Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ki is az akire a fordított áfa vonatkozik?

ÁFA

HozzászólásSzerző: Sziszkó » pén. dec. 07, 2007 7:23 pm

Ne haragudjatok én az evásokra térnék kicsit vissza. A fordítottt adózás azt is jelenti, hogy ezt a szolgáltatást nettó módon számlázzunk ki. Ha eva-s befogad ilyen számlát, akkor Ő is áfa fizető lesz, bevallja és megfizeti az áfát, de ennyivel kevesebbet fizet a szállítónak -> anyagilag ugyanott lesz. Ha eva-s nyújtja a szolgáltatást, akkor Ő állít nettó módon számlát és a vevő vallja és fizeti az áfát. De ekkor az eva-snak csak a nettó számlája után kell az eva-t fizetnie??? Először azt hittem, hogy ez kedvezőbb neki, az eva összege igen, de mivel fizikailag is csak a nettó összeget kapja kézhez.... Viszont az állam ebben az esetben elesik az áfá-ra jutó eva-tól, nemzetgazdasági szinten még azt is bemesélhetik, hogy megint jól jártunk.

Vagy valamit nagyon nem jól gondolok.

Sziszkó

HozzászólásSzerző: kati1012 » pén. dec. 07, 2007 7:43 pm

Az igaz, hogy nettó összegű számlát kap a szállitótól. Viszont l az áfát neki kell fizetendőként bevallani és megfizetni, ezt már adóalanyiságából adódóan nem vonhatja le. Ha levezeted egy példán keresztül, rájössz, hogy ez esetben a költségvetés bevétele lessz több.

kati1012

HozzászólásSzerző: M.Éva » pén. dec. 07, 2007 7:46 pm

Szia Sziszkó! Vegyünk két vállalkozót: 1. db beszerzés számla, 1 db kiadott számla a fordított adózásban: fordított adózás áfa körös: szállító számla 100e vall: 20 e bef.—20 e levon egyenleg: 0 vevő szla: 100 e (áfát a vevő fizeti meg) fordított adózás EVA –s: szállító számla 100 e vall: 20 e bef. le nem vonhat, egyenleg: 20 e vevő számla 100 e ( áfát a vevő fizeti)- DE ennek a bevételnek a 25 % EVA-ja 25 e befizetendő Tehát e két db számla után az áfa körösnek a befizetendője: nulla Tehát a két db számla után az EVA-s befizetendője: 45 e Ft. Másik probléma, úgy tudom a bevételi nyilvántartást vezetőknek nem kell költségszámlát gyűjteniük! Akkor hogyan áfázik utána? Üdv:Éva
M.Éva

HozzászólásSzerző: M.Éva » pén. dec. 07, 2007 7:48 pm

Sajnos word-ben nem folyt össze, valaki meg tudná mondani, hogyan tudom ide másolni, hogy ne tömörítse össze a sorokat?? Éva
M.Éva

HozzászólásSzerző: Rozalinda » pén. dec. 07, 2007 11:16 pm

Mi tartozik forditott  adózás  alá????    Mivel  az  előttem  szólók   már  leirták,  hogy az  ÁFA   Törvény  értelmező   rendelkezései  nem  adnak  megfejtést,  akkor  másik  segédlethez  kell folyamodni.

Ez  a  tevékenység   az  ÉPITŐIPAR.  Mi  az  épitőipar,  egyértelmüen megfogalmazza  a  KSH  jegyzék.   Ami   a  KSH  jegyzékben  épitőiparként  van  értelmezve,  az  egységesen  forditott   adózás  alá   esik.  

(a  dolog  pikantériája,  hogy  a  sirkőkészités  is  épitőipari   tevékenység...) 

Rozalinda

HozzászólásSzerző: kbettina » szomb. dec. 08, 2007 9:11 am

Rozalinda, szerintem a törvény szövegében nem az van leírva hogy a teljes építőipar ide tartozna, CSAK az ingatlannak kapcsolatos építési munkálatok és stb., de az építőipart szerintem csak az ingatlanok vonatkozásában érinti. Nem hiszem hogy a teljse ksh jegyzék alá tartozó építőiprai tevékenységet kell ide érteni. Melcsi62 nagyon jól megfogalmazta fentebb szerintem hogy ténylegesen kire is vonatkozik, én legalábbis ehhez tartom magam. 
kbettina

HozzászólásSzerző: kbettina » szomb. dec. 08, 2007 9:12 am

Az előzőből lemaradt, a sírkőkészítés tehát ezek szerint semmiképpen nem sorolható ide, mármint ha temetői sírkövet készít, ha házat burkol be akkor már igen.
kbettina

HozzászólásSzerző: stamasi » szomb. dec. 08, 2007 9:15 am

Ez egy agyrém, komolyan mondom. Mi az, hogy csak bizonyos építőipari tevékenységek. Nem a teljes építőiparban csalják az áfát ezek szerint? Például útépítésnél nem csalnak? Csak karbantartásnál van fiktív alvállalkozó? Olyan érzésem van, hogy szándékosan van úgy fogalmazva a törvény, hogy ne értsük, így sokkal több a hibalehetőség.  Nem baj lehet majd vásárolni különböző magyarázatokat, szakkönyveket, mert önmagában a törvénnyel nem lehet boldogulni.
stamasi

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szomb. dec. 08, 2007 10:43 am

Szia!

Kicsit morbid, de ha a SZtv.szerint nézem mi minősül ingatlannak, akkor a kripta építés, valamint a síremlék beépítés és keret,fedlap beépítés szintén ingatlannnal kapcsolatos építés, mivel ingatlan az építmény is. Önmagában a sírkő készítés termék eladása nem lehet fordított. A beépítéséért már nem harapnám meg az újjam. 

melcsi62

HozzászólásSzerző: kbettina » szomb. dec. 08, 2007 10:52 am

Szia Melcsi! akkor ezek szerint a telefon átjátszótornyok telepítése is ingatlannak számit? Mert végül is ez a földdel tartós kapcsolatot létesít, mivel van alapja és erre építik rá a vasból készült antennát. Ha viszont valaki háztetőjére szerelik rá az antennát az már nem ingatlannak minősül? Jó kis kérdések. Az embert így járatják le az ügyfele előtt, hogy még egy értelmes választ sem tud adni, csak találgathatunk jórészt.
kbettina

ElőzőKövetkező

Vissza: ÁFA