Köszönöm. Azt hiszem, ezt most már tényleg "kiveséztük".
Üdv.: Szilvi
Szia Éva!
Más az szja szempont, és más az áfa tv. szerinti szempont. Ezt a telefonkérdést vizsgálni kell szja szempontból (természetbeni juttatás), valamint áfa szempontból is.
Egyébként, kiváncsi lennék ha nem gond, ti hogyan könyveltek ezzel kapcsolatban?
Évi!
Lehet, hogy igazad van, de nálam ez nem így jön le. Az áfa is bele tartozik váleményed szerint? Bár ha szó szerint közteherről regél a honlap, akkor igen, hiszen a közteher a fogalommeghatározás szerint az adó- és járulékfizetési kötelezettségek összességét jelenti. Ebbe beletartozik az áfa is. De mik azok az elszámolási okok amik miatt áthúzódhat a következő időszakra a megtérittetés? Az én cégemnél nem okoz ez gondot, mert a szállító számláján szereplő fizetési határidőig (ami egyben a teljesítés napja is) kiszámlázom, illetve befizettetem az összeget is, de ha már felvetődött ez a kérdés, jó lenne megnyugtató módon közös nevezőre jutni.
Az általad idézett honlapon megjelent magyarázat számomra nem egyértelmű, hiszen úgy fogalmaz "nem kell közterheket fizetnie akkor sem, ha a térítés az adókötelezettség keletkezésének időpontja szerint az adóbevallásra előírt határidőig elszámolási okok miatt nem történne meg." Itt egészen biztosan az áfáról beszél? Nem lehet esetleg, arról szó, hogy csak az alól mentesít a későbbi kiszámlázás, hogy nem kell a dolgozónál a magánhasználatot jövedelemként kezelni a közbenső időben sem? Na, megint jó kis témát feszegetünk.
Éva!
Ha nem tételes kigyűjtés alapján számláztok tovább, akkor hiába a 4o-5o%-os továbbszámlázás, az akkor sem közvetített szolgáltatás. A közvetített szolgáltatással szemben megvannak azok a kritériumok, amik alapján azt annak lehet tekinteni. Tehát ha nem hívásnaplós a kiszámlázás, akkor nem lehet 1oo%-os az áfa levonása sem.
Évi!
Ezt az APEH közleményt én is olvastam, de én ezt az áfára nem értelmezem, mint ahogyan azt az előbbiekben leírtam.
Szilvi!
Azt hiszem, tényleg jól átbeszéltük a dolgokat. Miután Nálad belefér a szállító általi telj.határidőbe a dolgozói befizetés, az áfa is helyén van.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég