Bocs, töröltem.
Bocs, töröltem.
Sziasztok!
Ez iszonyú. Szóval, 2007-ben (januártól-decemberig) a 2007-re vonatkozó szabályokat kell figyelembe venni. Tehát, ha az értékhatárok bármelyikét átlépi valaki akkor a 2007-es szabályok szerint kell a gyakoriságot megállapítani. Vagyis, ha valaki mondjuk decemberben átlépi a +1 milliós küszöböt az január 20-ig fizeti és valja be (havi bevallásban) az áfát.
De 2008-ban (függetlenül attól, hogy mitörtént 2007-ben) nem a 2007-es év elszámolandó adóját kell megvizsgálni, hanem a 2006-os évét. Tehát, ugyan úgy kell indulnunk mint 2007-ben.
Szerintem, ha valki 2007-ben alakult (függetlenül attól, hogy mitörtént 2007-ben) 2008-tól negyedéves bevalló lesz.
Art 135 § 3 bekezdés
Üdv
BT.
Szia Ildikó!
Most voltam adókonferencián és biztos, hogy úgy kell indulni 2008-ban, mint 2007.-ben, függetlenül attól, hogy 2007.-ben mi történt.
Marcsi
Szia Marcsi!
Oké, akkor egyértelműen ez lesz a támpontunk 2008-ra vonatkozóan. Azért a kérdést még nem zárom le, mert látom eléggé felkavarta a kedélyeket, biztos még sokunknak segítségére lesz.
Üdv. Kata
Üdvözlet Mindenkinek!
Valóban – helyesen - az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII törvény (Art). 1. sz. melléklete határozza meg a teendőket, azaz:
„B)
3. Az adóbevallás benyújtására vonatkozó különös rendelkezések
a) Az általános forgalmi adóról az adófizetésre kötelezett adózónak
aa) az e mellékletben foglalt kivételekkel negyedévenként kell adóbevallást benyújtania,
ab)[161] havonként kell adóbevallást benyújtania, ha a tárgyévet megelőző MÁSODIK évben az elszámolandó adójának éves szinten összesített – vagy annak időarányosan éves szintre átszámított – összege pozitív előjelű és az 1 millió forintot elérte, valamint az aj) pontban meghatározott adózónak;
ac)[162] évente kell adóbevallást benyújtania, ha a tárgyévet megelőző MÁSODIK évben az elszámolandó adójának éves szinten összesített - vagy annak időarányosan éves szintre átszámított - összege előjelétől függetlenül nem érte el a 250 ezer forintot, feltéve, hogy nem rendelkezik közösségi adószámmal,...”
…........
aj)[164] havonként kell adóbevallást benyújtania a CSOPORTOS általános forgalmi adózást választó adózónak.
[161] Megállapította: Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 263. § (11) bek.; Hatályos: 2008. január 1-jétől.
[162] Módosította: Egyes adótörvények módosításáról szóló 2007. évi CXXVI. törvény 411. §-a; Hatályos: 2008. január 1-jétől.
[164] Beiktatta: Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 263. § (11) bek.; Hatályos: 2008. január 1-jétől.
(Forrás: PM honlap)
Fontos! A hatálybalépés tehát 2008.01.01, így 2008 a „TÁRGYÉV”, tekintve, hogy e §-okra nézve eltérő értelmezést lehetővé tevő átmeneti szabály ma nem létezik! Mese nincs, a 2008. évi áfa-bevallásgyakoriságra – ha év közben át nem lépik az értékhatárt – a 2006. évi éves (vagy töredékévnél évesített) adatok a mérvadók. Tehát úgy indulunk 2008-ban, mint 2007-ben, egyetértve a 4,6,8,9,14,15 és 16. alatti válaszok lényegével.
Üdv Apafy
Sziasztok!
Nekem az a nagy kérdésem van, amire a melléklet nem ad választ, hogy a tavaly kezdő vállalkozó - akinek nincs 2006 - os tevékenysége milyen - gyakorisággal vallja be az áfát?
Előre is köszönöm
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég