Adófórum

Adózási és számviteli információk

Telefonhasználat azaz "lerágott csont"

ÁFA

HozzászólásSzerző: M.Éva » szomb. okt. 20, 2007 11:23 am

• Amennyiben a kifizető a magáncélú használat ellenértékét (vélelmezett értékét) megtérítteti, nem kell közterheket fizetnie akkor sem, ha a térítés az adókötelezettség keletkezésének időpontja szerint az adóbevallásra előírt határidőig elszámolási okok miatt nem történne meg. Ilyen esetben kamatkedvezmény címén sem keletkezik adókötelezettség, ha a használóval szemben fennálló követelés az elszámolás szokásszerű rendjéből adódóan keletkezett (Szja törvény 72. § (4) bekezdés e) pont). Ezt az APEH honlapon olvastam. Éva
M.Éva

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. okt. 20, 2007 11:43 am

Ha mindkettő 09.07-e, akkor nincs gond.
madora100

HozzászólásSzerző: stamasi » szomb. okt. 20, 2007 11:56 am

Köszönöm. Azt hiszem, ezt most már tényleg "kiveséztük".

Üdv.: Szilvi

stamasi

HozzászólásSzerző: stamasi » szomb. okt. 20, 2007 11:58 am

Szia Éva!

Más az szja szempont, és más az áfa tv. szerinti szempont. Ezt a telefonkérdést vizsgálni kell szja szempontból (természetbeni juttatás), valamint áfa szempontból is.

Egyébként, kiváncsi lennék ha nem gond, ti hogyan könyveltek ezzel kapcsolatban?

stamasi

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. okt. 20, 2007 12:09 pm

Évi!

Lehet, hogy igazad van, de nálam ez nem így jön le. Az áfa is bele tartozik váleményed szerint? Bár ha szó szerint közteherről regél a honlap, akkor igen, hiszen a közteher a fogalommeghatározás szerint az adó- és járulékfizetési kötelezettségek összességét jelenti. Ebbe beletartozik az áfa is. De mik azok az elszámolási okok amik miatt áthúzódhat a következő időszakra a megtérittetés? Az én cégemnél nem okoz ez gondot, mert a szállító számláján szereplő fizetési határidőig (ami egyben a teljesítés napja is) kiszámlázom, illetve befizettetem az összeget is, de ha már felvetődött ez a kérdés, jó lenne megnyugtató módon közös nevezőre jutni.

Az általad idézett honlapon megjelent magyarázat számomra nem egyértelmű, hiszen úgy fogalmaz "nem kell közterheket fizetnie akkor sem, ha a térítés az adókötelezettség keletkezésének időpontja szerint az adóbevallásra előírt határidőig elszámolási okok miatt nem történne meg." Itt egészen biztosan az áfáról beszél? Nem lehet esetleg, arról szó, hogy csak az alól mentesít a későbbi kiszámlázás, hogy nem kell a dolgozónál a magánhasználatot jövedelemként kezelni a közbenső időben sem? Na, megint jó kis témát feszegetünk.

madora100

HozzászólásSzerző: M.Éva » szomb. okt. 20, 2007 12:11 pm

Szia Szilvi! Abban a cégben a négy legtöbbet telefonáló fizeti meg a saját számai után az alapdíjat és a forgalmat (vezetők),mivel ez a szla 40-50 %-a , az áfát levonjuk 100 %, és mint közvetített szolg. szerint megy a kiszámlázás.Azt hiszem ezt megtehetjük, lehet, hogy havonta lenne muszály?Habár, ha belegondolok , negyedéves bevallóknál ez egy időszak lesz. Üdv: Éva
M.Éva

HozzászólásSzerző: M.Éva » szomb. okt. 20, 2007 12:20 pm

Ez a PM-APEH közös közleményéből való, igazából szomorú, hogy ezt sem tudjuk egyértelműen értelmezni, pedig a munkánkat kellene segítenie, helyette csak a kételyek magját szórják a lábaink elé, amiben jól hasra eshetünk, ha kinő!! Igazából ez is egy olyan téma, amiben az ember sose lesz biztos, hogy jól végzi a dolgát. és ezért idegesítő! Üdv:Éva
M.Éva

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. okt. 20, 2007 12:24 pm

Éva!

Ha nem tételes kigyűjtés alapján számláztok tovább, akkor hiába a 4o-5o%-os továbbszámlázás, az akkor sem közvetített szolgáltatás. A közvetített szolgáltatással szemben megvannak azok a kritériumok, amik alapján azt annak lehet tekinteni. Tehát ha nem hívásnaplós a kiszámlázás, akkor nem lehet 1oo%-os az áfa levonása sem.

madora100

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. okt. 20, 2007 12:29 pm

Évi!

Ezt az APEH közleményt én is olvastam, de én ezt az áfára nem értelmezem, mint ahogyan azt az előbbiekben leírtam.

madora100

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. okt. 20, 2007 12:32 pm

Szilvi!

Azt hiszem, tényleg jól átbeszéltük a dolgokat. Miután Nálad belefér a szállító általi telj.határidőbe a dolgozói befizetés, az áfa is helyén van.

madora100

ElőzőKövetkező

Vissza: ÁFA