Szia János!
Kérlek, ha Te is úgy véled, zárd le ezt a kérdést, mert ez már régesrég nem arról szól, hogy az általad felvetett problémára megoldást találjunk.
Nagyon nem szép, hogy idáig fajultak a dolgok. És ez nem a "törzstagok" hibája.
Üdv. Kata
Szia János!
Kérlek, ha Te is úgy véled, zárd le ezt a kérdést, mert ez már régesrég nem arról szól, hogy az általad felvetett problémára megoldást találjunk.
Nagyon nem szép, hogy idáig fajultak a dolgok. És ez nem a "törzstagok" hibája.
Üdv. Kata
Kedves Zsuzsa!
Szívesen szántam Rád az időmből ennyit. Ha kell, még ennél többet is szánok az időmből szívesen. Ui., ha a legcsekélyebb reményét látom annak, hogy legalább mások okulhatnak a mi párbeszédünkből, akkor nem méricskélem az időmet, amint most sem – bár Te, a magad részéről, lezártnak tekinted e fórumon a témát. Azonban én – még - nem.
Véleményem szerint, azt e fórumon, mindenki láthatja, akit érdekel – akarod vagy sem -, hogy igaz volt a #62 bejegyzésem első mondatában megfogalmazott alaptételem. Nézetem szerint: A TOP10-hez fűzött lojalitásod alaposan elhomályosítja látásodat, lerontja a velem szemben oly bőszen gyakorolt „kitűnő” stílusérzékedet, annullálja tárgyilagosságodat. Hiszen Te, aki a jó stílus felkent papjának, bátornak és tárgyilagosnak látod magad, a validitas, alis Böbe (TOP2), avagy a Napraforgó (TOP18) - általam eléd idézett -, felém irányult magatartásáról és stílusáról mélyen hallgattál, az afférunkról állást foglalni nem mertél – viszont kéretlenül beleavatkoztál az ügyünkbe, mint egy JEANNE D'ARC.
A korábbi #62 válaszomat inspiráló #60-as bejegyzésedre, melyben gyermekeid nevelését állítod példaként elém, elmondanám: Az a véleményem, hogy gyermekeid nevelése során, ne mutass ilyen példát, mert a rossz példa ragadós – főképp a gyermekekre van rossz hatással. (Tudom nekem is vannak gyermekeim. Én is neveltem őket – ma már felnőtt emberek.)
A véleményem az: Nem elég, ha csak a megfelelő stílusra neveled őket (avagy fórumtársaidat, ha már engem „nevelgetni, kioktatni” akarsz – Te, mint VD62 szakértő), hanem legalább annyira fontos arra is ráirányítani a figyelmüket, hogy legyenek egyenesek és bátran álljanak ki mind a maguk, mind a mások igazáért. És hogy ne alkudjanak meg olyan helyzetekben, amikor valótlan vagy igaztalan dolgokat tapasztalnak. Hogy egy egyszerű példával éljek: gyermekeid ne menjenek el amellett, ha mondjuk a tanítónéni azt mondja 23=27, pusztán félelemből, a tekintéllyel szembeni megalkuvásból. Mondják meg bátran – persze megfelelő stílusban; mondjuk így – hogy: „De hát Kedves Tecanéni, a múltkor azt tetszett tanítani nekünk, hogy a hatványozás ismételt szorzás, ahányszor a kitevő azt mutatja, így a 23=2*2*2, a szorzás meg ismételt összeadás, s ezért 2*2=2+2=4 és 4*2=4+4=8. Tehát a 23=27 tévedés – nem? Talán el tetszett téveszteni.” Mellesleg egy jó tanár az ilyent nem szívhatja mellre, nem tekintheti gúnyos kioktatásnak – egyes fórumosokkal szemben. Én még az egyetemi éveim alatt is ezt tapasztaltam a „nagy” és főleg „bölcs” tanároktól.
Ha ugyanis – véleményem szerint - gyermekeidet nem neveled bátor, de tisztességes kiállásra, a maguk és mások védelmében – no persze igaz alapon, akkor ők is, a „tekintélyekkel” szemben a fülüket-farkukat behúzó, folyton meghunyászkodó emberek táborát fogják gyarapítani, és ez sem nekik, sem a társadalomnak nem lesz jó – no és Neked sem.
Tény: A gulágra, vagy a koncentrációs táborokba elhurcolt és a tömegsírokba belelőtt emberek között voltak, akik szembe mertek szállni a „tekintéllyel” (l. Spielberg, Schindler Listájában ama rabot, aki a vagon előtt, a náci tiszttel, Amon Goeth-tel szembeszállt – bár az menten agyonlőtte. - Azzal a náci Goeth-tel szállt szembe, akivel az őrület és a halál legszörnyűbb keveréke telepedett Krakkóra!). Szembe mertek szállni az elnyomó hatalommal, ámde nem elegen. Sokak véleménye az: ha többen lettek volna, akik nem alkudnak meg a helyzettel, és ha szervezetten összefogtak volna, több ember is megmenekülhetett volna. Nézetem szerint ez a fajta civil kurázsi hiánya igaz a mai társadalmakra, következésképp a mai magyar társadalomra is. Ezért – a véleményem szerint - nem mindegy hányan alkusznak meg a „tekintélyekkel”- még a Te köreidben sem!
Végül: ha már Márai Sándor Füves könyvéből idéztél, rá kell mutassak: Márai definíciója a bölcsességről így szól, még a Te idézeted szerint is: „A bölcsesség az igazság, a megnyugvás, az elnézés, a tárgyilagosság és a beleegyezés.” S nem mindössze emígy „A bölcsesség a megnyugvás, az elnézés és a beleegyezés.” Te – ügy tűnik nekem – mind a Márai említette „igazság”-ról, mind pedig a „tárgyilagosság”-ról megfeledkeztél, amikor engem minősítettél, noha Márai bölcsesség-definíciójának ezek elengedhetetlen részei. De hát a szakmai kérdésekben is gyakran követed el e felületességet.
Tehát: Márai szavaival élve: légy Te is bölcs, és ezért légy híve az igazságnak is, valamint legyél mindig tárgyilagos is! Ezeket ne felejtsd ki a bölcsességből,, mert így a hivatkozásod fabatkát sem ér, csak okoskodhatsz, de bölcs az nem leszel. – Szegény Márai pedig hiába igyekezett felvilágosítani Téged is. Gondold csak ezt át!
Ezzel a magam részéről eme diskurzust befejeztem.
Üdvözöllek: Apafy
Sziasztok FÓRUMOZÓK!!!
Köszönöm szépen a sok hozzászólást, választ, véleményt, segítséget.
Én máááár csaaaaak azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek egy állattartó telep épületében felszerelt hálózati fejő berendezés javítása fordított adózás alá esik vagy nem?
ui.: A tehenek feladták, nincs tovább tej, nincs tovább fejés, többé nem kell fejő berendezést javítani. A tehenek fordítottnak ítélik meg a kérdést, ezentúl csak inni fogják a tejet, azt üzenik, hogy igyon mindenki vizet!!!!
Lenne még egy kérdésem. Szerintetek, egy ásványvizet palackozó üzemben felszerelt víztöltő berendezés javítása fordított adózás alá esik vagy nem?
Igen!
Megértem a teheneket.
#1 | M.Éva | Hivatkozik az átmenetire, alapból úgy gondolja, hogy fordított lesz. |
| |||||||||||||||||||||||||||||||||
#3 | Melcsi | Mivel a malom javítását nem gondolja fordítottnak, a fejőgépé sem lesz az. |
| |||||||||||||||||||||||||||||||||
Alapozás- fordított. |
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||
A karbantartás anyaggal együtt is szolgáltatás |
Autós példa. |
| #5 | Kati1012 | Ha leszereled, máshol meg össze, és működik, akkor nem FA. |
| ||||||||||||||||||||||||||||||||
| #6 | Melcsi | Szerinte a fejőbép inkább gép, nem feltétlenül ingatlan, ...tehát nem FA. |
| #7 | János | Bocs. Központi fűtés hasonlat, alias fejőgép.Még nem tud dönteni. |
| #8 | Melcsi | A központi fűtés az ingatlan beépített tartozéka, |
| egy technológiai gyártósor pedig nem.Nem lesz az FA. |
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||
| #10 | János | Akkor a klíma? Leszerelem, felszerelem, akkor is műkszik. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| #11 | Melcsi | Klíma: ingatlan épületgépészeti része (nem a mobil) | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Lift: szintén | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
| A golyósmalom, a fejőgép nem feltétlenül. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
| #12 | János | Eddig ez is, az is elképzelhető. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| #13 | Melcsi | A sima technológiai szerelés nem fordított. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Utalás a számlakibocsátó felelősségére. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Tény, a javító/karbantartó szolgáltató szolgáltatásról ad számlát, az mellékes, hogy | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
| anyagot is használ hozzá. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
| #14 | Zsuzsa | 290/2007.(X.31) Korm.rendelet | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| 51/2000 (VIII.9) FVM-GM-KöViM rendelet | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
| amelyek elég jól meghatározzák az építés-szerelés fogalmába tartozó azon szákági | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
| munkákat, melyekről elmondható, hogy közvetlenül az épülethez tartoznak, és így FA | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
| A technológiai szerelések nem sorolhatók ide. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Ő építési-szerelési munkának tekintei a fejőberendezés telepítését, és így FA | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
| A karbantartásokat viszont már technológiai szerelésnek, az nem FA | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
| #15 | János | Ok, jav+anyag = szolgáltatás | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| Az épület a technológiával együtt lett tervezve, használatba véve. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
| #16 | Zsuzsa | Eredetileg építési szerelési szerződés - a kiépítésre |
| Most már meglévő berendezéseket kell karbantartani. |
| Szakértővel jó szerződés, indokokkal, hogy miért nem FA |
| #17 | János | Fejés nem , klíma igen? Vill.szer, ajtó, fűtés igen. |
| Akkor a beépített számítógéphálózat igen, vagy nem. |
| #18 | Melcsi | TEAOR 3329-43.29 Egyéb épületgépészeti szerelés. STb |