Adófórum

Adózási és számviteli információk

Forditott áfa

ÁFA

Forditott áfa

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. dec. 02, 2007 3:39 pm

Szia Szilvi!

Valamelyik nap elolvastam azt cikket, amit írtál az ÁFA tv.134-136.§.értelmezésével kapcsolatban feltett kérdésemre. Jól megkavart, aztán rájöttem, hogy a "szakértő?" csak találgat, mivel november 05-i a cikke, a tv-t meg nov.12-én fogadták el, tehát nem az elfogadott törvényhez alkot véleményt. Szerintem ez a cikk is ilyesmi, mert ez is nov.5-i.

A lakóingatlan vásárlás, a lakóingatlan építés,stb. számlák ÁFA-ja eddig nem volt levonható, kivéve, ha ezt továbbértékesítési céllal vettem, vagy építettem.  Ha valaki lakásépítéssel foglalkozik abból a célból, hogy azokat eladja (köztes használat, használatba vétel nélkül), tehát mint saját termelésű készterméket, az azzal kapcsolatban felmerült számlák ÁFÁ-ját levonhatta és ezek után is levonhatja.

A lakóingatlannal továbbra is sokat kavar a törvény: egyrészt felhasználási, hasznosítási cél feltétellel, másrészt, hogy az aki továbbértékesíési céllal, bérbeadási céllal szerez be lakóingatlant, vagy épít - az ezen tevékenységekre választotta-e az ÁFA adókötelessé tételt, továbbá bérbeadásnál legalább 90%-ban ÁFA adókötelesen bérbe volt-e adva, de nem a naptári év vizsgálandó, hanem a használatbavételtől számított egy év, stb. Ez egy nagyon összetett kérdés lett. 

Közben szerkesztek még hozzá, mert elolvastam a teljes szövegkörnyezetet és most látom, hogy ez az a Vira S. kommentárja, aki a tárgyieszközök beszerzési ÁFÁ-jára vonatkozóan tovább segített az elbizonytalanodásban.

De: ugyan honnan tudja az az építőanyag kereskedő, hogy az az ő áruit lakáshoz, disznóolhoz, vagy Ipari kémény építéséhez fogják felhasználni.

Ha egy építés-szerelési vállalkozó mondjuk lakást épít, s ő vásárolja meg az anyagokat is, akkor ő a kivitelezői számláját egy szolgáltatásról, vagy egy ingatlanról fogja kiállítani, vagy fordítottan, vagy nem, de a részéről ez mindenképpen továbbértékesítés, vagy saját termelésű késztermék ami ha értékesítésre kerül,  akkor igenis, hogy megalapozza azon ÁFA köteles (a fordított is az!) tevékenységével kapcsolatban felmerült építőanyagok számláiban lévő ÁFÁ-nak a visszaigénylését. --- Szerintem.   Szívesen látnám ennek a "szakértőnek" az elfogadott ÁFA törvénnyel kapcsolatos véleményét ugyanazon dolgokra vonatkozóan, mint amit a tv. elfogadás előtt írt.

melcsi62

Forditott áfa

HozzászólásSzerző: stamasi » vas. dec. 02, 2007 3:43 pm

Jó, én már úgysem értek semmit, ami az új áfa-törvénnyel kapcsolatos.

Építőipari cég, ha lakóingatlanon végez felújítást , leszámlázza áfa nélkül a szolgáltatást a megrendelőnek (áfa alanynak). A beszerzett anyag áfá-ja levonható vagy nem vonható le?

stamasi

Forditott áfa

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. dec. 02, 2007 3:51 pm

Bocs! igen az anyagok ÁFÁ-ját a kivitelező nyugodtan levonhatja, hiszen ő a saját szolgáltatási díjával együtt azt"kvázi" továbbadja.
melcsi62

Forditott áfa

HozzászólásSzerző: stamasi » vas. dec. 02, 2007 4:11 pm

Melcsi, ebben az a dilemmám, hogy az anyagot ő nem adja tovább szerintem (pl. az építőanyag-továbbértékesítővel ellentétben). Ugyanis az anyag beépül a szolgáltatás árába, tehát ő nem anyagot számláz tovább, hanem szolgáltatást.
stamasi

