Adófórum

Adózási és számviteli információk

tárgyi eszköz és közüzem

ÁFA

tárgyi eszköz és közüzem

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Két kérdésem lenne, mert olyan áfás egyénit, akinek a székhely és a lakás egyben van, már rég nem könyveltem.

1) A közüzemi számlákat ha arányosítja a lakás területe alapján, és annyi százalékot számol el belőle, amennyit a vállalkozás céljára szolgál, akkor ugye abból az összegből az áfát is levonhatja?

2) Ha van már szgép (internetes kereskedelmet végez egyébként), és vesz egy újat kizárólag a vállalkozás céljára, akkor ugye azt 100%-ban vehetem az écs és az áfa alapjának?

Köszönöm, Kata

kovalkata

tárgyi eszköz és közüzem

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. júl. 22, 2009 7:13 am

1.Nem vonhatja le, mivel nem 100 %-ban a vállalkozási tevékenységhez merül fel.

2. Igen, 100 %-ban écs. és ÁFA alap.

szedlacsek

tárgyi eszköz és közüzem

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. júl. 22, 2009 9:38 am

Szia Szedlacsek!

1. Miért? Azt a részét, ami nem a vállalkozáshoz merül fel, már eleve költségként el sem számolja. Tehát azt mondja, hogy az áramszámla 100e, a lakásból 50%-ot használ a vállalkozás céljára, költségként elszámol az áramszámlából 50 ezret, és csak ennek az 50 ezernek vonja le az áfáját. Nem így van? Lehet, hogy nekem rosszul rémlik, jó pár éve volt ilyenem, de ha úgy van, ahogy írod, akkor kérlek írj törvényhelyet.

Üdv. Kata

kovalkata

tárgyi eszköz és közüzem

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » szer. júl. 22, 2009 11:57 am

.

gyorkosolga

tárgyi eszköz és közüzem

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. júl. 22, 2009 12:41 pm

Szia Olga!

Amit bemásoltál, abból én azt hámoztam ki, hogy a 2. hozzászólásomban akkor jól értelmeztem, hogy az arányos áfát levonhatja. Te is úgy véled abból, amit bemásoltál?

Üdv. Kata

kovalkata

tárgyi eszköz és közüzem

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » szer. júl. 22, 2009 12:55 pm

.

gyorkosolga

tárgyi eszköz és közüzem

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. júl. 22, 2009 12:56 pm

Sziasztok!

Ezzel a részleges levonásal nekem is mindig ellenérzéseim vannak, annak ellenére, hogy - Olga bemásolta a jogszabályt.

Azért mert: - a számlák a "magánszemély" nevére szólnak, aki bár nem különül el önmagától (bocs de nem tudom, másként megfogalmazni) de amikor az adót áthárítják rá, azt nem adóalanyként fogadja. Magyarul: az összes szolgáltatóval magánszemélyként szerződött és nem vállalkozóként.

"A törvény előzetesen felszámított, így levonható adónak minősíti azt az adót, amelyet az adóalanyra egy másik adóalany - ideértve az eva-alanyt is - hárított át,"

De lehet, hogy már a kákán is csomót keresek...

P.Zsuzsa

zspotorke

tárgyi eszköz és közüzem

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. júl. 22, 2009 2:56 pm

Persze Zsuzsa, én értem ezt a magánszemély-e.v. dolgot, az ügyfelek képtelenek ezt felfogni. Azt is megértem, hogy a kákán is csomót keresel, mert az apeh a kákán a csomók tömgelegét keresi! És addig megy, amíg nem talál, tehát az aggályok jogosak.

Azt hiszem ettől függetlenül én le fogom vonni az áfát. Az lenne jó, ha valaki olyan tudna hozzászólni, akinek volt már áfa ellenőrzése is ilyen ügyben....

Üdv. Kata

kovalkata

tárgyi eszköz és közüzem

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. júl. 22, 2009 2:57 pm

Sőt, asszem inkább kérek egy apeh állásfoglalást e-mailben...
kovalkata

tárgyi eszköz és közüzem

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. júl. 22, 2009 3:16 pm

Sziasztok! Én P. Zsuzsa "csomó keresésével" azonosan, azon a véleményen vagyok, hogy a lakástól műszakilag el nem elkülönült....  áram,,fűtés..  az ÁFÁ-t nem helyezném levonásba semmilyen arányban..  Én azon az adóköteles tevékenységhez arányos levonáson azt értem, amikor egy adóalany végez mentes és nem mentes tevékenységet egyaránt, hogy ami a nem mentesre esik azt levonhatja..de a teljes számla a vállalkozásnak szól, és a teljes szolgáltatást, terméket a vállalkozás rendelte meg, stb.... ( két adózó áll egymással közvetlen szerződéses kapcsolatban) .......... 

