Adófórum

Adózási és számviteli információk

fordított áfa istálló etető technológia

ÁFA

fordított áfa istálló etető technológia

HozzászólásSzerző: mgrt1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!  Cégünk egy istállót felújít, mint sertés fiaztatót. A felújítás tartalmazza a LAGUNA (hígtrágya elhelyezés) építési munkáit, a LAGUNA szerelést, műanyag taposórács technikai szerelését, az épület felújítását, tetőszigetelés, nyílászáró beépítését, hő és vízszigetelő burkolást, hűtőrendszer-, ventilláció-, gázüzemű fűtők, hő-légfúvók , gázüzemű kazánok beépítését, valamint a kocák számára a fiaztató kutricák beépítését, a stabil etetőtechnológia, és itatástechnológia beépítését. A beruházás építési engedélyköteles, megvalósítás határideje 2008. április 15-e. Kérdésem, hogy a kocák számára a fiaztató kutricák beépítése, a stabil etetőtechnológia, és itatástechnológia beépítése (ugyanazon vállalkozási szerződés keretében, mint az épület felújítás) a fővállalkozó által kiszámlázva a fordított adózás hatálya alá tartozik, vagy az általános szabályok vonatkoznak rá? A fővállalkozó természetesen alvállalkozókkal dolgozik. A fiaztató kutricák beépítését, a stabil etetéstechnológia és itatástechnológia beépítését egy alvállalkozó végzi, Ő hogyan számlázza ki a fővállalkozónak?- fordított vagy ÁFÁ-s? A fenti beruházás valósul meg egy másik épületen is, de annak a munkakezdése 2008. március-április, a befejezési határidő 2008. 06.30- erre milyen ÁFA szabályok érvényesek? A beruházás másik része hígtrágya tároló tartály építése, amely tartalmazza:
 • A hígtrágya tároló tartály alapozási munkáit
 • Hígtrágya tároló műanyag csöves trágya elvezetés
 • Átemelő akna építési munkái a hígtrágya tárolóhoz
 • A hígtrágya tároló gépészeti technológia szerelést
 A hígtrágya tároló gépészeti technológia részei:
 • Sima falú SST trágya tároló
 • Merülő búvár-keverőmű
 • Kiemelő berendezés
 • Munkakosár
 • Búvárszivattyú
 • Töltővezeték
 • Töltő és ürítő csővezeték a tároló fal felett stb
 Ennél a hígtrágya tárolónál  a gépészeti technológia fordított adózás alá esik, vagy az általános szabályok vonatkoznak rá az ÁFÁ-ban??    

Előre is köszönöm a válaszokat!

  Zsó!
mgrt1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

fordított áfa istálló etető technológia

HozzászólásSzerző: BaraMa » szer. márc. 26, 2008 5:38 pm

Azt írod, hogy építési engedély-köteles az istálló felújítása. Tehát az épületen végzett felújítás 2008.01.01-től fordított ÁFA alá esik. (05.01. után is)

A technológia amit beszereltek - kutrica, etető, itató - az ingatlannal közvetlen kapcsolatba kerül- épületgépészeti kategória -fordított ÁFÁ-s.

Ha  az alvállalkozók

a, a technológiai berendezéseket eladására kötöttek szerződést - beszereléssel együtt - akkor a főtevékenység az áruértékesítés - egyenesen adózik.

b, a technológiai beszerelésre vállalkoztak csak - anyag nélkül - akkor építési engedélyköteles tevékenység egy részfolyamatát végzik - fordított ÁFÁ-san kell számlázniuk.

 A hígtrágya tároló építése szintén engedélyhez kötött - a vállalkozó az építésre vállalkozott - fordított ÁFÁ-s. Az mindegy, hogy anyaggal, vagy anyag nélkül. A fő tevékenysége a hítrágya tároló építése - mint szolgáltatás.

Ha ehhez alvállalkozókat vesz igénybe, akkor az építőipari szolgáltatások, amiket felsoroltál - engedélyhez kötött építőipari szolgáltatáshoz kapcsolódnak - fordítottan ÁFÁ-sak.

Ha a tároló gépészeti technológiáját számlázza le egy társaság - az sima ÁFÁ-s ügylet.

A technológiai berendezésekkel kapcsolatban kértem írásban állásfoglalást az APEH-tól. Ha megérkezik - szívesen továbbítom.

Üdv!

 

BaraMa
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

fordított áfa istálló etető technológia

HozzászólásSzerző: mgrt1 » szer. máj. 14, 2008 5:20 am

Szia BaraMa!

 

Köszönöm az állásfoglalást, sokat segített!!!!!

 

mgrt1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am


Vissza: ÁFA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég

cron