Adófórum

Adózási és számviteli információk

tárgyi eszköz és közüzem

ÁFA

tárgyi eszköz és közüzem

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. júl. 22, 2009 3:27 pm

Melcsi, azt tettem, már elküldtem az állásfogalás kérést. Üdv. Kata
kovalkata

tárgyi eszköz és közüzem

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. júl. 22, 2009 3:29 pm

Igen. Így látom én is. Főleg, hogy vannak olyan szolgáltatások, amelyekre magánszemélyként kedvezőbb áron tud szerződni, mint vállalkozóként... Áram, gáz, telefon, internet. 
szedlacsek

tárgyi eszköz és közüzem

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. júl. 22, 2009 3:44 pm

Bocs! Elkezdtem írni már késő délután, aztán itt kellett hagynom és mielőtt elküldtem nem néztem meg, hogy Zsuzsa után még van hozzászólás és az állásfoglalás kérést tartod célszerűnek Te is. Üdv.
melcsi62

tárgyi eszköz és közüzem

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » szer. júl. 22, 2009 3:51 pm

.

gyorkosolga

tárgyi eszköz és közüzem

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. júl. 23, 2009 3:27 am

Szia Olga!

Természetesen meg fogom Veletek osztani, mit válaszol az Apeh.

De viszont most engem megint megzavart amit bemásoltál. Ez alapján megint úgy tűnik, hogy igenis levonható az áfa a kérdéses esetemben, sőt! A felsorolásban pl. ha repiként valaki üzleti ajándékot vesz eszembe nem jutott volna annak az áfáját levononni, de itt ebből a cikkből nekem az jön át, hogy igenis le lehet vonni. (amit viszont én tartok teljesen kizártnak a cikk ellenére) Na, most aztán már tényleg nem látom a fától az erdőt... vagy kerverem, és a kis értékű ajándék nem azonos a kis értékű repi ajándékkal.

Üdv. Kata

kovalkata

tárgyi eszköz és közüzem

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. júl. 23, 2009 4:27 am

Ja... csakhogy már veséztük itt pár hozzászólással feljebb, hogy a lakással kapcsolatos költségszámlákat nem adóalanyi minőségében állítják ki a magánszemélynek, ráadásul kedvezőbb árakon. 
szedlacsek

tárgyi eszköz és közüzem

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. júl. 24, 2009 11:43 am

Sziasztok!

Lezárom a kérdést, köszönöm a hozzászólásokat. Majd jelentkezem, ha megjött az Apeh válasz.

Üdv. Kata

kovalkata

tárgyi eszköz és közüzem

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. szept. 09, 2009 2:52 pm

Sziasztok!

Ma jött meg a kérdésre az apehos állásfoglalás. Eszerint le lehet vonni az áfát. Bemásolom a kérdést és a választ. Üdv. Kata

"Tisztelt Hatóság!

Az alábbi kérdésben kérem segítségüket:

Áfás egyéni vállalkozó székhelye és lakhelye nem különül el egymástól. Az szja tv. szabályai szerint arányosítással (lakás négyzetméter alapján) közüzemi számlának tegyük fel 50%-át elszámolja költségként, mivel ennyit használ a lakásból a vállalkozás céljára. Ebben az esetben ennek az 50%-nak az áfája is levonható?

Válaszukat várva köszönettel:

Tisztelt Ügyfelünk!

Igazgatóságunkhoz e-mailben érkezett levelére az alábbi tájékoztatást adom.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban áfa törvény) 120. § a) pontja szerint abban a mértékben, amilyen mértékben az adóalany - ilyen minoségében - a terméket, szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja, jogosult arra, hogy az általa fizetendo adóból levonja azt az adót, amelyet termék beszerzéséhez, szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódóan egy másik adóalany - ideértve az Eva. hatálya alá tartozó személyt, szervezetet is - rá áthárított.

A kérdezett esetben a fenti szabályt figyelembe véve levonásba helyezheto az áfa.

A költségként elszámolt közüzemi díjak arányát (ami a levonásba helyezett áfa összegére is kihatással van) úgy kell megállapítani, hogy az egy esetleges ellenorzés alkalmával bizonyítható legyen.

Az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozatában rögzítettekkel összhangban tájékoztatom, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minosülnek, kötelezo jogi erovel nem bírnak.

Tisztelettel:

Adó- és Pénzügyi Ellenorzési Hivatal

Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság Tájékoztatási Foosztály"

kovalkata

Előző

Vissza: ÁFA