Van aki itt van, csak igen bonyolult ez a kérdés és ez nem kötözködés kérdése..
Az epeh-os válasz sem annyira egyértelmü. legalábbis nekem. Ugy értem mivel uj ellenérték részt kell megfizetni.. ezért a teljesités időpontja más lesz mint az eredeti volt.
Az ÁFAtv. 170 § .. számlával egy tekintet alá eső... nagyon pongyola.. mintha lehetne a/4-es papir is.. de
az okirat sorszáma, amely az okiratot kétséget kizáróan azonosítja
tehát ennek az okiratnak egy sorszámozott okmánynak kell lennie. és a számla adattartalmával azonos adatokat rá kell vezetni szerintem. Én igy értem.
Találtam egy bérbeadásos választ adómérték vált miatt bemásolom.. na ez még bezavar, de szerintem az uj telj. kell alkalmazni mert fiz kötelezetség kapcsolódik hozzá.. és ott van még a felfedezéstől számitott15 nap is..
http://adozona.hu/szakertoadozona/20070606_apeh_kozteherjegy_adoszam.aspx
4., A helyesbítés szabályai szerint a helyesbítő számlán az eredeti teljesítési időpontnak kell szerepelnie. Bérbeadás esetén ez a fizetési határidő, azonban az eredeti fizetési határidő már általában egy múltbeli dátum, így annak alkalmazása problémás, amennyiben a vevőt többletfizetés terheli a helyesbítés nyomán. A bérleti díj esetén milyen teljesítési dátumot alkalmazzunk a helyesbítő számláknál?
Amennyiben a bérbeadásra vonatkozó számla az adóalap növekedése miatt helyesbítésre szorul, akkor az erre szolgáló bizonylat nem helyesbítő számla, hanem egy újabb (rész) számla, amelynek teljesítési időpontjaként ezen számla kifizetésének esedékességi időpontját kell szerepeltetni. Bérbeadás esetén ugyanis minden egyes részfizetés önálló teljesítésnek minősül, önálló számla kibocsátása mellett, önálló részkifizetési és ennek megfelelő teljesítési időponttal, amely ebből eredően nem lehet egy, már rég elmúlt időpontban.