Itt a számla elsősorban a magánszemélynek szól, aki ha egyéni vállalkozó a rá vonatkozó SZJA törvény, - ha a lakása és telephelye műszakilag nem elkülönült,-  enged elszámolni olyan költséget, ahol a számla ugyan a magánszemély nevére szól (az áramszolgáltatóval lakosság áramszolgáltatási szerződése van,stb..), de mivel a lakásában van a vállalkozása is, műszakilag el nem különülten, a tv. engedi, hogy ami  költség  (pluszban azért merül fel neki mert ott vállalkozási tevékenységet folytat) a vállalkozásával kapcsolatos, azt a vállalkozási költségei között elszámolhatja..  Ez azonban szerintem nem azonos azzal, hogy a nem ÁFA köteles tevékenységre eső ÁFA az nem helyezhető levonásba, ami pedig akár részben az ÁFA kötelesre esik az levonható..  De lehet, hogy rosszul gondolom.   

Ha jól megnézzük magát az SZJA tv. vonatkozó részét, akkor azt mondja, hogy a költségre jellemző..

12. az üzlet, a műhely, a gazdasági épület, az iroda bérleti díja, a fűtés, a világítás és a technológiai energia költsége, a telefon, rádiótelefon, telefax, cb-rádió, telex (ha a lakás és a telephely műszakilag nem elkülönített, akkor a tevékenységgel arányosan lehet e kiadásokat figyelembe venni az adott költségre jellemző mértékegységek - például nap, m2, m3 - alapulvételével), továbbá az internet használat díja (ha a lakás és a telephely műszakilag nem elkülönített, az internet használati díjának 50 százaléka);

Szerintem egy áramfogyasztás esetében a m2 arány nem az áramfogyasztásra jellemző mértékegység..egy lakásban lehet, hogy laknak 3-4-en,  lehet több Tv,háztartási gép, villanyboyler, hűtők, stb.. a vállalkozáshoz használt helyiségben meg lehet, hogy van egy számítógép, nyomtató, lámpa..   és akkor egy m2 arányos kWh lakossági áramfogyasztás megosztás alapján, még a magánszemély nevére szóló számlából az arányszám alapján az  ÁFÁ-t is "visszaigényelni" - hát nem tudom, de  bátorság kell hozzá az biztos, az egyértelmű és világos, az adózók számára közérthető szövegezésű törvények mellett.

Nem írom le, hogy pár éve egy ismerős ev. hogy járt a távfűtéses lakásában a fűtés, közösköltség, áram  m2 arányos költség elszámolásával -- és az SZJA tv. lakástól műszakilag el nem különült idevonatkozó passzusa akkor is így szólt.---- a költségelszámolás el nem fogadásának a lényege az volt, hogy olyan költséghányadokat számolhatott volna el, ami amiatt keletkezett neki a lakás magánhasználatán kívül, mert ott vállalkozási tevékenységet folytat..,  ezzel is lehetne vitatkozni, de mennyi az az összeg amiért érdemes fellebbezgetni...

Nem tudom mekkora összegekről lehet szó, .. de ha sikerül az egyes költségtípusokra vonatkozóan a megosztási arányhoz megfelelő, jellemző mértékegységet megtalálni, akkor én azon számlák ÁFÁ-s összegének arányos részét számolnám el a költségek között, kár összevontan negyedévenként, de nem igényelnék vissza a magánszemély részére szóló számlából arányos ÁFA összeget, akkor sem, ha az egyéni vállalkozó neve megegyezik a lakás közüzemi számláiban feltüntetett személy vevőként megnevezett névvel.

Fentieket tekintsd  csak véleménynek, ha lényeges összegekről van szó, akkor én kérnék írásos állásfoglalást, hogy ha egy egyéni vállalkozó magánszemély nevére szóló lakás fenntartási, küzüzemi díjak tekintetében ahol a lakás egyben a vállalkozása telephelyeként/székhelyeként is szolgál, akkor a közüzemi díjak m2 arányos mértékegyeséggel megosztott áram,  fűtés, stb. elszámolt arányos költség az ÁFÁ-san arányos költség, vagy nettó ÁFA nélküli összegben és a magánszemély nevére szóló számlában szereplő ÁFA az egyéni vállalkozó által visszaigénylésre/levonásra kerülhet-e ezen arányszám alapján... ha egyébként az egyéni vállalkozó ÁFA adóalany és kizárólag ÁFA köteles tevékenységet folytat és minden lakásrezsi számla az ő nevére szól. Egyáltalán helyes-e, ha minden ilyen költség megosztás m2 alapján történik?   

Üdv.
melcsi62

Következő

Vissza: ÁFA