Forditott áfa

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. dec. 02, 2007 4:26 pm

Szilvi, pld.egy vállalkozó, aki ingatlan takarítást végez, s a szolgáltatását úgy vállalja fel, hogy ő biztosítja a tisztitó anyagokat, takarító eszközöket is, szolgáltatás díját -  feltételek megléte esetén - fordítottan fogja számlázni, de a vásárolt és takarításhoz felhasznált anyagszámláinak az ÁFÁ-ját levonásba fogja helyezni, még akkor is, ha azt a megrendelő a lakóingatlan (használatbavétele) aktíválása előtt vette igénybe. Az más kérdés, hogy aki a lakóingatlant építtette, az majd (feltételek hiányában!) sem az építés-szerelési, sem a használatbavétel előtti ingatlan takarítás ÁFÁ-ját nem vonhatja le. Ez a lakóingatlant építtető vállalkozás megfogja kapni ezeket a számlákat, ami után ő lesz ÁFA fizetésre kötelezett (fordított), de ugíanakkor ezt az ÁFÁ-t nem helyezheti (esetleg) egyben levonás alá is, mert alapból a lakóingatlant terhelő, a lakóingatlan építéséhez,felújításához szükséges terméket , szükséges szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított ÁFA korlátozva van-- de a megrendelőnél!

Aki más megrendelésére végzi egy lakás felújítását mondjuk, az szoláltatást nyújt, aki viszont ezt a feljúítási szolgáltatást igénybe veszi, az -feltételek hiányában - az ÁFÁ-t nem helyezheti levonásba.

Remélem nem tartalak fel. 

melcsi62

Forditott áfa

HozzászólásSzerző: stamasi » vas. dec. 02, 2007 5:05 pm

Az utolsó mondatodat ugye nem "fordítva" értetted?

Egyébként köszi a segítséget, de sajnos még legalább 5-ször át kell olvasnom a törvényt, ahhoz hogy valamennyire kezdjen tisztulni (nem voltam olyan szorgalmas, mint te, igazából bevallom csak egyszer olvastam el).

Remélem december 31-én 00 órakor már tiszta lesz minden a fejemben.

stamasi

Forditott áfa

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. dec. 02, 2007 6:34 pm

Dehogy értem fordítva, csak sokszor úgy gondolom,hogy sok vagyok, legalább is terjedelmes. De jó pár évvel ezelőtt oktattam is, s maradtak bennem beidegződések. Bevallom az egész ÁFA tv-t én sem olvastem el pontról pontra tüzetesen, csak azokat, amikről feltétlen tájékoztatni kell az ügyfelek képviselőit, a munkahelyemen meg állítólag több milliárdos beruházásba kezdenek, aztán ahhoz nem ártana tisztában lenni, hogy akkor mire készüljenek. 
melcsi62

Forditott áfa

HozzászólásSzerző: stamasi » vas. dec. 02, 2007 6:59 pm

Engem egyáltalán nem zavar a terjedelem, ha értelme van, márpedig amit írsz annak van.

Üdv.: Szilvi

stamasi

Forditott áfa

HozzászólásSzerző: zsazsa65 » vas. dec. 02, 2007 8:01 pm

De jó neked, hogy igy érzed, én minél többet bogarászok benne, annál inkább azt érzem sose tisztul le:(
zsazsa65

Forditott áfa

HozzászólásSzerző: stamasi » vas. dec. 02, 2007 8:47 pm

Dehogy jó, sajnos az engem érintő részek az áfá-ból egyáltalán nem tiszták még, ez az új törvény alapjaiban más, mint az eddigi, azt úgy ahogy végre megtanultam, de most ezt újra meg kell tanulni.

Ami engem zavar, az az, hogy a megfogalmazás rosszabb, mint előtte volt, legalábbis most ezt érzem. Valamint december eleje van, és sehol nem láttam még konkrét, megbízható, érthető magyarázatokat az áfához. Persze előadások azok vannak, mert csak drága pénzen tudunk hozzájutni azokhoz az információkhoz, amiket szerintem ingyen illene "közkinccsé" tenni egy új törvény esetén. Persze igaz a törvény megjelent, aki meg nem érti az vessen magára. Ezekkel az előadásokkal meg az a problémám, hogy egész nap eltartanak, minimum 30.000 Ft-ért. Nekem nem kell sem étel sem ital, odamennék 2-3 órára, mondják el a lényeget, és viszontlátásra.

Elnézést, csak kicsit frusztrált lettem ettől a "szép" törvénytől.

Üdv.: Szilvi

stamasi

ElőzőKövetkező

Vissza: ÁFA