Kata!
Bocs, hogy bénázok, de nem értek valamit : a kérdésed elején azt írod, hogy nem vonhatta le.. Miért nem vonhatta le??? A kérdésed végén meg azt írod, hogy a beszerzéskor levonható lett volna...
Nem ellentmondásos ez?
Ha "béna volt" (bocs) azt nem vonta le, akkor elévülésen belül önellenőrzés és most csak fizetendő adó. Ha elévült akkor szív.
Ha alanyi volt és most is alanyi, akkor nincs ÁFA.
Ha ÁFÁ-s volt és adásvételivel vette, akkor most csak fizetendő ÁFA.
nos?
P.Zsuzsa
Jaj Zsuzsa, mostmár megőrülök én is ettől a témától. De nekem Vira cikke nagyon jó, nem tudom Neked megvan-e.
Szóval alanyi volt és alanyi most is mikor megszűnt és eladta. Azért nem vonhatta, mert alanyi volt, de áfás számlán vette, tehát vonhatta volna, ha nem alanyi. De a törvény azt mondja, hogy ez egy olyan eset, amikor az alanyinak áfásan kell eladni!
Ha nincs meg a Vira cikke, beszkennelem és elküldöm Neked.
Üdv. Kata
Áfa tv. 193 §. (1): az adóalany az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségben
a) a 188.§.(3)bek. esetekben, ami:
aa) tárgyi eszközként használt termék értékesítése
Kata
Sziasztok!
Én is bekapcsolódok, és idézek Álmosdy Judittól. Én "PZsuzsa párti vagyok". Üdv:Napraforgó
A sokat idézett 193.§. (1) bekezdése állapítja meg az adókötelezettséget például az általános forgalmi adóról szóló törvény 11.§-a szerinti termékértékesítésekre. Itt szerepel az a megfogalmazás, hogy az általános forgalmi adó rendszerében ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek minősül az is, ha az adóalany a terméket vállalkozásából véglegesen kivonja, de csak akkor, ha a termék, vagy annak alkotórészei szerzéséhez kapcsolódóan az adóalanyt egészben vagy részben adólevonási jog illette meg.
Tehát a megszűnéskor meglévő eszközökre az adókötelezettség akkor áll fenn, ha azok beszerzésekor az adóalany még nem volt alanyi adómentes, ezért az előzetesen felszámított általános forgalmi adó levonható volt. A megszűnéssel kerülnek ezek az eszközök a végfelhasználóhoz.
Ezért ha egy alanyi adómentes egyéni vállalkozó megszűnik 2008-ban és vannak az alanyi adómentes időszaka előtt beszerzett eszközei, melyek áfáját akkor levonta, most a megszűnéskor áfát kell fizetnie.
Az áfa-törvény 68.§-a értelmében az adó alapja a termék beszerzési ára vagy előállítási értéke, ha magunk gyártottuk.
Amennyiben a megszűnéskor csak olyan eszközzel rendelkeznek, amelyet az alanyi adómentesség időszaka alatt szereztek be, ezért az előzetesen felszámított általános forgalmi adóját nem vonták le, akkor a megszűnéskor sem keletkezik áfa-kötelezettség.
Szia Napraforgó!
Igen, de ez arra vonatkozik, ha simán megszűnik. Az más. Itt most eladásról van szó, ahol nem járhat el alanyi mentes minőségben a a törvény szerint. Vagyis áfát kell felszámolnia. Kivéve, ha amikor vette nem lett volna vonható, pl. ha adás-vételivel veszi. De áfás számlán vette.
Nekem pl. azért nem kellett áfát felszámítani eladáskor (csinálhattam is emiatt helyesbítő számlát), mert a szgépet amit bevittem a vállalkozásba, még az egyéni váll. előtt vettem, és így nem voltam eleve jogosult az áfa levonására, csak költségkénti (écs) elszámolására. Ezt mérlegképesen meg is kérdeztem.
Üdv. Kata
Sziasztok, szia Kata!
Az alanyi mentes adózó nem járhat el alanyi mentes minőségében a tárgyi eszköz értékesítésekor, ahogyan írtad is, a 188.§ (3) aa) pontja alapján. Erről az APEH honlapján is van egy kérdezz-felelek, itt:
http://www.apeh.hu/gyik/afa#faq_2610271
7. Alanyi adómentes adóalany tárgyi eszközt értékesít. Beleszámít-e ezen értékesítés az alanyi adómentesség értékhatárába?
Az alanyi adómentes adóalany tárgyi eszközként hasznosított termékének értékesítésére az alanyi adómentesség nem terjed ki. Az adómérték megállapítására az adott termékre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Az értékesítésből származó ellenértéket az alanyi adómentességre jogosító értékhatár számítása során nem kell figyelembe venni.
[Áfatörvény 188. § (3) bekezdés, 193. § (1) bekezdés]
Az ÁFA-levonhatóságához pedig egy kis adalék:
195. § (1) Az alanyi adómentesség időszakában keletkezett előzetesen felszámított adó levonására az adóalany akkor sem jogosult, ha nem alanyi adómentes minőségében jár el.
(2) Az (1) bekezdéstől eltérően:
a) a 188. § (3) bekezdésének aa) alpontja,
b) a 188. § (3) bekezdésének b)-d) pontjai és
c) a 11. § (2) bekezdésének a) pontja
szerinti termékértékesítése esetében az adóalany jogosult az alanyi adómentesség időszakában keletkezett, az a)-c) pontokhoz kapcsolódó előzetesen felszámított adó levonására.
(3) A (2) bekezdésben említett jog gyakorlására egyebekben az előzetesen felszámított adó levonására vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a (2) bekezdés b) pontjában említett esetben az adólevonási jog keletkezésére és az előzetesen felszámított adóként figyelembe vehető összeg megállapítására a 122. §-t kell alkalmazni.
Szóval szerintem jogosult levonni az idézett Áfa-tv. előírások szerint az előzetesen felszámított áfát, kivéve, ha nem tartozik a 124-125.§ tiltó rendelkezései alá (pl. szgk. vagy hajó, stb., de nyilván nem erről van szó.) .
Már csak az a kérdés, hogy alkalmazni kell-e a tárgyi eszközökre vonatkozó különös szabályokat. Szerintem igen, tehát:
136. § (1) Abban az esetben, ha az adóalany a tárgyi eszközt a 135. § (1) bekezdésében meghatározott időtartamon belül értékesíti, a teljesítés hónapjára és a hátralevő hónapokra együttesen időarányosan jutó előzetesen felszámított adó összegét
a) véglegesen levonhatja, ha a tárgyi eszköz értékesítése adólevonásra egyébként jogosítaná;
b) véglegesen nem vonhatja le, ha a tárgyi eszköz értékesítése adólevonásra egyébként nem jogosítaná.
Remélem, segítettem egy kicsit.
Üdv: Böbe
Szia Böbe!
Pontosan így gondolom én is!
Köszi, Kata
Sziasztok!
Biztosan igazatok van, de én egészen másként értelmezem a 195.§-t és főleg a 188.§ (3) aa-t. Üdv.
Zsuzsa!
Téged még mindig nem sikerült meggyőznünk? Mert azt látom, hogy Napraforgó továbbra is kételkedik, és ez engem is zavar. Még mindig nem mertem beküldeni a bevallást.
Üdv. Kata
Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 2 vendég