa » szer. márc. 26, 2008 7:25 pm

Szia Emese!

A te esetedben még hajlok is a határozott idejű elszámolásra - mivel azt írtad, hogy NAPONTA teríti az újságot - tehát folyamatosan végzi a munkát.

Az én fuvarozóm pedig egy keretszerződés alapján - tényleges fuvar-megrendelés alapján fuvaroz. Van olyan, hogy hetente egyszer, van olyan hogy havonta csak kétszer. De a szerződés alapján hetente számolnak el a futott km alapján.

Azt hiszem - erre vonatkozóan is kellene egy részletesebb "TÁJÉKOZTATÓ" az APEH honlapon.

Most már teljesen keveredik a gyűjtőszámla és a határozott idejű elszámolás.

BaraMa

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. márc. 26, 2008 7:42 pm

Sziasztok!

Egy hírlevélben ezt kaptam:

Az elmúlt években megszokott „folyamatos teljesítés” fogalma eltűnt az új áfa törvényből, helyette „… a meghatározott időre szóló elszámolás…” (Áfa tv. 58.§(1)) fogalom jelent meg termékértékesítés, szolgáltatás nyújtás esetén. Ilyenkor a teljesítés az ellenérték megtérítésének esedékességével azonos.
További segítő magyarázatot az Art. 178.§-a ad, amely szerint „Folyamatos teljesítésűnek az a szerződés vagy egyéb jogügylet minősül, amelyet legalább hat hónap időtartamra kötöttek meg, vagy jött létre, és amely alapján kéthavonta legalább egyszer teljesítés történik.”

Ez azt jelenti, hogy ha egy hat hónapnál hosszabb időtartamra szóló szerződésre teljesítés (számlázás) legalább kéthavonta történik, akkor azt folyamatos teljesítésűnek kell tekinteni, azaz az alábbi módon kell a számlát kiállítani 2008-ban.

Először is van egy tényleges teljesítési dátum, amikor is a törvény szerint az ügylet tényállás szerint megvalósult, hogy a törvény új szóhasználatával éljünk. Ez a teljesítési jegyzőkönyv dátuma például, amit ha nem csatolnak a számlához, akkor a számlán fel kell tüntetni, hiszen számvitelileg ez a dátum lesz a meghatározó.

Az Áfa. tv. előírásának alkalmazása esetén az áfa kötelezettség pedig nem ehhez a dátumhoz kapcsolódik, hanem a fizetési határidővel megegyező teljesítési dátumhoz.
Vigyázni kell a számla fejlécén lévő dátumok kitöltésénél, mert a kiállítás dátumának a tényleges teljesítést követő 15 napon belülinek kell lennie, a teljesítési idő és az esedékesség idejének pedig meg kell egyeznie az alábbi példa szerint:

Fizetési mód        Teljesítés időpontja         Számla kelte           Esedékesség
átutalás                     2008. 04. 05.                 2008. 03. 26.            2008. 04. 05.

Számviteli elsz. dátuma: 2008. 02. 23.

Egy esetleges áfa ellenőrzésnél a dátumok hibás feltüntetése miatt a számlák kiemelésre kerülhetnek. Ez mindkét esetre vonatkozik, mikor mi állítjuk ki a számlát, és amikor ilyeneket fogadunk be. Tehát jól nézzük meg az ilyen jellegű befogadott átutalásos számlákat, gondosan ellenőrizzük amiket befogadunk, s ha nem szabályos küldjük vissza. Az adóhatóság méltányosságot fog gyakorolni ígérete szerint az erre az időszakra irányuló ellenőrzésekkel kapcsolatosan megállapított bírságok megállapításánál.

Mit is jelent ez az áfa fizetésénél, amikor átcsúszik a következő hónapra az esedékesség (teljesítési idő)?
A számlát kiállítónak a fizetendőbe csak a következő hónapra kell beállítania, de ugyanígy a befogadó is csak arra az időszakra helyezheti levonásba. A számla áfatartalmát.

garbo50

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. márc. 26, 2008 7:56 pm

A fuvarra vonatkozóan egy ilyen "véleményem" is van:

Társaságunk többek között foglalkozik fuvarozási feladatok ellátásával is. Egész hónapban fuvarozunk, és csak a hónap végén számolunk el a teljesítménnyel, akkor a hónapot kell-e elszámolási időszaknak tekinteni, melyből az következik, hogy a számlán a telejsítési időpont meg egyezik a fizetési határidővel? Ugyanez a kérdés vonatkozik arra is, ha munkagépet bérlek vagy adok bérbe és csak hó végén számolunk el. (kezelőszemélyzettel vagy a nélkül).

Sajnos mindekinek más az álláspontja ezzel kapcsolatban.

Válasz: (2008.03.11)

Ha a fuvarozási szerződésben a fuvardíjat nem átalánydíjként, hanem pl. a ténylegesen futott kilométer alapján határozták meg (utólagos elszámolás), akkor a számlát az áfa törvény 58. §-a alapján kell kiállítani, vagyis a teljesítés időpontja az ellenérték megtérítésének esedékessége, amelyre az elszámolás vonatkozik.
Ugyanez érvényes a munkagép bérbeadásnál is, ha nem havi átalánydíjat állapítanak meg, hanem pl. napidíj alkalmazása esetén utólag számolják el a ténylegesen bérbe adott napokra vonatkozó díjat.

P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: erzsi50 » csüt. márc. 27, 2008 7:14 am

Szia Garbo50!

Teljes mértékben egyet rtek veled, de én is kérdeznék.

Ha nincs teljesítési jegyzőkönyv ( és szerintem 90%-ban nincs, ) akkor a számlára hova írjuk a tényleges teljesítés idejét, hogy szembetűnő helyen legyen a számviteli elszámoláshoz???

Szerintem ismét megszületett egy törvény, mely következményét nem gondolták át- mármint azt, hogy a számlának két sor teljesítési időt kellett volna írni: áfa és számviteli tv. szerinti

Szia: Erzsi

erzsi50

Következő

Vissza: ÁFA