Szia Szilvi!
Valamelyik nap elolvastam azt cikket, amit írtál az ÁFA tv.134-136.§.értelmezésével kapcsolatban feltett kérdésemre. Jól megkavart, aztán rájöttem, hogy a "szakértő?" csak találgat, mivel november 05-i a cikke, a tv-t meg nov.12-én fogadták el, tehát nem az elfogadott törvényhez alkot véleményt. Szerintem ez a cikk is ilyesmi, mert ez is nov.5-i.
A lakóingatlan vásárlás, a lakóingatlan építés,stb. számlák ÁFA-ja eddig nem volt levonható, kivéve, ha ezt továbbértékesítési céllal vettem, vagy építettem. Ha valaki lakásépítéssel foglalkozik abból a célból, hogy azokat eladja (köztes használat, használatba vétel nélkül), tehát mint saját termelésű készterméket, az azzal kapcsolatban felmerült számlák ÁFÁ-ját levonhatta és ezek után is levonhatja.
A lakóingatlannal továbbra is sokat kavar a törvény: egyrészt felhasználási, hasznosítási cél feltétellel, másrészt, hogy az aki továbbértékesíési céllal, bérbeadási céllal szerez be lakóingatlant, vagy épít - az ezen tevékenységekre választotta-e az ÁFA adókötelessé tételt, továbbá bérbeadásnál legalább 90%-ban ÁFA adókötelesen bérbe volt-e adva, de nem a naptári év vizsgálandó, hanem a használatbavételtől számított egy év, stb. Ez egy nagyon összetett kérdés lett.
Közben szerkesztek még hozzá, mert elolvastam a teljes szövegkörnyezetet és most látom, hogy ez az a Vira S. kommentárja, aki a tárgyieszközök beszerzési ÁFÁ-jára vonatkozóan tovább segített az elbizonytalanodásban.
De: ugyan honnan tudja az az építőanyag kereskedő, hogy az az ő áruit lakáshoz, disznóolhoz, vagy Ipari kémény építéséhez fogják felhasználni.
Ha egy építés-szerelési vállalkozó mondjuk lakást épít, s ő vásárolja meg az anyagokat is, akkor ő a kivitelezői számláját egy szolgáltatásról, vagy egy ingatlanról fogja kiállítani, vagy fordítottan, vagy nem, de a részéről ez mindenképpen továbbértékesítés, vagy saját termelésű késztermék ami ha értékesítésre kerül, akkor igenis, hogy megalapozza azon ÁFA köteles (a fordított is az!) tevékenységével kapcsolatban felmerült építőanyagok számláiban lévő ÁFÁ-nak a visszaigénylését. --- Szerintem. Szívesen látnám ennek a "szakértőnek" az elfogadott ÁFA törvénnyel kapcsolatos véleményét ugyanazon dolgokra vonatkozóan, mint amit a tv. elfogadás előtt írt.